Veritat o mentida: cigarrets electrònics, no hi ha calada innòcua

VA NÉIXER AMB LA IDEA D’AJUDAR A DEIXAR DE FUMAR, PERÒ HA FET QUE MOLTES PERSONES QUE NO HAVIEN FUMAT MAI S’HAGIN CONVERTIT EN ADDICTES.
30 Desembre de 2019
GettyImages 1060130714

Veritat o mentida: cigarrets electrònics, no hi ha calada innòcua

Va néixer amb la idea d’ajudar a deixar de fumar, però ha fet que moltes persones que no havien fumat mai s’hagin convertit en addictes. Segons una enquesta del Ministeri de Sanitat, la meitat dels adolescents els ha provat i el 92% els considera una alternativa saludable al tabac. Però la ciència qüestiona la seva innocuïtat i alguns països ja en prohibeixen la venda. Desmuntem els mites que hi ha darrere d’aquests dispositius.

El vapor del vaporeig no és tòxic / Fals

Quan parlem de les substàncies que porta el cigarret electrònic, cal esmentar les que hi ha en el líquid i les que es produeixen com a conseqüència de l’escalfament i que es manifesten a través del vapor.

  • El líquid amb què es carreguen conté majoritàriament propilenglicol (considerat segur quan es fa servir en l’alimentació, els medicaments o la cosmètica, però es desconeix si és segur quan s’inhala), la glicerina (segura, també, per via oral) i la nicotina (en dosis d’entre 0 i 36 mg/ml), substància tòxica i addictiva. També s’hi afegeixen saboritzants i altres additius, generalment, per a disminuir la irritació a la faringe.
  • El vapor està carregat de diferents substàncies, algunes en comú amb el tabac, com el formaldehid, l’acetaldehid i les acroleïnes, a més de metalls com el níquel, el crom i el plom. Tots aquests compostos estan associats amb el risc de patir càncer. Encara que és cert que en els cigarrets electrònics es troben en concentracions més petites que en el tabac, segons assenyala la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR), es produeixen en una quantitat suficient per a ser capaces de desenvolupar la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), infeccions respiratòries, neurotoxicitat (toxines que ataquen el teixit nerviós) i malalties vasculars.

El tabac és molt pitjor per a la salut / Cert

“Qualsevol cosa comparada amb el mal que provoca el fum del tabac sempre hi sortirà guanyant. Però això no vol dir ni que el vaporeig sigui innocu ni que el seu consum no representi un problema per a la salut”, assenyala Jaime Signes, pneumòleg i coordinador de l’Àrea del tabac de SEPAR. És cert que els cigarrets electrònics no contenen tabac ni en cremen, un procés que produeix uns 7.000 productes químics, inclosos almenys 70 que causen càncer. Però també s’ha observat que el nivell d’algunes de les substàncies potencialment cancerígenes que comparteix amb el tabac, en concret el formaldehid i l’acroleïna, és tan alt com el del fum del cigarret.

L’Administració d’Aliments i Medicaments dels EUA (FDA) va examinar el líquid de 18 marques de vaporeig i va observar substàncies tòxiques i cancerígenes que els fabricants no havien declarat en la composició (aprofitant el buit legal en la seva regulació). Per exemple, el dietilenglicol, utilitzat també com a anticongelant.

Té un risc reduït / Fals

El vaporeig és relativament nou (els primers dispositius van aparèixer el 2000), per això no hi ha informes epidemiològics d’anys que ens confirmin els efectes que té a llarg termini. Estudis fets in vitro (en estructures cel·lulars) i en éssers vius (animals i humans) ja han confirmat que són capaços de provocar crisis d’asma en adolescents i un augment de símptomes respiratoris en persones amb patologies cròniques pulmonars (MPOC).

Un estudi publicat a la revista Thorax ha demostrat que el vapor augmenta la producció de químics inflamatoris i desactiva les cèl·lules protectores, que s’encarreguen de mantenir els espais lliures de partícules potencialment nocives. Recentment, uns investigadors de la Universitat de Nova York van exposar 40 ratolins al fum dels vaporejadors i, al cap d’un any, 9 d’aquests van desenvolupar càncer de pulmó i més de la meitat es van veure afectats per canvis genètics.

Les embarassades vaporejar / Fals

El vaporeig té un efecte nociu sobre els embrions, i és molt semblant al que provoca el cigarret tradicional. Un estudi del científic Jan Tesarik publicat a la revista Journal of Gynecology and Womens’ Health, després d’analitzar l’ADN lliure que es troba en la circulació sanguínia materna, va mostrar danys en els embrions de dones vaporejadores. Un informe elaborat per l’Institut Cardiovascular de Stanford (EUA) va revelar que la nicotina que conté el tabac, els cigarrets electrònics i els pegats substitutius afecten considerablement el desenvolupament de l’embrió, ja que la seva exposició interfereix en la comunicació entre les cèl·lules, disminueix el creixement cel·lular i altera el treball dels gens que regulen funcions tan importants com el batec del cor.

Els que porten nicotina són més nocius / Cert

No tots els cigarrets electrònics contenen nicotina, però la majoria, sí. Els efectes d’aquest alcaloide que es troba de manera natural en el tabac també es produeixen quan s’utilitzen els cigarrets electrònics que en contenen; és a dir, efectes negatius sobre el sistema nerviós central, el sistema endocrí, el sistema cardiovascular, l’aparell musculoesquelètic, el sistema respiratori, l’aparell gastrointestinal i el metabolisme en general.

A més, es necessiten més calades per a consumir el vaporejador que en un cigar convencional. Quan es fuma tabac es capta aproximadament 0,7 mg de nicotina –segons la marca–, i un cigarret convencional necessita una mitjana de vuit succions per a ser consumit íntegrament. Per a consumir totalment un cartutx o recanvi de cigarret electrònic, cal fer un nombre més alt de calades, i això, es correspondria en extrapolació amb més cigarrets de tabac convencionals. Algunes marques necessiten 360 succions/cartutx, d’altres 220 i unes altres 100, que es correspondrien amb 45, 25 i 12,5 cigarrets convencionals, respectivament.

Ajuden a deixar de fumar

Ajuden a deixar de fumar / Fals

Tots els estudis independents que s’han fet no han aconseguit demostrar la seva eficàcia per a deixar el tabac. A Espanya, la comunitat mèdica és unànime: no és un tractament eficaç i no es recomana com a mètode per a deixar de fumar. Normalment, es prescriuen tractaments farmacològics, com els suplements de nicotina, el bupropió o la vareniclina. Segons la SEPAR, entre un 60% i un 65% de les persones que comencen a fer servir aquests dispositius per a deixar de fumar es converteixen en fumadors duals: combinen l’ús dels cigarrets electrònics amb els convencionals.

No crea addicció / Fals

L’estudi Cigarrets electrònics: usos, efectes sobre l’hàbit, riscos i conseqüències normatives, del Centre d’Investigació per al Control del Tabac i el departament de Medicina de la Universitat de Califòrnia, denuncia que “el vaporeig atreu joves que d’una altra manera no serien capaços d’iniciar-se en el consum de tabac”. Els últims quatre anys, el percentatge d’adolescents que fan servir cigarrets electrònics ha pujat del 2% al 16%. Segons confirma la SEPAR, prop del 80% dels fumadors que deixen el tabac gràcies al cigarret electrònic continua utilitzant-lo un any més tard, per la qual cosa sí que són capaços de provocar addicció.

No hi ha vaporejadors passius / Fals

Igual que hi ha fumadors passius, hi ha vaporejadors passius, encara que no ho són en el mateix grau. Segons diversos estudis que valoren l’emissió de les partícules que provoquen el cigarret electrònic i el convencional, aquestes són molt més elevades en el cas del tabac (901 ug/m3 per al cigarret enfront de 43 ug/m3 del vaporejador). Tot i això, el llindar de seguretat que dicta l’OMS per a aquest tipus de substàncies està lleugerament per sota dels 43 ug/m3. Per tant, amb les emissions del vaporejador també estaríem passant el límit del que es considera segur per a la salut.

Què és un cigarret electrònic?

Aquest dispositiu, també anomenat vaporejador o e-cigarrette, està format per tres elements: la bateria, l’atomitzador i el cartutx. Aquest últim es carrega amb un líquid que, al seu torn, pot contenir diferents substàncies depenent del fabricant: propilenglicol, glicerina o nicotina. Quan es vaporeja, la bateria entra en funcionament i escalfa l’atomitzador. El líquid del cartutx s’aboca a l’interior de l’atomitzador i, quan toca la zona calenta, es converteix en vapor.