Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

La gestió de les immobiliàries a examen: se'n van visitar 56 en 14 ciutats : Un servei acceptable, però ple de deficiències i irregularitats

Gairebé totes accepten diner negre, les que venen HPO ho fan a preus de mercat lliure i més de la meitat no informen bé de la comissió que cobren

Les immobiliàries ofereixen al nostre país un servei acceptable, però la seva operativa quotidiana presenta irregularitats greus, relacionades amb el diner negre i amb els HPO, a més de deficiències importants en la transparència informativa exigible en qüestions d’interès per al client i en la quantitat, qualitat i precisió de la informació que s’ofereix sobre els habitatges que poden satisfer les necessitats de l’usuari. I, tot això, malgrat l’elevat cost que suposen les gestions de les empreses immobiliàries per a l’usuari que hi formalitza una relació contractual: per vendre un pis de 120.000 euros (uns 20 milions de pessetes) el més freqüent és que cobrin entre 3.600 i 6.000 euros (entre 600.000 i un milió de pessetes), més el 16% d’IVA. O, dit d’una altra manera, entre el 3% i el 5% de l’import de la venda.

Aquesta és la conclusió global de la investigació realitzada per CONSUMER, els tècnics de la qual van efectuar (presentant-se com uns clients qualsevol), el mes de desembre passat, dues gestions d’informació -una sobre compra i una altra relativa a venda- d’habitatge en una única visita a cada una de les 56 immobiliàries estudiades en 14 ciutats: Madrid, Barcelona, València, Alacant, Màlaga, Bilbao, Sant Sebastià, Vitòria, Pamplona, Castelló, Múrcia, Burgos, Logronyo i Santander. Les variables estudiades han sorgit, fonamentalment, de l’assessoria d’experts en temes immobiliaris i del Decret 3248/1969, que descriu les obligacions dels API o agents de propietats immobiliàries.

El 98% de les immobiliàries va acceptar intervenir en operacions amb “diner negre” entre els seus clients, quan comprar o vendre evadint impostos constitueix delicte fiscal. La mecànica és la següent: l’escriptura no es realitza per l’import total de la compravenda i, d’aquesta manera, el client evita pagar l’IVA (7%) dels diners no escripturats i també les despeses de notaria d’aquells diners amb l’IVA del 16% corresponent. El principal beneficiari d’aquesta pràctica il·legal no és la immobiliària, sinó el client que ven el pis. De les 56 immobiliàries, només una, de Castelló, es va negar a acceptar operacions amb diners opacs al fisc tant en la compra com en la venda.

Una altra realitat decebedora és que les poques (només el 12%) que ofereixen habitatges de protecció oficial (HPO) ho fan en tots els casos a preus equiparables als dels habitatges de mercat lliure, quan el que apunta la normativa sobre això és que el preu dels HPO sigui notablement inferior al dels que no ho són. Així mateix, l’Administració fixa uns terminis de temps mínims des que es van construir els HPO perquè puguin passar a ser habitatge amb preu lliure. Lògicament, les immobiliàries van proposar que la major part del pagament es realitzés en diner negre. Un exemple real i molt representatiu: en una immobiliària se’ns va oferir un HPO per 21.300.000 pessetes que havíem d’escripturar en només 7 milions, la resta, molt abundant, s’hauria de pagar en diner negre. I aquell habitatge protegit tenia només 13 anys i, segons la mateixa immobiliària, “no queda lliure fins que compleixi 30 anys”.

A més, gairebé sis de cada deu immobiliàries visitades no van informar bé (en aquesta primera visita; no se’n va fer cap altra), amb transparència suficient, de l’import de la comissió que cobren per la seva feina tant en la venda com en la compra, ni de l’IVA (16%) que aquesta comissió suporta i que ha de pagar el client. Cal destacar que totes les immobiliàries visitades a Sant Sebastià i Alacant van informar perfectament d’aquesta comissió.

D’altra banda, cap va oferir informació d’una qualitat mínima sobre la conjuntura del mercat de l’habitatge: si valia o no la pena comprar o vendre en aquell precís moment i per què (tipus d’interès dels crèdits hipotecaris, situació i expectatives del mercat immobiliari…). Tant per a la compra com per a la venda, els comercials afirmaven que és un bon moment per a les operacions immobiliàries, o que “ni sí, ni no” o que “és tan bon moment com qualsevol altre”. En cap cas, els comercials van fer referència al moment immobiliari en termes de tendències del mercat.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions