Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Veritat o mentida: un brindis a l’any també fa mal

ARRIBEN LES FESTES I, EN COMPANYIA SEVA, LES CERVESES AMB AMICS, ELS VINS ALS SOPARS, ELS COMBINATS DE SOBRETAULA, ELS DIGESTIUS DESPRÉS DE LES POSTRES I EL CAVA PER ALS BRINDIS. ABANS DE COMENÇAR A JUSTIFICAR L’EXCÉS AMB UN “UN COP A L’ANY NO FA MAL”, CONVÉ SABER QUE NO HI HA UNA QUANTITAT MÍNIMA D’ALCOHOL QUE ES PUGUI INGERIR SENSE PERJUDICI PER A LA SALUT I QUE CAP DELS MITES ARRELATS EN LA SOCIETAT QUE ASSEGUREN BENEFICIS DESPRÉS DEL SEU CONSUM ÉS CERT.

 

Una copa al dia no perjudica / Fals

  • La quantitat mínima d’alcohol que podem consumir sense perjudici per a la salut és zero.

Aquesta és la conclusió principal del principal estudi sobre els efectes de l’alcohol (Alcohol use and burden for 195 countries and territories, 1990-2016). Des de 2008, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) no estableix un consum mínim recomanable d’alcohol.

Per què la llei permet conduir amb 0,5 mg/l d’alcohol en sang (l’equivalent a una cervesa i mitja en els homes i una per a les dones)? Una cosa és establir l’estat d’embriaguesa, és a dir, conèixer el límit a partir del qual els efectes de l’alcohol comencen a afectar una persona (per sota del límit legal ja s’observen alteracions en les capacitats) i una altra és assenyalar la quantitat d’alcohol que necessitem perquè ens faci mal a la salut. Segons les últimes evidències científiques, cada gram d’alcohol que entra al nostre cos és nociu, ja que una vegada accedeix al torrent sanguini arriba a tots els òrgans i sistemes de l’organisme. Aquest estudi, publicat a The Lancet , assenyala que els possibles efectes protectors que s’associen amb el consum d’alcohol s’anul·len davant d’un risc més alt de desenvolupar diferents tipus de càncer.

Beure cervesa o vi és més sa que beure un rom o una ginebra / Fals

Les begudes fermentades (cervesa i vi) tenen quasi sempre menys graduació que les destil·lades (rom, ginebra, whisky, licors…). L’absorció de l’alcohol també és més lenta quan prenem alguna de les primeres. Però, en termes de salut, el que importa és la quantitat d’alcohol que cada beguda aporti a l’organisme, és a dir, la suma d’alcohol pur que ingerim.

L’alcohol en cada beguda es mesura per la graduació; és a dir, pel percentatge d’alcohol pur que conté (la concentració per cada 100 ml). Aquests grams d’alcohol es calculen amb aquesta equació: quantitat d’alcohol ingerida (ml) x graduació de la beguda x o,8 (coeficient que correspon al pes específic de l’alcohol) dividit entre 100. Si una persona beu 100 ml d’un vi de 13 graus, la quantitat d’alcohol absolut que ingerirà seria la següent:

100 ml x 13 x 0,8 / 100 = 10,4 g d’alcohol pur

Una copa de whisky o brandi (50 ml) té uns 20 grams d’alcohol pur, el doble que una copa de vi. Però, si bevem una ampolla de vi (750 ml), consumirem uns 75 grams d’alcohol pur. Com més alcohol pur prenguem, molt pitjor serà per a la nostra salut.

Les dones metabolitzen pitjor l’alcohol / Vertader

En general, la composició corporal dels homes –tenen més aigua en els teixits, més múscul i menys greix– és diferent de la de les dones. D’aquesta composició depèn que l’alcohol afecti (emborratxi) més o menys, a més del pes corporal (com més quilos, serà més difícil) i de tenir l’estómac ple.

L’alcohol es dilueix en el cos en proporció a la quantitat d’aigua que tingui l’organisme. El cos femení, com que té menys proporció d’aigua i més greix, fa que l’alcohol quedi més concentrat, per això el nivell d’alcoholèmia serà més alt que en els homes.

També hi ha diferències pel que fa a la capacitat per a produir l’enzim alcohol-deshidrogenasa (encarregat de metabolitzar l’alcohol). Les dones, en general, presenten una quantitat més baixa d’aquest enzim, per això és possible que, fins i tot amb el mateix pes i quantitat d’alcohol ingerit, s’emborratxin més de pressa.

Com més dolç, pitjor

Las begudes destil·lades amb sucre –les dolces com l’anís, el ponx, els licors de sabors o digestius– i els combinats, que inclouen els refrescos, amplifiquen l’efecte de l’alcohol: el sucre afavoreix l’absorció de l’alcohol en el nostre cos.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions