Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Xocolates: la recepta, mesura i molt de cacau

LA QUANTITAT DE XOCOLATES QUE PODEM TROBAR AL SUPERMERCAT ÉS ACLAPARADORA. ENTRE ELLS PODEN HAVER DIFERÈNCIES NOTABLES, AIXÍ QUE CONVÉ CONÈIXER LA PROPORCIÓ DE CACAU I EL CONTINGUT DE SUCRES AFEGITS PER A PODER FER-NE UNA TRIA ADEQUADA (SENSE ABUSAR-NE).

És estrany trobar algú a qui no agradi la xocolata. De fet, es podria dir que cada vegada agrada més, si s’ha de jutjar per l’augment de les vendes que s’ha produït a Espanya durant els últims anys. Perquè ens en fem una idea, durant el 2018 cada persona va consumir 1,26 quilograms de xocolata de rajola, segons l’Informe de consum alimentari elaborat pel Ministeri d’Agricultura (en aquesta xifra també s’inclouen els torrons de xocolata). Malgrat la popularitat que té, la xocolata continua sent una gran desconeguda en molts aspectes. Encara que la majoria de les persones sap que aquest aliment s’elabora amb productes del cacau i sucre (o edulcorants), moltes desconeixen les diferents categories comercials que hi ha i les seves característiques, i això pot dificultar molt el moment de la compra, sobretot si tenim en compte que alguns dels reclams que figuren en l’envàs poden ser confusos.

Perquè puguem triar conscientment cal que observem amb deteniment alguns aspectes clau que han de figurar en l’etiquetatge: el tipus o la categoria comercial de xocolata, que normalment s’especifica al revers de l’envàs; la llista d’ingredients; la proporció de cacau, que s’ha d’especificar al costat d’aquests ingredients; i la informació nutricional, per a conèixer sobretot la proporció de sucres que conté el producte.

Què en diu la legislació

Probablement les categories de xocolata més conegudes popularment són: xocolata negra, xocolata amb llet, xocolata blanca i xocolata desfeta. Tanmateix, això no coincideix plenament amb les classificacions comercials que reconeix la legislació. Aquestes són definides pels ingredients que s’utilitzen en l’elaboració i per la proporció de cadascuna en el producte final i, més concretament, per la quantitat de cacau total, mantega de cacau (matèria grassa que es conté en els grans de cacau), extracte sec magre de cacau (cacau desgreixat i deshidratat), llet i matèria grassa procedent de la llet. Així, la legislació europea defineix les categories següents:

  • Xocolata: aquesta denominació comercial només es pot fer servir per a les que s’elaboren a partir de productes de cacau i sucres, que contenen un mínim de 35% de cacau (d’aquest, un mínim del 18% ha de ser mantega de cacau i un 14% matèria seca i desgreixada de cacau). A més, s’hi pot afegir fruita seca, com ara ametlles i avellanes (no més del 60% del producte final) i llet (no més del 5% en matèria seca). Dins d’aquesta categoria s’engloba la majoria dels productes analitzats: Nestlé xocolata negra, Valor xocolata negra 70% sense sucres, Lindt xocolata amb llet 0% sucres, Eroski xocolata negra sense sucres, Tierra Madre 70%, Lacasa 85%, Valor xocolata pura, Valor 92%, Lindt Excellence 99%, Suchard Bio xocolata pura, Nestlé L’Atelier 75%, Nestlé xocolata negra rebosteria, Blanxart 76% Brasil, Eroski Seleqtia 85%, Eroski basic xocolata negra, Eroski 72% xocolata amb llavors de cacau i Eroski xocolata negra postres.
  • Xocolata amb llet: s’obté a partir de productes de cacau, sucres i productes lactis. Ha de contenir un mínim de matèria seca total de cacau (25%), d’extracte sec de la llet o de derivats lactis, com mantega o nata (14%), de matèria seca i desgreixada de cacau (2,5%), de matèria grassa làctia (3,5%) i de matèria grassa total (mantega de cacau i matèria grassa làctia) (25%). Dins d’aquesta categoria s’inclouen: Nestlé xocolata amb llet, Milka xocolata amb llet, Milka Oreo, Lacasa Bombón Sport, Lindt xocolata amb llet sense sucres afegits, Eroski basic xocolata amb llet i Eroski xocolata amb llet i ametlles.
  • Xocolata familiar amb llet: és similar a l’anterior, amb la diferència que ha de tenir més quantitat de llet (almenys un 20%) i pot contenir menys quantitat de cacau (un mínim del 20%). És a dir, es tracta d’una categoria comercial inferior.
  • Xocolata blanca. Els últims anys s’ha estès la idea que aquest producte no és xocolata. Però, en realitat la legislació sí que el recull com a tal. La diferència principal amb els altres productes és que aquest no conté pasta de cacau (cacau dessecat, amb la mantega i la part magra), ja que s’elabora a partir de mantega de cacau (mínim 20%), llet o productes lactis (mínim 14%, amb almenys 3,5% de greix lacti) i sucres. Dins d’aquesta categoria es troba Milkybar de Nestlé.
  • Xocolata farcida: es refereix al producte format per algun tipus de xocolata farcida amb altres ingredients que no siguin productes de forn, pastisseria, galeteria o brioixeria ni gelat. En aquest grup es troba la xocolata Lindt Creation cirera i xili.
  • Xocolata desfeta: és similar al de la categoria “xocolata”, amb la diferència que en aquest cas pot contenir farina o midó de blat, arròs o blat de moro (com a màxim un 8%).
  • Xocolata familiar desfeta: igual que l’anterior, però en aquest producte el contingut de cacau pot ser menor (un mínim del 30%, amb almenys un 18% de mantega de cacau i un 12% de matèria seca i desgreixada de cacau). El contingut de farina pot ser més alt (com a màxim un 18% de farina o midó). És a dir, és d’una categoria comercial inferior a l’anterior. A aquest grup pertany la xocolata Valor desfeta. Les categories anteriors són les que especifica la legislació europea, però a més, hi ha les normes i recomanacions internacionals que aplega el Codex Alimentarius. Aquest recull de normes, desenvolupat per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO), estableix algunes categories addicionals respecte de la xocolata i que afecten tots els països:
  • Xocolata de cobertura: hauria de contenir, almenys, el 35% d’extracte sec total de cacau, del qual no menys del 31% serà mantega de cacau i el 2,5%, com a mínim, extracte sec magre de cacau. És a dir, la proporció mínima de productes del cacau és similar a la de la xocolata, però la quantitat de mantega pot ser més alta. A aquesta categoria pertany la xocolata Valor postres pura.
  • Xocolata de cobertura amb llet: ha de contenir no menys del 25% d’extracte sec de cacau (inclòs un mínim del 2,5% d’extracte magre de cacau) i no menys del 14% d’extracte sec de llet (inclòs un mínim del 3,5% de greix de llet) i un total de greix no inferior al 31%.

“Pura” no és sinònim de qualitat

Aquesta etiqueta no la recull la legislació: és un reclam merament comercial. La porten productes amb diferents proporcions de cacau, per la qual cosa les marques fan servir aquesta expressió simplement per a indicar que no contenen llet.

ANÀLISI

Per a elaborar aquesta guia s’han analitzat 27 xocolates elaborades per marques líders al mercat: d’una banda, les que s’adrecen al públic infantil, entre les quals hi ha la xocolata amb llet (Nestlé xocolata amb llet, Milka xocolata amb llet, Milka Oreo, Lacasa Bombón Sport, Eroski basic xocolata amb llet i Eroski basic xocolata amb llet i ametlles) i la xocolata blanca (Nestlé Milkybar). D’altra banda, les que s’adrecen al públic adult, entre les quals hi ha la xocolata (Nestlé xocolata negra, Tierra Madre 70%, Lacasa xocolata negra 85%, Valor xocolata pura, Valor 92%, Lindt Excellence 99%, Suchard Bio xocolata pura, Nestlé L’Atelier Raw 75%, Blanxart 76% Brasil, Eroski basic xocolata negra , Eroski Seleqtia 85%, Eroski 72% xocolata amb llavors de cacau i Lindt Creation cirera i xili), la xocolata sense sucres afegits (Valor 70%, Lindt xocolata amb llet i Eroski xocolata negra ) i la xocolata d’ús culinari (Nestlé xocolata negra postres, Valor postres xocolata pura, Valor xocolata desfeta i Eroski xocolata negra postres).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions