Coques Bicentury de tomàquet i oli d’oliva

LES COQUES DE CEREALS ES PROMOCIONEN COM A SNACKS SALUDABLES, PERÒ LA SEVA COMPOSICIÓ I LA QUALITAT DE LES SEVES MATÈRIES PRIMERES ÉS MOLT VARIABLE, I AIXÒ EN CONDICIONA EL VALOR NUTRICIONAL.
30 Desembre de 2019
191204 Consumer tortitas 0Z6A4915

Coques Bicentury de tomàquet i oli d’oliva

Les coques de cereals es promocionen com a snacks saludables, però la seva composició i la qualitat de les seves matèries primeres és molt variable, i això en condiciona el valor nutricional. En aquest cas, encara que determinats ingredients es destaquen en l’envàs com a reclam (el tomàquet i l’oli d’oliva), el seu contingut és testimonial.

Una marca que canvia de nom

Amb l’entrada en vigor del Reglament 834/2007 sobre producció i etiquetatge dels productes ecològics, el fabricant va haver de canviar el nom anterior de “Biocentury” per “Bicentury”, ja que l’abreviatura “bio” es reserva exclusivament per als productes que compleixin els requisits de producció ecològica.

Dos ingredients destacats

En el frontal de l’envàs es fan servir paraules i imatges per a ressaltar dos ingredients com a reclam: el tomàquet i l’oli d’oliva. L’objectiu és diferenciar el producte enfront d’altres de similars, un aspecte que, previsiblement, determinarà la tria del consumidor. En la llista d’ingredients se n’ha d’especificar el percentatge. Però, són realment dos components importants en aquest producte?

Quantes calories conté?

El valor energètic (44 kcal) es pot expressar per unitat de consum, sempre que en l’envàs s’especifiqui quina és la unitat que s’està utilitzant: en aquest cas és una coca.

Compte amb els al·lèrgens

Els al·lèrgens (lecitina de soia) apareixen destacats en negreta. L’expressió “Pot contenir…” és un esment voluntari per a advertir al consumidor de la possible presència no intencionada d’al·lèrgens. Aquests poden arribar a l’aliment per contaminació creuada durant el procés de fabricació. L’etiquetatge precautori no està regulat i les traces no estan quantificades.

Una coqueta conté 0,323 grams de oli d’oliva refinat, 0,095 grams de tomàquet en pols i 0,0019 grams d’alfàbrega.

Ingredients, la llista clau

  • Blat de moro, el component majoritari (78%).
  • Barreja d’olis vegetals refinats. S’hi esmenten de més a menys quantitat: l’oli de gira-sol alt oleic (encara que és el majoritari, no es destaca en l’etiquetatge) és seguit en un 3,4% per l’oli d’oliva. Tanmateix, als olis vegetals refinats no se’ls atribueixen les propietats saludables dels olis vegetals verges.
  • El tomàquet i l’alfàbrega s’hi troben en proporcions petitíssimes. No s’incorporen al producte com a ingredients principals, sinó com un condimentador (ingredient compost per altres ingredients). El condimentador conté principalment maltodextrina i sal. El tomàquet en pols suposa un 1% del total del producte i l’alfàbrega en pols, un 0,02% (per darrere d’ingredients com el sucre o la glucosa).

Informació nutricional

Està expressada per 100 g (esment obligatori) i per unitat de consum, és a dir, per coqueta (esment voluntari). Per a poder indicar el valor nutricional per coqueta, s’ha d’incloure el pes de cadascuna (9,5 g) i el nombre d’unitats de l’envàs.

  • Calories: el valor energètic per 100 g és elevat (460 kcal), aportades pels hidrats de carboni seguits dels greixos.
  • Hidrats de carboni: són el component principal (69 g). La majoria són hidrats de carboni complexos procedents del blat de moro. Només 2,5 g són sucres simples i, d’aquests, no es pot determinar la quantitat de sucres lliures.
  • Greixos: té un alt contingut en greixos d’origen vegetal refinat (17 g/100 g). Una petita part (2,6 g) són àcids grassos saturats (AGS).
  • Sal: el contingut és elevat (1,2 g), fet que penalitza el producte en la valoració nutricional global.
  • Fibra i proteïnes: aquest producte té una aportació petita de fibra (2,3 g) i de proteïna (6,5 g).
Conclusió

És un producte ultraprocessat en el qual destaca la presència de tres ingredients: tomàquet, oli d’oliva i alfàbrega. Encara que es destaquen en l’envàs, aquests ingredients hi són presents en quantitats petites (3,4% d’oli d’oliva) o en traces (0,02% d’alfàbrega en pols). El tomàquet i l’alfàbrega, els dos en pols, tenen funció aromatitzant, però no tenen valor nutricional. Es pot consumir de manera ocasional per gust, però es tracta d’un producte superflu.