El risc d’aferrar-se a remeis sense base científica

30 Desembre de 2019
GettyImages 907874168

El risc d’aferrar-se a remeis sense base científica

A la novel·la més universal de la literatura espanyola, El Quixot, el cavaller hidalgo confessa al seu escuder Sancho Panza que coneix la fórmula secreta del bàlsam de Fierabrás, una poció que deien que era capaç de guarir totes les malalties. Tanmateix, després de provar-lo, els resultats no són els desitjats: el Quixot té vòmits i suors, però se sent curat després de dormir, i per a Sancho només té un efecte laxant que gairebé el mata, “ja que no era cavaller errant”, justifica el protagonista.

No vivim a la ficció creada per Cervantes, però l’escenari és semblant. Continua havent-hi malalts que busquen remeis per als seus mals i també persones que ofereixen, per al manteniment, la recuperació o la millora de la salut, diferents activitats, serveis, productes i substàncies sense suport de l’evidència disponible; és a dir, pseudoteràpies. I no en són pocs, d’una banda i de l’altra, ni els falten les conseqüències no desitjades.

L’última Enquesta de Percepció Social de la Ciència (2018) de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (Fecyt) assenyala que un de cada cinc espanyols (19,6%) ha fet servir tractaments alternatius a la medicina convencional per cuidar-se la pròpia salut; la majoria, de forma complementària. I dos milions d’espanyols (5,2%) reconeixen haver substituït un tractament mèdic amb una d’aquestes teràpies, “després de creure-les curatives, que és el més greu”, puntualitza Elena Campos, doctora en Biomedicina, investigadora al Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa UAM-CSIC i presidenta de l’Associació per a Protegir el Malalt de Teràpies Pseudocientífiques (APETP).

Les teràpies alternatives a Espanya

 • El 18,8% dels espanyols prefereixen l’ús de teràpies alternatives, enfront de la medicina convencional, perquè creuen que aquesta última “no funciona”   
 • El 40% dels enquestats explica que aquesta mena de teràpies va ser receptada en una clínica amb persones relacionades directament amb aquestes teràpies   
 • El 63,7% diu que se n’ha informat a través d’amics i coneguts   El 30,8% dels qui les fan servir ho fan per tal de tenir una vida sana i equilibrada   
 • El 18,4% reconeix que ha rebut un tractament alternatiu en un centre amb professionals de la medicina i la infermeria
 • El 27,7% dels qui hi recorren ho fan per a curar-se de malalties per a les quals la medicina convencional no funciona

Font: Enquesta del CIS (febrer 2018)

Moments vulnerables

Dona, de més de 64 anys i amb formació universitària. Així és el retrat-robot de l’usuari, segons el primer baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) que va abordar la qüestió fa gairebé dos anys. De tota manera, Guillermo Fouce, president de Psicòlegs Sense Fronteres, prefereix no parlar d’un perfil mitjà, sinó de moments de vulnerabilitat, com ara l’adolescència, la joventut, un problema sanitari o psicològic, on qualsevol persona pot ser diana d’una teràpia d’aquesta mena.

“La medicina no és infal·lible. Quan ens proporciona una resposta insatisfactòria, s’obre una porta a ser víctimes de pseudociències perquè busquem assaciar la necessitat que tenim de sentir que fem alguna cosa. Qualsevol podrà aprofitar aquesta situació de feblesa emocional per necessitat”, apunta Campos. I n’hi ha: “Que juguen amb la desesperació, la incertesa, l’interès per trobar una cosa diferent que ajudi a sortir d’una situació psicològica o de salut compromesa”, comenta el psicòleg. “Depravats que aprofiten la necessitat dels malalts i se salten la llei per aconseguir que es gastin els diners que no tenen o s’aïllin de la família”, afegeix Begoña Barragán, presidenta del Grup Espanyol de Pacients amb Càncer (Gepac).

De fet, al nostre país aquestes falses teràpies provoquen directament i indirectament al voltant de 1.400 morts a l’any, segons el primer informe sobre defuncions a causa de les pseudoteràpies a Espanya, elaborat per l’APETP. També són darrere de desemborsaments astronòmics, com ara els 600 euros al mes en gotes de Miracle Mineral Solution (MMS) o clorit de sodi (derivat del lleixiu) i altres suplements per a tractar l’autisme, recorden des del Comitè de Promoció i Suport de la Dona Autista (CEPAMA).

Les teràpies alternatives són variades i no gens innòcues. El 2011, el Ministeri de Sanitat va identificar 139 tècniques amb pretesa finalitat sanitària en l’àmbit de les teràpies naturals. Al cap de set anys, la Xarxa Espanyola d’Agències d’Avaluació de Tecnologies i Prestacions del Sistema Nacional de Salut (REDETS) no ha trobat sobre 73 d’aquelles cap assaig clínic ni revisió sistemàtica o metaanàlisi a PubMed, el motor de cerca de referència en articles de recerca biomèdica. És a dir, tècniques com la medicina ortomolecular no tenen suport científic amb metodologia prou sòlida que serveixi per a avaluar-ne la seguretat, l’efectivitat i l’eficàcia. És una pseudoteràpia. Però encara n’hi ha 66 en qüestió, com ara l’acupuntura, l’homeopatia o el reiki (imposició de mans), en les quals la població espanyola hi confia molt, segons l’enquesta de la Fecyt. REDETS les analitzarà d’una en una, perquè el fet que hi hagi publicacions sobre aquestes pràctiques no implica que la tècnica estigui abonada pel coneixement científic i que s’avali la seva eficàcia i seguretat. I encara podria haver-n’hi més, “tantes com capacitat creativa tingui qui vulgui d’inventar-se’n una o creients aconsegueixi. Depèn de la credibilitat que se li doni des dels mitjans de comunicació i les institucions i del que se li deixi fer des de les autoritats competents”, adverteix Campos.

“Les més perilloses”

“Les teràpies que intenten substituir els tractaments mèdics o psicològics per alternatives no contrastades ni explorades són les més perilloses”, explica el doctor en Psicologia Guillermo Fouce. Segons l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), totes les pseudoteràpies són perilloses, perquè impliquen “posar en marxa pràctiques sense estudis científics que avalin la seva eficàcia, que generen falses expectatives i poden suposar un risc per a la salut”. El 2017, un estudi publicat al Journal of the National Cancer Institut ho corrobora: les dones amb càncer de mama que les fan servir augmenten el risc de mort un 470%, mentre que els pacients amb càncer colorectal i els de pulmó, un 360% i un 150%, respectivament. A més, segons l’AECC, la mateixa publicitat i el plantejament de guariment ja pot suposar patiment i frustració per a qui no aconsegueix aquesta promesa. Begoña Barragán alerta de les dietes anticàncer –“són una mentida”–, com també de “suposades energies que ens infonguin i suplements i complements que no demostren tenir cap influència sobre l’evolució del pacient oncològic”.

Precisament, el càncer és la malaltia sobre la qual generen més inquietud aquestes teràpies. Al telèfon Infocáncer de l’AECC l’any passat van detectar un augment de les consultes sobre l’ús de productes, aliments o tècniques per a combatre els efectes secundaris dels tractaments o el dolor: es coneixen com escorpí blau, card marià o flors de Bach, drogues com la marihuana, productes com el lleixiu o la vitamina C amb bicarbonat o tècniques com la meditació amb efecte curatiu.

Consells a pacients i familiars

Actuar amb prudència i precaució. Des d’AECC i Gepac insisteixen que abans de recórrer a aquesta mena de pseudoteràpies, s’informin correctament de la seva utilitat i eficàcia. On? El metge o especialista (col·legiats) en establiments habilitats legalment (amb número de registre sanitari) ens podrà comentar sobre els possibles riscos o contraindicacions, com també sobre els possibles beneficis que obtindríem amb el seu ús i les interferències amb el seu tractament convencional i si presenta rigor científic. “No hem de sentir vergonya perquè confessem que seguim algunes teràpies o que hem consumit alguna cosa com a complement als nostres tractaments. Els metges ho saben”, assegura Begoña Barragán. “I si no podem parlar a la consulta, a les associacions de pacients els podem ajudar o contrastar amb professionals sanitaris i orientar-los”, recorda.

Desconfia...

…de la terminologia. “Solució miraculosa”, “val per a tot”, “curació ràpida”, “autoguariment”, “a mi em funciona”, “transmet energia”, “sense efectes secundaris”, “detox”, “acompanyament”… són expressions (algunes semblen científiques) que t’han de fer sospitar que ets davant d’una pseudoteràpia.

…si no l’ofereix la sanitat pública.  No s’inclouen a la Seguretat Social i solen lucrar els qui les ofereixen.

…si ataca la ciència. Solen injuriar la medicina i la recerca científica tractant de desacreditar els seus avanços i infonent por i desconfiança a les víctimes potencials.

…d’Internet i les xarxes socials. Son la principal font de notícies falses en salut, segons CIS, Fecyt i SaludsinBulos.

…si confon el que és natural amb el que és terapèutic. “Una cosa no és més sana ni terapèutica perquè sigui d’origen natural o es vengui sota aquest reclam, que, a més, infringeix la normativa”, aclareix Campos, referint-se al Reial Decret 1907/1996.

Quins riscos comporten?

Analitzem algunes de les més destacades, segons la classificació que va establir el Ministeri de Sanitat el 2011:

Tècniques de la ment i el cos

Considerades moltes d’aquetes com a moviments sectaris, es basen en l’origen emocional de la malaltia; és a dir, en el fet que les malalties no existeixen, sinó que són manifestacions físiques de conflictes no resolts provocats, molt sovint, per l’entorn (familiars, amics…), del qual cal allunyar-se. D’altres, sense ser pseudoteràpies, són molt proclius a ser mal utilitzades per grups pseudoterapèutics.

La Nova Medicina Germànica, per exemple, ha provocat més de 3.000 morts, entre les quals l’esposa del fundador, Ryke Geerd Hamer, que ha passat per la presó. La seva filosofia diu que n’hi ha prou de prendre consciència del càncer i tractar-lo psicològicament per a curar-se, com denuncien des de l’Observatori contra les Pseudociències, Pseudoteràpies, Intrusisme i Sectes Sanitàries de l’Organització Mèdica Col·legial (OMC). D’aquesta teoria en sorgeixen d’altres que també tenen víctimes mortals al darrere, com la Biodescodificació o la BioNeuroEmoció, de la qual Fouce, també professor a la Universitat Carlos III i la Universitat Complutense de Madrid, indica: “És clar que el cos està connectat amb la ment o els sentiments i que si em trobo malament això afecta la meva salut, però d’aquí a dir que un problema de salut es produeix pel meu problema emocional o per la meva desconnexió, va un món”.

Atacs d’ansietat, brots psicòtics i fins i tot suïcidis es reporten en el llibre Mites i pseudoteràpies editat pel Gepac com a conseqüències d’una altra psicopseudoteràpia denominada Constel·lacions Familiars. “Una part de la psicologia afirma que som fruit del nostre passat i cal que treballem aquesta relació. Però que es parli que sigui una constel·lació…”, assegura Fouce.

Pràctiques biològiques

La medicina ortomolecular recomana el consum de grans quantitats de micronutrients (generalment vitamina C) per a tractar malalties i assolir el guariment. No hi ha evidències que demostrin resultats favorables en cap malaltia, segons l’OMC.

Un altre exemple és el Miracle Mineral Solution (MMS), molt semblant al lleixiu per la composició que té i que, segons els seus promotors, tracta des de l’autisme fins a infeccions com l’èbola o el càncer. La realitat és que l’Agència Espanyola del Medicament i el Producte Sanitari (AEMPS) en va prohibir la comercialització com a medicament el 2010, però es continua publicitant com a terapèutic.

La dieta alcalina és rica en fibra, llegums i vegetals, però no pel fet de menjar més aliments alcalinitzants recuperarem la salut en patologies tan diverses com l’osteoporosi, el càncer, la malaltia cardíaca o la diabetis, com expliquen al document del Gepac. “No hi ha res que canviï el pH de l’organisme humà”, assegura la seva presidenta.

Pràctiques de manipulació i basades en el cos

Aplicada per a tractar el dolor musculoesquelètic, l’acupuntura sobresurt pel seu efecte placebo (benestar emocional), però també hi caben efectes adversos, com ara traumatismes en òrgans interns (pneumotòraxs o tamponament cardíac) i infeccions, com l’hepatitis o el VIH, per agulles esterilitzades incorrectament.

La hidroteràpia de còlon és una mena de rentatge intestinal que se serveix d’un tub, aigua (a vegades barrejada amb herbes o altres compostos) per a, aparentment, netejar-nos l’organisme d’impureses. Pot ser molt perillosa, segons l’OMC, sobretot si es tenen antecedents de malaltia gastrointestinal o de cirurgia de còlon, hemorroides severes, malaltia renal o malaltia cardíaca. I els efectes secundaris no són pocs: vòmits, diarrea, insuficiència renal aguda, pancreatitis, perforació intestinal, insuficiència cardíaca…

Sistemes integrals i complets

A França, l’Estat deixarà de finançar els productes d’homeopatia l’any vinent i, a Espanya, la Reial Acadèmia Nacional de Farmàcia denuncia en un informe la nul·la evidència científica que l’abona. Un pas? Encara es ven a les farmàcies. “Hauria de ser segura, perquè consisteix en sucre o solució hidroalcohòlica”, assenyala Elena Campos, presidenta de l’Associació per a Protegir el Malalt de Teràpies Pseudocientífiques (APETP). “Però fer-la servir com a substitutiu d’un tractament necessari et pot portar a la mort”, afegeix.

Tècniques sobre la base de l’energia

“Tots som energia i n’emanem, però que puguem manipular aquesta energia i connectar-la amb una energia universal és la part que no té res a veure amb la realitat”, assegura el psicòleg Guillermo Fouce. En el reiki s’assegura el guariment mitjançant la imposició de mans. El perill? Abandonar el tractament convencional per aquesta tècnica de relaxació que pot alleujar l’ansietat o millorar (momentàniament) l’estat d’ànim.

Més info
 • Infocàncer 900 100 036
 • Centre d’Informació de Medicaments (CIM) Cercador de medicaments comercialitzats legalment. cima.aemps.es
 • Associació per a Protegir el Malalt de Teràpies Pseudocientífiques. apetp.com
 • Observatori OMC contra les Pseudociències, Pseudoteràpies, Intrusisme i Sectes Sanitàries. cgcom.es
 • CoNprueba, dels ministeris de Sanitat i Ciència. conprueba.es
 • Farmaciencia farmaciencia.org
 • SaludSinBulos saludsinbulos.com