Cafès d'alta gamma

N'hi ha d'econòmics i de gran qualitat

L'envàs de 250 grams costa des de 300 fins a 1.000 pessetes el quilo, i les tretze mostres analitzades complien el que estableix la norma
1 Gener de 2002

N'hi ha d'econòmics i de gran qualitat

/imgs/20020101/analisisa02.jpg
S’han analitzat 13 mostres de cafè d’alta gamma, diferents en origen i mode d’elaboració. Deu són aràbica rentats o suaus, corresponents a qualitats basades en un únic origen (en el nostre cas, Colòmbia, Kenya i Costa Rica) i altres blend elaborats amb aràbica rentats. Dos més són aràbica no rentats o naturals, de Brasil; i l’últim, un robusta d’Uganda. Les marques d’aquests cafès són Bonka, Baqué, Saimaza, Fortaleza i “O Gourmet”.

El cafè no té valor nutricional i es consumeix per la seva capacitat estimulant i el seu sabor i l’aroma peculiars. Es pot prendre també com a beguda refrescant. Hi ha dues grans varietats, cafè aràbica i cafè robusta, que difereixen en els seus modes de producció, composició i qualitat organolèptica, que és el que percep el consumidor. Els aràbica són més apreciats pel seu aroma i sabor exquisits, mentre que els robusta són més resistents i, en la seva justa proporció, confereixen bones propietats al blend o mescla final.

El procés d’elaboració del cafè passa per la recollida manual del fruit, el despolpat i el processament humit o sec, fins a l’obtenció del cafè verd, matèria primera que se selecciona i es compra en funció de la seva qualitat, i es barreja en proporcions concretes per constituir, una vegada torrat i mòlt, el blend únic i característic de cada marca de cafè.

Hi ha enormes variacions de preu entre marques i tipus. Els més econòmics són, en l’envàs estàndard de 250 grams, Bonka pur Colòmbia (1,76 euros – 293 pessetes) i Saimaza Colòmbia, Brasil i Uganda (1,87 euros – 311 pessetes). Fortaleza comercialitza els seus diversos orígens (pur Colòmbia, pur Kenya, pur aràbica i pur Costa Rica) a unes 400 pessetes. A Baqué, el 100% Colòmbia costa 2,49 euros (415 pessetes), i la seva col·lecció orígens surt a més de 3,91 euros (650 pessetes). “O” Gourmet és el més car: els Kenya i Brasil costen 5,14 euros, i el Costa Rica 6 euros.

La legislació aplicable al cafè mòlt estableix límits per a la humitat, cendres, sòlids solubles de l’extracte aquós i contingut en cafeïna. Totes les mostres van ser correctes en aquests paràmetres, i en la majoria el color correspon a un grau de torrat mitjà. En el mòlt, en les quatre referències de Fortaleza i a Saimaza Uganda va ser més fi que l’habitual al nostre mercat, mentre que a Gourmet va ser més gruixut.

L’etiquetatge d’alguns d’aquests cafès es va revelar millorable (i fins i tot incorrecte) en diverses mostres.

Deixant al marge gustos personals i considerant la qualitat organolèptica (sabor, color, aroma) determinada en un tast d’especialistes, com a factor determinant per a l’acceptabilitat del cafè, la millor relació qualitat-preu correspon a Bonka pur Colòmbia (1,76 euros i 8,5 punts de mitjana al tast) i Baqué 100% Colòmbia (2,49 euros i 9 punts). Saimaza Colòmbia (1,87 euros i gairebé 8 punts) és una altra opció interessant, si bé el millor és Baqué col·lecció orígens (3,96 euros), amb 9,5 punts. Quant a marques, Fortaleza ofereix una àmplia gamma a un preu competitiu.

Coses sobre el cafè

La matèria primera consisteix normalment en diverses qualitats de cafè verd que barrejades constitueixen el blend o mescla, amb el sabor, l’aroma i el cos de cada marca. Però hi ha cafès “monoqualitat”, a base d’un sol cafè, com en la majoria dels que s’analitzen aquí.

El grau de torrat és la clau en l’aroma i el sabor del cafè: més intensos donen lloc a begudes amb més cos i color, mentre que torrats més lleugers proporcionen més acidesa. Els torrats més clars es fan amb els grans de més qualitat, ja que exposen millor el sabor real del gra. Un torrat fort pot emmascarar les característiques organolèptiques menys positives del cafè. El torrat canvia la composició química dels grans (l’aigua es dissipa i es produeix la caramel·lització dels sucres del cafè) i el seu aspecte físic: el gra augmenta de mida i el seu color canvia de verd a marró. Ja torrats, els grans es molen a una mida diferent segons l’ús final que se’ls vulgui donar. Com que les propietats aromàtiques del cafè mòlt són molt sensibles a l’oxigen, l’envasat s’ha de fer al buit o en atmosfera inerta.

Al laboratori…

La legislació exigeix, per al cafè mòlt de torrat natural, un mínim de cafeïna (0,7% sobre substància seca) i regula també la humitat (màxim, 5%), les cendres totals (màxim, 6% sobre substància seca) i els sòlids solubles de l’extracte aquós (entre el 20% i el 30%). Totes les mostres compleixen aquestes exigències.

La mitjana d’humitat, important per a l’estabilitat del cafè mòlt, es va situar a prop del 3%. La proporció mitjana de cafeïna va ser de l’1,17%, superior a Saimaza Uganda (2,3%) com correspon a un cafè robusta. En la proporció de sòlids solubles (en infusió al 10% cafè-aigua), va destacar Saimaza Uganda amb un 28,7%, quan la mitjana va ser del 25,3%.

Les cendres suposen una mitjana del 4,54%. A Saimaza Uganda és també superior (5,12%), però inferior al màxim acceptat, el 6%. En el pH o acidesa del cafè, la mitjana és de 4,97 i similar, però a Saimaza Uganda assoleix el 5,24. Aquesta acidesa no és traslladable a la percebuda en el tast, ja que hi influeixen altres factors.

Les propietats aromàtiques del cafè mòlt són molt sensibles a l’efecte de l’oxigen, per la qual cosa s’envasa al buit o en envasos amb una vàlvula unidireccional que permet la sortida de gasos, però no l’entrada. La majoria dels envasos van presentar una proporció d’oxigen residual inferior al 0,3%, encara que Fortaleza Costa Rica, Gourmet Kenya i Costa Rica tenien nivells entre 0,7% i 1%. Són valors correctes, encara que una mica alts en aquests tres últims cafès.

Ja en el color del cafè, els més foscos són Saimaza Uganda, Gourmet Costa Rica, Fortaleza pur Colòmbia, Fortaleza pur Kenya i Gourmet Brasil, que han sofert un torrat intens o molt intens. Per la seva part, Fortaleza 100% aràbica, Baqué orígens, Gourmet Kenya i Bonka pur Colòmbia són els més clars, amb un torrat des de mitjà-lleuger fins a lleuger. En la resta, amb l’excepció de Saimaza Brasil i Fortaleza Costa Rica -que han sofert un torrat una mica més intens-, el torrat va ser mitjà.

El tast, clau en el cafè

/imgs/20020101/analisisa01.jpg
El tipus de cafè, blend (mescla) o monoqualitat, s’estima (amb un marge d’error) mitjançant un tast d’experts que coneixen l’aroma, el cos i el sabor de cada tipus i varietat de cafè. En totes les mostres, l’origen determinat al tast va coincidir amb el declarat a les etiquetes.

El tast és el criteri fonamental de qualitat. L’avaluació de l’aroma es fa en sec i en humit. Per determinar el sabor es prepara una infusió de cafè i aigua desmineralitzada al 5%. I per comprovar l’evolució del cafè amb el pas del temps, es va realitzar un segon tast dues setmanes després d’haver obert l’envàs.

El tast es va fer dividint les mostres en tres grups, segons el seu procés d’elaboració. Es van avaluar els aràbica rentats o suaus (Colòmbia, Kenya, Costa Rica, i les mescles 100% aràbica), els aràbica no rentats o naturals (Brasil) i, finalment, els robusta (Uganda). Els primers són valorats per la seva riquesa aromàtica, acidesa i suavitat. Els no rentats, pel seu cos i equilibri, i els robusta per la seva força i intensitat. En condicions normals, la cotització en borsa dels cafès suaus és superior a la dels naturals i la d’aquests és superior a la dels robusta. Al marge d’aquests caràcters generals, cada origen presenta característiques específiques.

Els millors al tast van ser Baqué orígens (10 en aroma i 9 en beguda), Baqué Colòmbia (10 en aroma i 8 en beguda) i Bonka Colòmbia (8 en aroma i 9 en beguda), tot ells de molt bona qualitat. En alguns es van trobar defectes lleus: a Fortaleza pur Colòmbia i pur aràbica, en els tres de Gourmet i a Saimaza Brasil es van detectar notes d’oxidació lleus. A Fortaleza pur Colòmbia i Gourmet Costa Rica apareixen notes corresponents a un torrat intens, molt pronunciades en el cas de Gourmet Brasil. I Saimaza Uganda va presentar un perfil organolèptic molt diferent al dels altres, com correspon a un 100% robusta.

En síntesi i taula comparativa

En síntesi

 • S’han analitzat tretze cafès mòlts d’alta gamma en envàs de 250 grams. Deu són aràbica rentats o suaus, corresponents a monoqualitats basades en un origen: Colòmbia, Kenya i Costa Rica, junt amb altres blend (mescla) a partir d’aràbica rentats. Uns altres dos són aràbica no rentats o naturals, tots dos de Brasil; i un, robusta d’Uganda.
 • Tots compleixen la norma en humitat, cendres, sòlids solubles de l’extracte aquós i cafeïna. En la majoria, el color és d’un torrat mitjà.
 • Algunes mostres tenen un mòlt no habitual en el mercat espanyol, pel fet de ser més fi o més gruixut.
 • Al tast d’experts, els millors (amb 8 o més punts de mitjana entre aroma i sabor) van ser, en aquest ordre, Baqué col·lecció orígens (3,96 euros – 659 pessetes), Baqué Colòmbia i Bonka Colòmbia.
 • La millor relació qualitat-preu són Bonka Colòmbia (1,76 euros – 293 pessetes) i Baqué Colòmbia (molt bo, a 2,49 euros – 415 pessetes). Saimaza Colòmbia (1,87 euros -311 pessetes) és una altra bona opció.
 • Els tres cafès més cars (d’O Gourmet) i l’únic tipus robusta (Saimaza Uganda) van obtenir puntuacions mediocres al tast.
MARCA BONKA CAFÉ BAQUÉ SAIMAZA FORTALEZA
Denominació/ Origen PUR COLÒMBIA La col.lecció 100% COLÒMBIA Col.lecció orígens COLÒMBIA Grans orígens PUR COLÒMBIA
Etiquetatge Correcte Correcte Correcte Incorrecte
Preu (ptes./ envàs 250 g) 293 415 311 402
Pes net (g) 252.0 249.0 250.4 248.8
Oxigen residual (%) 0.1 0.0-0.1 0.0-0.1 0.1
Color1 60.2 57.2 58.6 50.4
Densitat (g/cm3) 0.395 0.431 0.452 0.395
Humitat2(%) 3.66 2.27 4.61 2.53
Cafeïna sss3(%) 1.15 1.20 1.14 1.21
Ss extracte aquós4(%) 25.16 24.72 24.74 25.88
Cendres5(%) 4.27 4.41 4.09 4.56
pH 4.62 4.87 4.75 4.97
Granulometria (% acumulats)
Menor que 0.250 mm 23.9 31.1 23.6 28.1
Menor que 0.500 mm 69.5 60.6 65.5 89.2
Menor que 0.800 mm 98.5 98.9 96.9 98.8
Major que 0.800 mm 1.5 1.1 3.1 1.2
Estimació del tipus o blend 6 Es correspon amb el declarat Es correspon amb el declarat Es correspon amb el declarat Es correspon amb el declarat
Valoració organolèptica
Aroma 8.0 10.0 7.5 6.75
Beguda 9.0 8.0 8.0 6.0
MARCA CAFÉ BAQUÉ FORTALEZA FORTALEZA “O” GOURMET
Denominació/ Origen La col.lecció ORÍGENS Grans orígens PUR ARÀBICA Grans orígens PUR KENYA KENYA “AA” WASHED
Etiquetatge Correcte Incorrecte Incorrecte Incorrecte
Preu (ptes./ envàs 250 g) 659 402 402 855
Pes net (g) 249.2 251.5 248.2 249.6
Oxigen residual (%) 0.0-0.1 0.0-0.1 0.0-0.1 0.8
Color1 62.5 65.9 51.9 61.7
Densitat (g/cm3) 0.436 0.403 0.395 0.395
Humitat2(%) 2.39 2.67 0.395 2.41
Cafeïna sss3(%) 1.36 1.24 1.32 1.15
Ss extracte aquós4(%) 26.21 24.66 26.27 23.16
Cendres 5(%) 4.27 4.66 4.63 4.65
pH 4.85 4.92 4.88 5.05
Granulometria (% acumulats)
Menor que 0.250 mm 28.5 30.2 28.6 15.3
Menor que 0.500 mm 59.3 86.9 90.7 26.5
Menor que 0.800 mm 98.5 98.9 99.2 94.4
Major que 0.800 mm 1.5 1.1 0.8 5.6
Estimació del tipus o blend 6 Es correspon amb el declarat Es correspon amb el declarat Es correspon amb el declarat Es correspon amb el declarat
Valoració organolèptica (1/10)
– Aroma 10.0 7.25 7.25 6.5
– Beguda 9.0 6.5 7.0 4.75
MARCA FORTALEZA “O” GOURMET SAIMAZA O” GOURMET SAIMAZA
Denominació/ Origen Grans orígens PUR COSTA RICA COSTA RICA “Caracolillo” Col.lecció orígens BRASIL BRASIL Col.lecció orígens UGANDA
Etiquetatge Incorrecte Incorrecte Correcte Incorrecte Correcto
Preu (ptes./envàs 250 g) 402 999 311 855 311
Pes net (g) 245.9 249.3 250.3 249.8 249.8
Oxigen residual (%) 0.7 1.0 0.2-0.2 0.1-0.2 0.0-0.1
Color1 55.5 48.4 55.8 51.3 46.7
Densitat (g/cm3) 0.391 0.379 0.417 0.417 0.408
Humitat2 (%) 2.25 3.00 4.58 1.92 4.76
Cafeïna sss3 (%) 1.31 1.26 1.28 1.61 2.31
Ss extracte aquós4 (%) 25.69 24.55 24.13 24.86 28.66
Cendres5 (%) 4.49 4.47 4.90 4.59 5.12
pH 5.01 5.14 5.08 5.18 5.24
Granulometria (% acumulats)
Menor que 0.250 mm 27.0 18.1 25.0 21.0 29.9
Menor que 0.500 mm 87.6 34.6 66.7 38.0 82.3
Menor que 0.800 mm 99.6 96.4 97.2 89.2 98.7
Major que 0.800 mm 0.4 3.6 2.8 10.8 1.3
Estimació del tipus o blend6 Es correspon amb el declarat Es correspon amb el declarat Es correspon amb el declarat Es correspon amb el declarat Es correspon amb el declarat
Valoració organolèptica (1/10)
– Aroma 6.0 4.0 6.5 6.0 5.0
– Beguda 5.0 3.75 6.5 4.75 5.0

1. Color: la lectura és inversament proporcional a la intensitat de color i al grau de torrat. Com més alts són els valors, menys intensitat de color i, per tant, menys grau de torrat.

2. Humitat: màxim 5%.

3. Cafeïna sss: cafeïna sobre substància seca. Mínim 0,7%.

4. Ss extracte aquós: substància seca de l’extracte aquós. Límits legals: entre 20 i 30%.

5. Cendres: màxim 6% sobre substància seca.

6. Blend: barreja o composició, estimada mitjançant tast.

Un a un

Un per un

Bonka (Origen Colòmbia)

 • Pur Colòmbia
 • 1,76 euros (293 pessetes). El més econòmic i una de les dues millors relació qualitat-preu. Baix contingut en cafeïna (1,15%).
 • Estimació de tipus o blend: 100% Colòmbia excels P.E. (preparació europea) collita actual. Característiques organolèptiques. Aroma: 8 punts, torrat mitjà-lleuger, agradable, estimulant, acidulat, compensat. Beguda: 9 punts, acidesa mitjana, cos mitjà, gust residual net, lleu acidesa, lleu amargor, compensada.

Cafè Baqué (Origen Colòmbia)

 • La col·lecció 100% Colòmbia
 • 2,49 euros (415 pessetes). El millor entre els Colòmbia, però el més car. Una de les dues millors relació qualitat-preu.
 • Estimació de tipus o blend: 100% Colòmbia excels P.E. (preparació europea) collita actual. Característiques organolèptiques. Aroma: 10 punts, torrat mitjà, molt agradable, estimulant, acidulat, equilibrat. Beguda: 8 punts, acidesa mitjana-baixa, cos lleuger, escàs desenvolupament a la boca, gust residual net, aquós, amb matís cel·lulosa. Després de l’obertura, disminució lenta de qualitat organolèptica.

Saimaza (Origen Colòmbia)

 • Col·lecció orígens Colòmbia
 • 1,87 euros (311 pessetes). Una opció interessant. Estimació de tipus o blend: 100% Colòmbia excels P.E. collita actual. El de més densitat (0,452 g/cm3), però baix contingut en cafeïna (1,14%) i cendres.
 • Característiques organolèptiques. Aroma: 7,5 punts, torrat mitjà, agradable, acidulat. Beguda: 8 punts, acidesa mitjana-alta, descompensada de perfil cítric, cos mitjà-lleuger, gust residual net, acidesa. Després de l’obertura, disminució de la qualitat organolèptica a velocitat mitjana-alta.

Fortaleza (Origen Colòmbia)

 • Grans orígens pur Colòmbia
 • 2,42 euros (402 pessetes).
 • Etiquetatge incorrecte. Color fosc, torrat intens. Mòlt més fi que l’habitual. Estimació de blend: 100% Colòmbia excels P.E. collita actual. Característiques organolèptiques. Aroma: 6,75 punts, notes lleus d’oxidació i torrat intens, correcte. Beguda: 6 punts, acidesa baixa-escassa, cos mitjà, gust residual net, amargor i aspresa moderades, oxidació lleu, perfil pla. Després de l’obertura, disminució de la qualitat organolèptica a velocitat mitjana-alta.

Cafè Baqué (Origen 100% aràbica)

 • Col.lecció orígens
 • 3,96 euros (659 pessetes). Car, però el millor al tast amb 9,5 punts. Estimació del tipus o blend: 30% Costa Rica SHB, 30% Guatemala SHB, 40% Java aràbica.
 • Característiques organolèptiques. Aroma: 10 punts, torrat mitjà-lleuger, molt agradable, estimulant, acidulat, equilibrat. Beguda: 9 punts, acidesa mitjana, cos mitjà, gust residual net, acidesa i amargor lleus, molt compensada. Després de l’obertura, evolució molt bona: preservació del producte molt alta.

Fortaleza (Origen 100% aràbica)

 • Grans orígens pur aràbica
 • 2,42 euros (402 pessetes).
 • Etiquetatge incorrecte. Color clar, en torrat de mitjà-lleuger a lleuger. Estimació del blend: 30% Kenya aràbica rentat AA, 30% Costa Rica SHB i 40% Colòmbia excels P.E. collita actual. Característiques organolèptiques. Aroma: 7,25 punts, torrat lleuger, agradable, acidulat, amb notes d’oxidació. Beguda: 6,5 punts. Acidesa mitjana, cos mitjà, gust residual net, acidesa lleu, amargor i aspresa lleus. Després de l’obertura, disminució de la qualitat organolèptica a velocitat mitjana-alta.

Fortaleza (Origen 100% aràbica)

 • Grans orígens pur Kenya
 • 2,42 euros (402 pessetes).
 • Etiquetatge incorrecte. Color fosc, torrat intens. Grau de mòlt més fi de l’habitual. Estimació de tipus o blend: 100% aràbica Kenya rentat AA. Característiques organolèptiques. Aroma: 7,75 punts, torrat intens, agradable, acidulat. Beguda: 7 punts, acidesa mitjana-alta, descompensada de perfil cos mitjà-lleuger, gust residual net, acidesa, astringència (immadur), falta de suavitat. Després de l’obertura, disminució de qualitat organolèptica a velocitat mitjana-alta.

Fortaleza (Origen Costa Rica)

 • Grans orígens pur Costa Rica
 • 2,42 euros (402 pessetes).
 • Etiquetatge incorrecte. Mòlt més fi de l’habitual. Estimació del tipus o blend: 100% Costa Rica SHB. Característiques organolèptiques. Aroma: 6 punts, a l’aroma és evident el matís cel·lulosa, correcte-baix. Beguda: 5 punts, acidesa mitjana-baixa, cos lleuger, gust residual, aspresa moderada, acidesa lleu i sabor cel·lulosa. Després de l’obertura, evolució normal-baixa.

Saimaza (Origen Brasil)

 • Col·lecció orígens Brasil
 • 1,87 euros (311 pessetes).
 • Estimació de tipus o blend: 100% Brasil dur net. Característiques organolèptiques. Aroma: 6,5 punts, torrat mitjà-intens, notes d’oxidació. Beguda: 6,5 punts, gairebé sense acidesa, cos mitjà-alt, gust residual net, aspresa lleu, amargor i oxidació lleus. Després de l’obertura, evolució normal-baixa

Saimaza (Origen Uganda)

 • Col.lecció orígens Uganda
 • 1,87 euros (311 pessetes).
 • Diferent a la resta, és l’únic cafè robusta analitzat. Torrat molt intens i màxims humitat, cafeïna (2,31%), substància seca en extracte aquós cendres i pH. Grau de mòlt més fi de l’habitual. Estimació del tipus o blend: 100% robusta Uganda estàndard. Característiques organolèptiques. Aroma: 5 punts, propi d’un robusta amb torrat molt intens. Beguda: 5 punts, corresponent a un robusta mitjà, exempt d’acidesa, cos alt, gust residual amb amargor acusada, torrat intens. Després de l’obertura: evolució normal-baixa.
 • Kenya “AA” rentat
 • 5,14 euros (855 pessetes), car.
 • Etiquetatge incorrecte. Baixos contingut en cafeïna (1,15%) i substància seca, encara que correctes. Mòlt una mica més gruixut de l’habitual. Estimació del tipus o blend: 100% Kenya aràbica rentat AA. Característiques organolèptiques. Aroma: 6,5 punts, notes d’oxidació. Beguda: 4,75 punts, acidesa mitjana, cos mitjà-lleuger, gust residual d’oxidació, aspresa lleu i acidesa moderada. Després de l’obertura, disminució de la qualitat organolèptica a velocitat alta.
 • Costa Rica cargolí
 • 6 euros (999 pessetes), el més car. Etiquetat incorrecte. Contingut en oxigen residual una mica elevat. Color fosc, torrat molt intens. Mòlt una mica més gruixut de l’habitual. Estimació del tipus o blend: 100% Costa Rica SHB.
 • Característiques organolèptiques. Aroma: 4 punts, notes evidents d’oxidació i torrat intens. Beguda: 3,75 punts, amb acidesa baixa, cos lleuger, signes evidents d’oxidació, gust residual d’oxidació, acidesa lleu. Després de l’obertura, evolució deficient.
 • Brasil
 • 5,14 euros (855 pessetes). Un dels més cars.
 • Etiquetatge incorrecte. Color fosc: torrat intens. El de menys humitat. Mòlt una mica més gruixut de l’habitual. Estimació del tipus o blend: 100% Brasil dur net. Característiques organolèptiques. Aroma: 6 punts. Notes evidents d’oxidació i torrat intens. Beguda: 4,75 punts, eximeix d’acidesa, cos mitjà-alt, gust residual acusat d’amargor i matís cendra (signes de torrat intens), aspresa. Després de l’obertura, evolució deficient.