El carbó activat té efectes desintoxicants?

NO. DE FET, MENJAR-NE POT ALTERAR L’EFICÀCIA DE CERTS FÀRMACS.
30 Desembre de 2019
GettyImages 600691822 Org

El carbó activat té efectes desintoxicants?

El carbó activat és un mineral molt porós amb gran capacitat d’adsorció, per això s’utilitza via oral en el tractament d’intoxicacions agudes produïdes per la ingesta d’alguns fàrmacs o productes tòxics. No s’absorbeix en l’intestí, de manera que només és eficaç mentre la substància problemàtica estigui en el tracte digestiu. També es fa servir com a ingredient reclam per a vendre productes amb un color negre característic, als quals s’atribueixen propietats desintoxicants falses.

L’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) sí que ha reconegut la capacitat d’aquest compost per a reduir la flatulència després dels àpats, però aquest efecte només s’aconsegueix amb aliments que continguin, almenys, un gram de carbó activat per ració, una quantitat molt superior a la que s’utilitza en les begudes i aliments que es comercialitzen com “detox”.

D’altra banda, la Xarxa d’Intercanvi de Riscos Emergents de l’EFSA considera l’increment de consum d’aquests productes com un risc emergent, ja que el carbó activat pot alterar l’eficàcia d’alguns fàrmacs com anticonceptius i medicaments per a tractar malalties cardíaques o diabetis.