Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: El més ben valorat pels usuaris va ser un dels més barats

/imgs/20090201/analisis2-1.jpg Parlar per telèfon mentre es condueix augmenta el risc de patir un accident de trànsit. Tanmateix, molts conductors desitgen estar localitzables mentre viatgen, en contacte permanent amb la seva oficina, els seus clients i els familiars. L'única manera legal admesa per la llei de Trànsit de fer-ho és mitjançant un sistema de mans lliures per al telèfon mòbil: gràcies a la tecnologia sense fil Bluetooth, els automobilistes poden conduir mentre contesten o fan trucades.

S'han analitzat sis d'aquests equips de mans lliures, que costen des de 60,40 euros (Motorola T305) fins a 104 euros (Nokia HF-300). Dos d'aquests, els models més cars de Motorola i Parrot, requereixen d'un especialista per a ser instal·lats, amb la qual cosa el seu cost final s'incrementa, però, a canvi, aporten dos avantatges: com que estan connectats a l'equip de so, el silencien cada vegada que entra una trucada (el Parrot CK3000 Evolution utilitza els altaveus de l'equip de so i el Motorola T605 inclou un altaveu addicional). L'altre avantatge és que prenen l'energia directament de la bateria del cotxe, per la qual cosa no cal recarregar-los.

Els equips de mans lliures sense instal·lació, d'altra banda, es recarreguen mitjançant una connexió a l'encenedor del vehicle. Tots inclouen carregador per a fer aquesta operació i en la majoria dels casos tenen bateries fixes. Només el de Nokia té una bateria extraïble que es pot reemplaçar per una de nova quan la vella s'esgota. La durada de la bateria en funcionament varia molt d'uns models a uns altres. Hi ha fins a cinc hores de diferència entre els models amb més autonomia, el Parrot Minikit (nou hores i quinze minuts) i el Nokia (nou hores), i els de capacitat més baixa de càrrega, el Motorola T305 i el Supertooth Voice (els dos, quatre hores de funcionament).

La millor relació qualitat-preu d'aquesta comparativa és l'equip Motorola T305, un dels més barats, el que ofereix la connexió amb Bluetooth d'abast més gran i el més ben valorat pels usuaris en la prova pràctica. El Parrot CK3000 és interessant per als conductors que prefereixen un equip de mans lliures amb instal·lació.

Funcions addicionals

/imgs/20090201/analisis2-2.jpg Tots els equips analitzats ofereixen so sense fil, a més d'ajust de volum, funció de repetició de trucada i marcatge per veu. A més, tant els dos de Parrot com el Supertooth Voice anuncien el nom de la persona que truca i permeten gravar contactes. El Parrot CK 3000 i el Supertooth disposen d'indicació d'instruccions per veu, és a dir, podem despenjar una trucada entrant dient "accepto" o "contesto telèfon".

Una altra funció interessant és la que ofereix el Motorola T605, l'únic que pot estar connectat simultàniament a dos dispositius Bluetooth: un telèfon mòbil i un reproductor de música. També permet silenciar el micròfon, i disposa tant del mode de trucada en espera com de la possibilitat de fer una trucada a tres. Per contra, el models sense instal·lació de Motorola i el Nokia HF-300 només ofereixen dues funcions addicionals. L'equip de Motorola té trucada en espera i silenciador de trucades, mentre que el Nokia ofereix la possibilitat de silenciar el micròfon i compta amb un mode discret, és a dir, permet passar de la modalitat de mans lliures al telèfon i a l'inrevés. Tots els models tenen aquesta funció llevat del Motorola T305.

Els equips de mans lliures amb instal·lació (dos dels sis comparats aquí) tenen la botonera més petita i són, en general, de mida inferior i més lleugers (uns 50 grams més lleugers, de mitjana). Dels quatre sense instal·lació, el model més gran era el Parrot Minikit. I, dels sis analitzats, l'equip que menys pesa és el Parrot CK 3000 Evolution (33 g) i el més pesant, el Supertooth Voice (108 g). Igual com la resta de béns duradors, els equips de mans lliures compten amb una garantia de dos anys (només els Motorola i el Supertooth Voice ho indiquen, però aquest termini de garantia és obligatori, ja que ho estableix la llei). Tots els equips, d'altra banda, inclouen un manual d'instruccions amb el segell CE (indica que el fabricant afirma complir la normativa europea) i les marques i els avisos de seguretat preceptius.

Ben construïts

Els equips de tecnologia han d'incloure frases de seguretat elèctrica amb un marcatge durador i llegible. Per comprovar que tots els equips complien aquesta exigència, es va fregar a mà el marcatge de cada dispositiu durant 15 segons amb un tros de tela mullada en aigua i, a continuació, es va fer el mateix durant 15 segons més amb alcohol de petroli. El marcatge del Parrot Minikit es va esborrar. La resta van superar la prova.

Tots els aparells complien les especificacions de la norma tant en matèria de construcció (les vores eren arrodonides, les connexions eren correctes i els cargols i les femelles estaven ben fixats) com d'aïllament elèctric (els terminals de bateria i les altres parts actives estaven ben aïllats). Quan s'hi provocaven fallades aplicant un curtcircuit a les bateries i canviant la polaritat, els sis es van comportar de manera segura. I cap no es va degradar ni va deixar de funcionar quan es van aplicar deu descàrregues electrostàtiques en diversos punts dels dispositius per avaluar-ne la resistència davant d'aquesta eventualitat. La pantalla del Motorola T605 va canviar de color durant la descàrrega i el botó superior dret (amb un llum verd) es va apagar, però es va mantenir el Bluetooth en tot moment. La majoria dels equips de mans lliures van demostrar estar fabricats per resistir cops i caigudes: excepte el Nokia HF-300 (se'n va obrir la tapa i va perdre la bateria), tots van superar sense problemes 100 caigudes consecutives en un tambor de volteig. Finalment, per comprovar com responen davant la baixada de tensió de la bateria que es produeix quan s'arrenca el cotxe, es va sotmetre els equips a una prova de pols transitori, abaixant la tensió durant un temps prefixat. Tots els equips van superar aquesta prova però es va apreciar un clic en el CK3000, per bé que l'enllaç Bluetooth no va deixar de funcionar durant l'assaig.

Aptitud a l'ús

A l'hora de decidir-nos per un equip de mans lliures ens interessa saber no tan sols si està ben construït i si compleix les exigències de la normativa, sinó també les característiques d'ús pròpiament dites: com envellirà, quina qualitat sonora ofereix o quin és el radi màxim d'abast a què el Bluetooth deixa de funcionar. Per comprovar aquest últim punt, es van efectuar proves amb un telèfon Nokia N81 i es va determinar que el Motorola T305 tenia un abast més gran que la resta (244 metres), seguit del Parrot Minikit (227 metres). El de menys abast va ser el Motorola T605 (120 metres). A més del l'abast més gran sense fil, el Motorola T305 també pot presumir de l'altaveu amb una millor pressió sonora. En l'apartat de vibració i xoc, el Motorola T605 va ser el dispositiu que va donar els pitjors resultats. Es van fer assaigs per simular les condicions d'ús a l'interior d'un vehicle i es van trencar els punts de subjecció de l'altaveu.

Per observar com envelleixen aquests dispositius, es van introduir en una cambra de llum ultraviolada i se'ls va sotmetre a fortes dosis de radiació UVA/UVB (5kWh/m2). Llevat del Nokia i del Motorola T305, tots els d'equips van sofrir desperfectes de diversa consideració. El material plàstic del Parrot CK3000 i del Parrot Minikit es va estovar i va quedar viscós al tacte, i els de Motorola T605 i Supertooth Voice van canviar de tonalitat.

També es va avaluar la resistència dels botons sotmetent els equips a 5000 cicles de penjar i despenjar amb una força de 10 newtons. Tots van superar la prova, per bé que, quan es van pressionar els botons amb una força superior, de 50 newtons, els botons de Nokia es van enfonsar prou i quan es va obrir l'equip es va comprovar que un dels botons estava trencat internament.

Qualitat global

El Motorola T305 obté una qualificació global excel·lent i es distingeix com la millor relació qualitat-preu d'aquesta comparativa. És un dels més barats, ofereix una connexió amb Bluetooth amb l'abast més gran i va ser el més ben valorat pels usuaris. El Parrot CK3000 és una opció interessant, ja que, com que està instal·lat al cotxe, no cal recarregar-lo i silencia automàticament l'equip de música o la ràdio quan hi ha una trucada entrant. En tot cas, CONSUMER EROSKI recomana usar aquests dispositius amb prudència, ja que la conducció més segura és aquella que permet concentrar tota la nostra atenció en les condicions del trànsit i de la carretera.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions