Afrontar l'estrès durant la crisi econòmica

La ment no entén de crisis... econòmiques

El temor i els trasbalsos que causen les dificultats econòmiques es poden contrarestar amb realisme, motivació i enfocaments alternatius
1 Febrer de 2009
Img interiormente listado 337

La ment no entén de crisis... econòmiques

/imgs/20090201/psicologia2.jpg
Des de fa poc més d’un any, milers de pàgines de diaris i milers de minuts dels informatius de la televisió i la ràdio tenen com a protagonista la crisi econòmica. Per això és impossible no sentir-se afectat, d’una manera o d’una altra, per les seves conseqüències, vinculades no tan sols a la necessitat de sol·licitar nous crèdits, d’allargar el termini per a pagar el préstec hipotecari o de decantar-se per la unificació de deutes. Entre els milers de sensacions que pot experimentar l’ésser humà, la incertesa se situa entre les que pitjor es toleren per ser la responsable de dubtes, inseguretats, pors i obsessions que, al seu torn, desencadenen l’aparició de símptomes com insomni, desordres alimentaris, irritabilitat i somatitzacions que poden minvar la salut física de les persones. Incertesa, i molta, és el que provoca en moltes persones la crisi actual, un sentiment que genera malestar, desconfiança i preocupació, fet que obliga a tenir en compte l’efecte psicològic que pot causar aquest nou context. Per tal de reduir el risc de sofrir quadres d’estrès, ansietat i depressió, convé prendre una sèrie de precaucions i mesures que ajudin a suportar aquesta situació sense que afecti el benestar psicològic, en especial el de les persones sensibles a patir inestabilitat emocional.

Guanyar en seguretat

Evitar els símptomes d’estrès que genera l’exposició continuada a una situació poc previsible i insegura necessita que els qui se’n sentin més afectats desenvolupin una mentalització realista i positiva que els impedeixi caure en el dramatisme. Per a aconseguir-ho, un recurs útil consisteix en l’elaboració d’un pla de prevenció, una mesura que permet guanyar seguretat alhora que possibilita una disminució de la por i de l’impacte psicològic negatiu.

Però encara resulta més beneficiós equilibrar l’estat d’ànim mitjançat l’assumpció realista que s’haurà de conviure durant un temps amb la crisi econòmica, en comptes de preguntar-se constantment per què ha ocorregut, no deixar de lamentar-se’n, buscar els culpables o angoixar-se preguntant-se quan s’acabarà. Aquests pensaments només serveixen per a mantenir la sensació de malestar, mentre que l’objectiu és generar un clima de percepció de control sobre la situació, molt important en un context econòmic canviant. D’aquesta manera, augmentarà la confiança perquè es prendrà consciència de les alternatives reals actuals si la situació es manté o, fins i tot, si empitjora. El resultat és una sensació d’assossec que permet suportar la incertesa econòmica mentre aquesta continua.

Mesures per a augmentar la motivació i evitar el dramatisme

/imgs/20090201/psicologia1.jpg
La ment no entén de crisis econòmiques, només reacciona amb angoixa a pensaments negatius. De la mateixa manera, respon amb motivació a estímuls positius. Per tant, caldrà pensar en objectius a curt termini per a sortir-se’n i poder actuar amb celeritat per incrementar la satisfacció personal. És la manera d’afrontar el problema de forma productiva. Per això cal comprendre que patir alguns símptomes relacionats amb l’ansietat i l’estrès és normal, encara que si prevalen i fan minvar de manera clara la salut, amb manifestacions com insomni, atacs de pànic, pèrdua significativa de pes, sentiments de desesperació, tristesa, ràbia i hostilitat cap als altres, s’haurà de recórrer a un professional perquè aquests no s’apoderin de la situació i sorgeixi un quadre depressiu o un trastorn per ansietat.

El primer pas de les persones que s’han vist perjudicades de forma directa per la crisi econòmica és el de donar-se un temps per a assimilar la situació i no prendre decisions dràstiques ni precipitades. En aquests casos la ràbia i la tristesa poden portar a adoptar solucions errònies. Tampoc no convé destinar gaire temps a buscar qui o què ha provocat que la situació canviï a pitjor, ja que podria generar conflictes no desitjats i mantindria les emocions negatives durant més temps.

Després d’haver concedit un marge de temps a l’assimilació és important no caure en la desesperació i posar en marxa solucions realistes. Amb això s’evitarà que la ment caigui en un negativisme que faci minvar les energies per a sortir del problema. Si s’enfoca la ment cap a les alternatives possibles s’aconseguirà pensar de forma productiva per a actuar amb decisió, la qual cosa farà les funcions d’antidepressiu i ansiolític i permetrà veure més enllà del problema actual.

Una altra de les mesures que contribueixen a evitar o superar estats d’ànim negatiu és l’activació de la imaginació per a estructurar un pla d’alternatives i objectius que, de vegades, es poden acompanyar de l’assessoria de professionals de la gestió econòmica i, per què no, de la salut mental, per a determinar les opcions reals amb fermesa i motivació.

Una altra forma d’aixecar l’ànim és percebre el problema com una cosa caduca, ja que cap crisi econòmica no ha estat perpètua. Forma part d’un cicle normal que es va repetint i que garanteix que en un temps no gaire llunyà es recuperarà l’ordre. Si s’actua segons el pla organitzat d’acord amb les prioritats de cada persona o família, la satisfacció no tardarà a aparèixer i es toleraran millor les dificultats que sorgeixin. La constància i la fidelitat al pla elaborat en temps difícils garanteix que no es caigui en un malestar emocional que perjudicarà no tan sols la salut, sinó les possibilitats de remuntar la situació.

Capgirar la situació

Encara que resulti difícil trobar la part positiva de les situacions límit, com pot ser una crisi econòmica, cada persona i família ha d’esforçar-se per revertir aquest moment dramàtic motivat per una situació de desocupació, d’impagaments… El més important és no perdre la situació de control o recuperar-la si s’ha perdut. D’aquesta manera, augmentaran les possibilitats que la tensió es redueixi o desaparegui. Per a aconseguir-ho és determinant mantenir una actitud pràctica i activa i recolzar-se en les persones més properes, a més de fer activitats diàries en forma d’obligacions que substitueixin una jornada laboral. És així com s’evitarà que la persona es tanqui en ella mateixa, ja que la inactivitat i l’aïllament només serveixen per a empitjorar l’estat d’ànim.

Com que, a la ment, li va bé tenir objectius a complir a diari, és fonamental programar una agenda que inclogui diverses activitats. Una opció és destinar més temps a aquelles coses que abans no es podien atendre per estar massa ocupats, com ara els fills i la família en general, les amistats i, fins i tot, aquelles tasques que puguin resultar plaents, com és l’esport o la lectura. També pot ser l’oportunitat per a fer algun curs que permeti reciclar-se laboralment i aprofitar el temps per a trobar una feina millor de la que es tenia.

D’aquesta manera, la pèrdua d’allò material i econòmic pot obrir la porta a allò humà. És important sentir que durant una situació difícil s’està prop dels altres i que es compta amb el seu suport: es genera sentiment de grup i, per tant, es fa més suportable el problema. A més, és una forma d’augmentar el nivell d’energia amb què afrontar les dificultats a través d’una mentalitat més positiva, allunyada de sentiments negatius.

Punts clau per a superar situacions crítiques:

  1. Acceptar la situació
  2. Centrar-se en la situació personal
  3. Ser realistes
  4. Pensar en un pla alternatiu
  5. Posposar alguns projectes
  6. Augmentar altres valors no econòmics