Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: La quota de participació en un immoble determina les càrregues i beneficis de la comunitat

Visc en un habitatge que consta de 6 apartaments de 48 metres quadrats i 6 pisos de 84 metres quadrats. Vam contractar un administrador i es paguen les quotes de despeses a raó de 3.500 pessetes mensuals els apartaments i 6.000 pessetes els pisos. Em sembla una diferència molt considerable i no justificada. Al Registre de la Propietat consten les normes de condomini on es diu que podem elaborar un reglament intern per règim de majoria per a les despeses d'administració i serveis. Tanmateix, l'administrador ens diu que això s'hauria de fer per unanimitat. Però això no és el que esmenten les normes de condomini. Qui té raó? Quant haurien de pagar els pisos i els apartaments?

/imgs/20020101/consultorio02.jpg L'article 3 de la Llei de propietat horitzontal estableix que a cada pis o local se li ha d'atribuir una quota de participació amb relació al total de l'immoble. Aquesta quota serveix per determinar la participació en les despeses i els beneficis de la comunitat. La participació en les despeses comunes i extraordinàries s'ha de fer d'acord amb la quota esmentada, excepte si s'ha pactat un altre sistema -per exemple, a parts iguals-, tenint present que per canviar la quota és necessària la unanimitat, ja que implica una modificació del títol constitutiu del règim de propietat horitzontal. En canvi, la majoria és necessària per a altres decisions, com les que afecten establir normes d'administració de les despeses comunes: modificar la periodicitat de pagament, els percentatges d'increment anual i l'ús dels serveis comuns.

Cal recordar que la quota no és únicament la base per determinar la participació a les càrregues, sinó també als beneficis. Així, resultaria, per exemple, que davant d'una destrucció de l'edifici, la participació al solar s'imputaria a cada un dels propietaris en proporció amb la quota del seu pis o apartament i no a parts iguals.

L'article 6 de la Llei de propietat horitzontal estableix que les normes de règim interior les poden fixar les comunitats de propietaris per regular els detalls de convivència i la utilització adequada dels serveis comuns, dins dels límits que estableixen la llei i els estatuts, si n'hi ha. S'inscriuen al llibre d'actes i són aprovades per majoria, tal com consta en el títol de la seva comunitat inscrit en el Registre de la propietat. A les escriptures de cada pis i apartament apareix reflectida la quota de participació, de manera que la suma de tots ha d'obtenir per resultat un 100%.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions