Manipular la instal·lació elèctrica

No s'han d'emprendre feines que sobrepassin els nostres coneixements

Reviseu periòdicament la instal·lació elèctrica de la vostra llar per detectar possibles avaries en endolls, cables, clavilles, interruptors...
1 Gener de 2002
Img consejo del mes listado

No s'han d'emprendre feines que sobrepassin els nostres coneixements

/imgs/20020101/consejos01.jpg
Fuites de corrent elèctric fàcilment evitables, manipulacions incorrectes d’endolls, cables o clavilles i l’afany d’arreglar pel nostre compte petites avaries provoquen cada any nombrosos accidents domèstics -alguns molt greus- que cal evitar seguint unes pautes senzilles. Això no obstant, davant el dubte s’ha d’optar per la seguretat i contractar un professional.

 • Quan treballeu en una instal·lació o en aparells elèctrics respecteu les normes de seguretat. A més de córrer perill de mort, una intervenció desafortunada pot provocar un incendi.
 • No emprengueu cap feina que sobrepassi els vostres coneixements. Sol·liciteu els serveis d’un professional.
 • Abans de fer qualsevol reparació desconnecteu el corrent elèctric. Si després de fer-ho teniu dubtes, utilitzeu un cercapols (detector de tensió) per assegurar-vos que no hi ha cap fuita d’electricitat.
 • No oblideu que el cos humà moll és un excel·lent conductor d’electricitat. Manipuleu les instal·lacions i els aparells elèctrics amb les mans perfectament seques. Eviteu anar descalços o amb els peus humits.
 • Assegureu-vos que tant els circuits com els aparells elèctrics tinguin connectades les “preses de terra”. La presa de terra és una connexió (verda i groga) des de l’endoll fins al terra -la terra és molt bona conductora d’electricitat- que serveix per descarregar el corrent que es produeix per una fuita o un aïllament deficient. Convé connectar els electrodomèstics potents a endolls amb presa de terra, ja que aquesta presa constitueix un element de seguretat davant de qualsevol fallada d’un circuit o d’un aparell.
 • Cada cert temps, premeu el botó de prova de l’interruptor diferencial per comprovar si funciona correctament. Aquest interruptor salta quan detecta fuites de corrent i també es coneix com a salvavides, perquè evita que ens electrocutem en tocar un electrodomèstic pel qual s’està escapant el corrent. Si no es dispara és que està avariat i llavors no estarà protegit. I si algun aparell dóna rampa, desconnecteu-lo immediatament i truqueu a un tècnic. Potser la vostra casa no disposi de diferencial o el que té no serveixi.
 • Desendolleu els aparells elèctrics que no useu de manera freqüent. Desconnecteu també els electrodomèstics que hàgiu de manipular o netejar. Acostumeu-vos a desendollar els aparells estirant de la clavilla aïllant, mai del cable.
 • Substituïu els cables espatllats per altres de nous. Eviteu empalmar-los, però, si ho feu, no recorreu a la cinta aïllant com a recobriment. No només és un mètode poc segur, sinó prohibit per la normativa vigent. Utilitzeu els connectors destinats a aquesta funció.
 • No bloquegeu els interruptors automàtics perquè funcionin lliurement en cas que falli la instal·lació.
 • No substituïu mai un fusible que hagi saltat per un altre d’intensitat superior.
 • No empreu grapes corrents per subjectar els cables a la paret. Podrien tallar l’aïllament i establir contacte.
 • Les preses de corrent múltiples, “lladres”, tenen una capacitat limitada que no s’ha de sobrepassar mai. No connecteu liersos aparells a un sol endoll ja que l’excés de càrrega pot cremar el circuit i produir incendis. Escolliu models altament segurs i descarteu els encadenaments d’endolls i adaptadors.
 • Recordeu que la combinació d’aigua i electricitat fan del bany l’habitació més perillosa de l’habitatge. No instal·leu interruptors, endolls ni aparells d’il·luminació en la rodalia de la banyera. També està prohibit col·locar interruptors en un radi inferior a un metre.
 • Si veieu un endoll deteriorat procureu canviar-lo al més aviat possible. Evitareu que s’escalfi en excés i provoqui un curtcircuit o, fins i tot, un incendi. Si està cremat, canvieu-lo i no torneu a endollar un aparell de potència elevada, que és la raó per la qual es crema.