Alerta amb l’anisakis

AQUEST PARÀSIT CONTAMINA ELS PEIXOS I ELS CEFALÒPODES D’AIGUA SALADA, A EXCEPCIÓ DEL SALMÓ DE PISCIFACTORIA
1 Desembre de 2019
GettyImages 187047398

Alerta amb l’anisakis

Aquest paràsit contamina els peixos i els cefalòpodes d’aigua salada, a excepció del salmó de piscifactoria, que l’EFSA considera segur (és l’únic producte d’aqüicultura per al qual actualment es disposa de dades suficients). Aquest problema no afecta els peixos d’aigua dolça. Els efectes adversos es poden presentar en forma d’infecció, amb símptomes gastrointestinals; o d’al·lèrgia, que es manifesta amb urticària, angioedema (inflor) o, fins i tot, un xoc anafilàctic. Espanya és el país de la UE on es produeixen més casos d’infecció per anisakis i, a més, els casos d’al·lèrgia també són comuns. Per a evitar-ne la infecció, els productes afectats que s’hagin de consumir crus o cuinats a menys de 60 °C s’han de congelar durant cinc dies en un congelador amb una potència d’almenys de tres estrelles (-18 °C ). Quant a l’al·lèrgia, amb l’evidència científica disponible, AESAN no descarta que el paràsit mort pugui produir reacció en persones sensibilitzades.

Com podem afegir fibra al menú de Nadal

Segons l’estudi ANIBES, 12,7 g/dia és el consum mitjà de fibra a Espanya, molt lluny de les recomanacions (25 g/dia per a dones i 38 g/dia per a homes). Per Nadal es prioritza el consum de peix, marisc i carn, aliments d’origen animal que no tenen fibra. Alguns canvis poden ajudar a incrementar l’aportació sense alterar els menús: substituir el pa blanc per pa 100% integral, optar per primers plats a base de verdures i llegums (amanides o cremes són una aposta segura), triar hortalisses com a guarnició per al plat principal i oferir fruita fresca per a les postres.

Què hi ha darrere del surimi

Bastonets de cranc o succedanis d’angules són ultraprocessats elaborats amb surimi, una pasta fabricada amb proteïna de peix barrejada amb sucres, sal i altres compostos. A aquesta pasta s’hi afegeixen midons, colorants i aromes per a aconseguir les diferents presentacions. El peix fresc o en conserva és una opció millor.

Tots els pollastres són “de corral”

Aquesta denominació és la que s’aplica legalment a tots els pollastres que es comercialitzen al mercat, i no aporta cap característica especial. El color groc es deu a l’alimentació i es pot aconseguir fent servir exclusivament pinso al qual s’afegeixen additius autoritzats, o barrejant-lo amb cereals rics en carotenoides. Altres denominacions com “de pagès” sí que fa referència a un sistema de producció que permet cert accés a l’aire lliure.

Sabies que...

La macedònia són unes postres habituals aquests dies, però si s’elabora amb fruites conservades en almívar o en suc suposa una aportació alta de sucres lliures. Una opció més saludable és tallar fruites fresques de temporada en trossets, afegir-hi fruites congelades, com ara maduixes o nabius, i presentar-les amb iogurt natural.