Torró tou el almendro

AQUEST PRODUCTE DE NADAL AMB L’ETIQUETA “SENSE SUCRES AFEGITS” ES COMERCIALITZA COM UNA OPCIÓ SALUDABLE EN COMPARACIÓ AMB ELS TRADICIONALS. UNA CARACTERÍSTICA QUE NO EL CONVERTEIX EN UN PRODUCTE LIGHT I LES RECOMANACIONS DE CONSUM SÓN LES MATEIXES QUE PER AL TORRÓ CONVENCIONAL.
1 Desembre de 2019
191103 Consumer turrón blando El Almendro 0Z6A9826

Torró tou el almendro

Torró tou

Denominació de l’aliment que descriu legalment el producte elaborat exclusivament amb ametlles pelades o amb pell i torrades, mel, sucres, clara d’ou o albúmina, aigua i additius autoritzats (categoria en la qual es classifiquen els edulcorants utilitzats en aquest producte). La normativa estableix que la denominació dels aliments que continguin edulcorants ha d’anar acompanyada de l’esment “amb edulcorants”. La denominació completa és “torró tou amb edulcorants”, esment indicat en la cara posterior de l’etiqueta. Els torrons tous no poden incorporar altres ingredients com ara llet, fruita seca diferent de les ametlles, nata, cacau, fruites o greixos comestibles. Si ho fan, es categoritzarien com a “torrons diversos”.

Sense sucres afegits

Declaració nutricional que indica que no s’hi ha afegit cap sucre simple (monosacàrid o disacàrid), ni cap aliment utilitzat per les seves propietats edulcorants (per exemple, la mel, un ingredient característic del torró). Amb tot, aquest producte no es pot considerar “sense sucre” perquè conté sucres procedents de les ametlles, per això en l’envàs incorpora la frase: “conté sucres presents naturalment”.

Qualitat suprema

Aquesta denominació s’atorga als torrons tous que tenen, com a mínim, un 54% d’ametlla, un 34% de greix i un 12% de proteïna en la composició. En aquesta categoria de torró, el greix és un indicatiu de qualitat, perquè procedeix exclusivament de l’ametlla.

Alerta de consum excessiu

En l’envàs s’inclou la informació següent: “Un consum excessiu pot tenir efectes laxants”. Els aliments que continguin més d’un 10% de polialcohols afegits han d’incloure aquest esment. En aquest cas, són els edulcorants. Els polialcohols només s’absorbeixen parcialment a l’intestí prim: la resta arriba a l’intestí gruixut i és fermentat pels bacteris, que incrementa la pressió osmòtica i pot produir diarrees.

Llista d’ingredients

L’ingredient majoritari és l’ametlla (64% del producte final). Pel que fa als edulcorants, aquest producte té maltitols i sorbitols, composts químicament semblants als sucres. Tenen un valor calòric inferior al dels sucres (2,4 kcal/g enfront de 4 kcal/g) i menys poder edulcorant. Això es compensa afegint-hi un edulcorant artificial no calòric, l’E-950 (acesulfam-K).

Lloc de fabricació

Els esments “fabricat a Espanya per” i “producte d’Espanya” fan referència a la localització de l’empresa productora, no a l’origen de la matèria primera principal (ametlles), per a les quals s’indica que procedeixen de països de dins de la UE i de fora. Amb la informació de l’etiquetatge (que compleix la legislació), el consumidor no pot saber el país d’origen de les ametlles.

La indicació no resta seguretat ni valor al producte: independentment de l’origen, tots els productes que es comercialitzen a la UE compleixen els mateixos requisits sanitaris.

Sense gluten

Esment que garanteix que el producte no conté més de 20 mg de gluten per kg, quantitat que es considera segura per a les persones amb intolerància.

Informació nutricional

El valor energètic és similar al del seu homòleg amb sucres afegits (514 kcal/100 g enfront de 556 kcal/100 g), pel fet que els polialcohols (edulcorants) utilitzats en substitució dels sucres també aporten quilocalories.

Dels 34 g d’hidrats de carboni/100 g, la major part són polialcohols (29 g). Només 5 g són sucres, que procedeixen en la seva totalitat de l’ametlla. Aquesta és la diferencia fonamental respecte de la versió normal perquè conté 20 g de sucres.

Com que l’ingredient principal és l’ametlla, conté una alta quantitat de greixos (38 g per cada100 g) –principalment àcids grassos monoinsaturats i poliinsaturats–, proteïnes (16 g/100 g) i fibra (9 g/100 g).

Informació nutricional per a fora de la UE

L’etiquetatge està adaptat per a l’exportació als EUA i, per això, la informació nutricional també es mostra amb la mida i el format que s’exigeix en aquell país. Els valors nutricionals es donen en funció de la mida de ració, que als EUA està regulat per a cada producte: el torró entra en la categoria de candies, per a les quals s’estipula una mida de ració de 30 g. Els percentatges del valor diari no es corresponen amb els valors de referència de nutrients i les ingestes de referència que es fan servir a la UE.

Nutri-Score

La valoració obtinguda en el sistema Nutri-Score és C. Aquesta qualificació es deu a l’alt valor energètic i a la quantitat de greix saturat. El contingut en fruita seca i fibra en millora la puntuació.

Conclusió

La versió “sense sucres afegits” és un producte ultraprocessat altament energètic i palatable (saborós), que s’hauria de consumir, fins i tot emmarcat en el període de Nadal, de manera ocasional. L’absència de sucres afegits tampoc s’ha d’interpretar com que sigui “apte per a diabètics”, i aquest esment no està autoritzat a la UE. El seu valor nutricional és similar a la versió normal, encara que millora lleugerament perquè no conté sucres afegits.