Vegetarians i el dèficit de colina

30 Desembre de 2019
GettyImages 700852685 Org

 

 

 

 

Vegetarians i el dèficit de colina

La colina és un nutrient essencial, fonamental per al bon funcionament del cervell i del sistema nerviós, i se sintetitza al fetge. L’EFSA considera que aquesta síntesi pot ser insuficient, per això s’ha d’obtenir per mitjà de la dieta: estableix ingestes adequades (IA) de 400 mg/dia per a adults. S’estima que a la UE en consumim entre 269-468 mg/dia, per això una part de la població podria no estar ingerint-ne en quantitat suficient. Per a l’Institut Nacional de Salut dels EUA, no complir les IA no condueix necessàriament a un dèficit en persones sanes no embarassades.

Específicament en vegetarians, la posició de l’Acadèmia de Nutrició i Dietètica dels EUA és que, tot i que els ous i la carn són les principals fonts dietètiques de colina, també se’n pot trobar en una àmplia varietat d’aliments d’origen vegetal en quantitats més petites; així, és important que es prioritzi la ingesta d’aliments rics en colina com la soia i la fruita seca. L’únic nutrient que s’ha de suplementar en la dieta vegetariana és la vitamina B12.

Quefir embaràs

Quan afegim llet a uns grans de quefir, formats per cultius de llevat i bacteris làctics, s’obté el fermentat del mateix nom, un producte amb una quantitat d’alcohol petita i variable. Per precaució, les dones embarassades haurien d’evitar-ne el consum, sobretot si s’elabora a casa, ja que no es controlen les condicions de fermentació ni el contingut d’alcohol.

Begudes vegetals en l’alimentació infantil: sí o no

Aquests productes (d’ametlla, arròs, civada…) tenen una composició completament diferent de la que té la llet, per tant no són aliments comparables nutricionalment. Entitats científiques com l’Acadèmia de Nutrició i Dietètica (EUA) i l’Acadèmia Americana de Pediatria no en recomanen l’ús com a substituts de la llet en nens entre 1 i 5 anys, però sí que poden ser útils quan hi ha una al·lèrgia o intolerància o per a elaborar preparacions culinàries on generalment es fa servir llet. En canvi, en fan una excepció amb la beguda de soia, que sí que consideren apta com a substitut. El Servei Nacional de Salut del Regne Unit indica, a més, que els menors de 5 anys no han de prendre begudes d’arròs, pel contingut en arsènic.

La manca de son influeix en el pes?

La baixa qualitat qualitativa i quantitativa de son podria ser factor de risc d’obesitat, ja que afecta l’acció de la insulina, accentua el sedentarisme i afavoreix la ingesta d’aliments insans. A més, podria produir canvis en la grelina i la leptina, hormones que controlen la gana. De tota manera, no n’hi ha evidències científiques i la relació no està confirmada.

Sabies que...

El vinagre no té propietats per a aprimar-se. L’EFSA no permet indicar que el vinagre ajuda a aconseguir o a mantenir el pes corporal, ja que no n’hi ha evidències científiques. És segur en els plats, però en grans quantitats (unes quantes cullerades al dia o diluïda en aigua com a beguda) i en un patró dietètic amb restriccions d’aliments, pot tenir efectes greus.