Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Estratègia NAOS: el pla per a combatre l’obesitat a espanya

TENIM UN PROBLEMA. EL NOMBRE D’ADULTS I DE NENS QUE PATEIX DE SOBREPÈS CREIX CADA ANY. AQUESTA SITUACIÓ GREU HA FET QUE LES ADMINISTRACIONS DISSENYIN UNA SÈRIE D’ESTRATÈGIES PER A REDUIR AQUESTES XIFRES. PERÒ, SÓN EFICACES DE DEBÒ?

L’excés de pes forma part de la vida d’uns 1.900 milions de persones adultes, vora el 39% de la població mundial. D’aquestes, més de 650 milions són obeses. La xifra s’ha triplicat des de 1975, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

A Espanya, els registres no són gaire més optimistes. S’estima que el 39,3% dels adults espanyols de 25 i 64 anys té sobrepès, mentre que el 21,6% pateix d’obesitat. També destaca la diferència entre sexes: mentre que l’excés de pes afecta el 32,1% de les dones, el 46,1% dels homes espanyols en pateix, segons les dades de l’Estudi ENPE (Estudi Nutricional i d’Hàbits Alimentaris de la Població Espanyola), impulsat per la Fundació Eroski.

Aquestes xifres il·lustren un problema seriós: darrere d’aquests quilos de més s’amaguen nombroses malalties cròniques, com ara problemes cardiovasculars, diabetis de tipus 2 o alguns tipus de càncer. Tan alta és la seva incidència que l’OMS estima en 2,8 milions el nombre de defuncions anuals arreu del món causades per l’obesitat o el sobrepès.

Es pot prevenir?

Malgrat una previsió de futur poc esperançadora, la bona notícia és que es tracta d’un problema que es pot prevenir. El 2005, diversos organismes sanitaris internacionals van començar a desenvolupar propostes polítiques per a crear entorns més saludables. La seva implantació a Espanya es va traduir en l’Estratègia NAOS (Estratègia per a la Nutrició, Activitat Física i Prevenció de l’Obesitat), depenent del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social. Per a prevenir el sobrepès i l’obesitat, la iniciativa facilita opcions d’una alimentació variada i equilibrada alhora que promou la pràctica d’activitat física.

L’accés a una informació adequada també és clau per a ajudar el consumidor a prendre decisions i estils de vida més saludables, insisteixen des del Ministeri. Per a aconseguir-ho, aquesta estratègia fomenta la col·laboració de tots els agents implicats, des del sector públic fins al privat, on hi ha la participació de la indústria d’aliments i begudes o els sectors de la restauració. Amb la finalitat de monitorar si funciona correctament, des de 2013 es disposa de l’Observatori de la Nutrició i d’Estudi de l’Obesitat, un sistema de seguiment i d’avaluació de l’eficàcia de les actuacions.

Des de l’Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica, el nutricionista Manuel Moñino valora aquesta estratègia: “Els objectius, les accions, les activitats i els indicadors estan ben plantejats, però cal fer un pas més en la línia de regular i harmonitzar estratègies per part de les autonomies”. Com a exemple, Moniño fa referència a les recomanacions per a menjadors escolars: “Són molt diferents entre regions, ja que, per exemple, en unes s’admeten edulcorants i en d’altres es prohibeixen”. A més, segons aquest expert, les campanyes emmarcades en aquesta estratègia “són de gran interès, però haurien de ser adoptades o adaptades en totes les comunitats autònomes”.

Entre altres àmbits de millora, Moñino també esmenta l’Observatori de l’Obesitat, una bona eina que, al seu parer, necessita actualitzar-se. “Avui es mostren les dades de l’Enquesta Nacional de Salut de 2014, quan els de la de 2017 fa dos anys que estan disponibles”, lamenta.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions