Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: La més barata, una de les millors

/imgs/20020101/analisisb01.jpg S'han analitzat vuit fregidores elèctriques amb preus entre els 50,42 euros (8.390 pessetes) de Philips HD-6110 i els 107,58 euros (17.900 pessetes) de Tefal Visualis 100, amb una capacitat de fins a 4 litres d'oli, que s'escalfa mitjançant resistències elèctriques controlades per un termòstat que selecciona la temperatura a què es fregirà l'aliment.

La més barata (Philips) i la més cara (Tefal) són les de millor qualitat, entenent per això el compendi de les seves característiques tècniques, la seva seguretat de funcionament i els resultats d'ús a les proves de laboratori. Philips HD-6110 és la millor relació qualitat-preu. La qualitat de les vuit és com a mínim acceptable, si bé Taurus Star-3 i Ufesa FR-1230 no compleixen la norma de seguretat a causa de deficiències poc importants.

Tefal i Philips van destacar per la seva aptitud a la funció, o conjunt d'aquests apartats: ergonomia, ús i maneig, manteniment i neteja, aspecte i acabat, protecció de comandaments, manual d'ús, rapidesa d'escalfament i refredament, precisió del termòstat, qualitat de fregit i consum elèctric. Les més ergonòmiques: Fagor F-5220, Taurus Prof-3 i Ufesa FR-1230, per senzilles de manejar, per incorporar tres nanses de plàstic (dues per al transport i una per a la tapa) i per la seva mida. En consum elèctric, les més austeres: Philips i Fagor, i Ufesa FR-1515.

Fàcils d'usar. Tefal va ser la millor en neteja, amb superfícies exteriors llises i gairebé sense ressalts; i la seva resistència d'escalfament no roman en contacte amb l'oli (no s'embruta), la cubeta de l'oli és extraïble i el seu filtre antiolors és de substitució fàcil. Philips també va ser ben qualificada, encara que la cubeta enclavada a la fregidora en dificulta la neteja. L'extracció dels filtres antigreix de Solac 653 i Ufesa FR-1515 és poc senzilla. En acabat, la millor va ser Tefal: recollidor de cable, tapa amb filtre antiolors, goma en el perímetre de la tapa (tancament més hermètic) i una construcció sòlida exterior de plàstic, i incorpora finestreta transparent per veure el fregit, que en no tenir mecanisme anticondensació veu reduïda la seva utilitat. Les més estables (quatre petges amb goma antilliscant) són Fagor, Taurus Prof-3, Tefal i Ufesa FR-1230.

/imgs/20020101/analisisb02.jpg Manejar els comandaments. En el marcatge dels comandaments van destacar Philips HD-6110, Solac 653 i Ufesa FR-1230 que fins i tot indiquen sobre la fregidora una relació d'aliments amb la temperatura i temps de fregit. En protecció dels comandaments, la millor va ser Taurus Star-3. A Solac 653, Taurus Prof-3 i Ufesa FR-1515, els comandaments ofereixen menys resistència al moviment i no tenen relleus per a la seva protecció. Les més ràpides a assolir el seu escalfament màxim van ser Fagor i Ufesa FR-1515, mentre que Taurus Star-3, Tefal i Ufesa FR-1515 van ser les més ràpides a l'hora de refredar-se. En buidatge de l'oli, la millor va ser Tefal, perquè la resistència està fora de la cubeta i aquesta es pot desacoblar per netejar-la i extreure l'oli. A Philips s'ha de bolcar la fregidora per desfer-se de l'oli usat.

Convé que el mànec de la cistella de fregit sigui desmuntable i estigui protegit. A Fagor, Solac, Taurus Prof-3, Ufesa FR-1230 i Ufesa FR-1515, és desmuntable, mentre que en les altres el mànec és fix, si bé l'agafament era de plàstic. A Philips i Tefal el mànec és abatible, cosa que disminueix el risc d'accidents. Tefal disposa de filtre antiolors que funciona també com a filtre antigreix. Philips, Solac i Ufesa FR-1230 incorporen només el filtre antigreix, mentre que les altres tres no tenen filtres.

Gairebé totes fregeixen acceptablement. Es van fregir 500 grams de patates congelades precuinades durant sis minuts. En textura, la millor va ser Philips, les patates de la qual es mostraven ben fetes i amb prou feines s'apreciava el greix, mentre que la pitjor va ser Solac (molt fregides per fora, seques a l'interior i sense greix). En uniformitat, van ser ben valorades excepte Solac, ja que la majoria de les seves patates es va cremar. En el daurat, les millors van ser Philips i Taurus Star-3, i les pitjors, Solac 653 (per excés) i Fagor F-5220 (per defecte). Resum: cinc van fregir bé a la nostra prova, dues (Fagor i Taurus Prof-3) acceptablement i només Solac malament.

Diferències en el consum. Les més austeres en la despesa energètica van ser Fagor, Philips i Ufesa FR-1515 (uns 0,5 kilowatts/hora). Les menys econòmiques en el consum elèctric van ser les dues de Taurus, amb un consum de poc menys de 0,7 kW/h. Fagor, Taurus Prof-3 i les dues Ufesa tenen una potència real superior a la que s'indica a les seves etiquetes, encara que cap va superar la tolerància permesa. Al contrari, Philips, Solac, Taurus Star-3 i Tefal la tenien una mica inferior al que declaren.

Quant a la quantitat d'oli que necessiten per a la seva funció, a Philips, Tefal i Solac el nivell màxim s'assolia amb entre 2,2 i 2,4 litres d'oli, mentre que a Ufesa FR-1230, Fagor, Taurus Star-3 i Ufesa FR-1515 aquest nivell se situava entre 2,7 i 2,9 litres. La que necessitava més oli era Taurus Prof-3 (3,4 litres). Philips, Fagor, Solac, Taurus Star-3, Tefal, Ufesa FR-1515 són les que operen amb un nivell mínim inferior d'oli. La desviació entre les capacitats d'oli indicades i les reals és important en alguns casos: Philips necessita un 10% més del que indica i Taurus Prof-3 un 24% més. I només Philips i Ufesa FR-1230 indiquen als seus manuals el mètode apropiat per desfer-se de l'oli ja usat.

Termòstats, mida, pes...

La majoria dels termòstats indiquen un rang de temperatures de treball d'entre 150ºC i 190ºC. Un control adequat de la temperatura és crític: es desaconsella fregir per sota de 150ºC, ja que els aliments absorbirien massa oli, i per sobre de 225ºC, perquè pot resultar perillós en existir risc d'inflamació. Els termòstats més fiables a la seva temperatura màxima són els de Philips, Taurus Prof-3, Tefal i Ufesa FR-1230. En la mínima, Tefal i les dues d'Ufesa van ser les millors. I les discrepàncies més grans entre el que indica el termòstat i la temperatura real de l'oli es van registrar a Fagor a la temperatura màxima, i a Philips en la mínima, amb desviacions d'entre el 15% i el 20%.

Tots els models estan proveïts de parets exteriors separades de la cubeta d'oli mitjançant aire per evitar cremades (sistema "parets fredes"). No hi va haver diferències a l'escalfament sofert per les que tenen parets de plàstic i les que les tenen metàl·liques. A les vuit fregidores, les úniques resistències fixes a l'aparell (per tant, més difícils de netejar) van ser les de Philips i Tefal.

I les que més espai ocupen són Fagor F-5220 (57 centímetres), Ufesa FR-1230 i Taurus Prof-3 (53 i 54 cm, respectivament). Les més petites són Solac (38 cm) i Taurus Star-3 (39 cm). Quant al pes, la més lleugera és la Philips HD 6110 (2 quilos), mentre que la més pesada va ser Tefal (4, 5 quilos), una diferència més que ostensible.

La seguretat, millorable en una de cada quatre. La majoria de les fregidores són segures, però la part externa de Philips i Taurus Star-3, com també la finestreta de vidre de Tefal, van presentar un escalfament excessiu, encara que no hi ha normativa sobre això. Però es van detectar dos incompliments de norma: a Taurus Star-3 l'oli va assolir una temperatura superior en dos graus al màxim permès (225ºC) i a Ufesa FR-1230 es va produir un escalfament excessiu de les nanses de plàstic.

CONSUMER va trobar que en alguns casos el que s'indica als embalatges i els aparells té discrepàncies. A Tefal les indicacions de temps i temperatura de fregit recomanats per a alguns aliments no coincideixen entre l'embalatge i l'equip. A Taurus Star-3 l'embalatge indica que porta filtre antigreix, però la mostra no n'incorpora, i a la caixa d'Ufesa FR-1230 no apareix la protecció de la nansa de la cistella que sí incorpora la fregidora.

Llevat de petits detalls, la informació al consumidor és correcta, però el certificat de garantia de Tefal no té espai per a les dades del comprador.

Com fregir els aliments

L'oli d'oliva i el de gira-sol "alt oleic" són els més adequats per fregir, perquè produeixen a la superfície dels aliments una crosta que fa que s'impregnin menys de greix, que mantinguin el contingut d'aigua (suculència) i que resultin més agradables al paladar. Són els més estables (es poden utilitzar més vegades) davant les altes temperatures que s'assoleixen a l'hora de fregir (160-200ºC) i els que més temps triguen a descompondre's. La seva riquesa en àcid oleic, greix monoinsaturat "cardiosaludable", és responsable que aquests olis siguin més estables que la resta (gira-sol, blat de moro, soia...), rics en greixos poliinsaturats, en els quals les altes temperatures afavoreixen la ràpida oxidació i alteració. El d'oliva i el de gira-sol "alt oleic" formen menys escuma a la fregidora que la resta d'olis.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions