Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Malalties, fàrmacs i conducció, un triangle perillós

Conèixer els símptomes de la malaltia, el seu tractament i seguir les directrius del personal sanitari sobre les limitacions que puguin afectar la conducció són les claus per a conduir amb seguretat

/imgs/20090201/informe1.jpg
Obrir la porta, ficar la clau, col·locar els miralls i arrencar. Aquesta és la rutina diària per a milions de conductors a tot el món que, més preocupats quan surten de casa de no oblidar-se la clau del cotxe, descuiden altres aspectes que poden suposar un risc per a la seva pròpia vida i la de les altres persones, com ara els efectes del fàrmac que acaben de prendre o les conseqüències que per a un diabètic pot tenir circular de matí sense haver esmorzat. En general, pocs conductors i acompanyants assumeixen que posar-se davant del volant és una acció que exigeix la perfecta integració de nombroses funcions de caràcter sensorial, cognitiu i motriu. Per aquesta raó, els processos aguts o crònics que alteren la salut poden influir en la capacitat per a conduir, ja que augmenten el risc de sofrir un accident. Diversos estudis elaborats per l’Associació Espanyola de Centres Mèdics Psicotècnics (ASECEMP) xifren en 37.000 les persones a qui es priva del permís de conduir per raons medicosanitàries, xifra que representa un 0,94% dels gairebé quatre milions de conductors que se sotmeten cada any a un reconeixement.

La majoria de les malalties cròniques amb risc de reduir les capacitats per a conduir un vehicle són degudes a les seves manifestacions agudes o al deteriorament derivat de la seva evolució. Segons les dades revelades en el projecte europeu IMMORTAL, elaborat a Noruega per l’Institut d’Economia del Transport (TOI), els trastorns neurològics i les malalties mentals són les patologies que representen un risc d’accidentalitat més alt. A aquests trastorns els segueixen, en ordre d’influència, els medicaments i la diabetis. En menor grau es trobarien les malalties cardiovasculars, les afeccions del sistema locomotor i l’artritis, a més dels problemes d’audició i els oftalmològics.

Els danys col·laterals dels fàrmacs

Al nostre país, i segons dades de la DGT, el 77% dels conductors espanyols es posen al volant sota estats d’estrès, mentre que el 22% ho fan en episodis depressius, trastorns que poden generar idees suïcides i que intervenen en el 2,6% dels accidents greus. La mateixa situació es planteja davant del tractament farmacològic a seguir, i és que un 15% dels conductors reconeixen que es mediquen per tractar la depressió, l’ansietat, els trastorns del son o per relaxar-se o dormir. Mareigs, somnolència, atordiment, irritabilitat, nerviosisme, espasmes musculars, visió borrosa, disminució de l’atenció, desmais i un temps de reacció superior són només alguns dels efectes secundaris a què s’enfronten.

Les medicines, a causa de la seva capacitat depressora del sistema nerviós central, dels efectes secundaris o de la interacció amb altres substàncies com l’alcohol, són un dels factors que més poden afectar la capacitat per a conduir un vehicle de forma segura. Segons dades de la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària, un 30% dels conductors espanyols prenen de manera habitual algun medicament, i les estadístiques de la DGT (Direcció General de Trànsit) especifiquen que entre el 5% i el 10% dels morts en accident de trànsit han consumit algun tipus de fàrmac amb efecte psicoactiu.

Però el més alarmant és que en molts casos el pacient desconeix el risc potencial dels medicaments que ingereix durant la conducció. Ja sigui per falta d’informació per part del personal sanitari o per no llegir amb deteniment el prospecte del fàrmac en cas d’automedicar-se (hàbit estès entre el 25% i el 30% de la població), gairebé tres quartes parts dels conductors no són conscients de la seva influència en la conducció dels vehicles i desconeixen els riscs que pot comportar la combinació de fàrmacs amb el volant.

Medicaments que poden posar en perill la capacitat per a conduir vehicles

 • Analgèsics opiacis. Somnolència, sedació, confusió, vertigen, etc.
 • Antidepressius. Somnolència, visió borrosa, etc.
 • Antidiabètics. Hipoglucèmia.
 • Antiepilèptics. Somnolència, mareig, trastorns de la visió, disminució de la capacitat psicomotora.
 • Antihistamínics. Sedació, somnolència, visió borrosa, alteracions psicomotores.
 • Antiinflamatoris no esteroïdals. Somnolència i mareig.
 • Ansiolítics. Somnolència, mareig, disminució de la concentració.
 • Benzodiazepines. Somnolència, sedació, augment del temps de reacció, debilitat muscular.
 • Beta-blocadors. Somnolència, vertigen, fatiga, disminució de la concentració.
 • Bupropion. Insomni, mareig, tremolor.
 • Estimulants centrals. Excitació, eufòria, insomni, nerviosisme.
 • Neurolèptics. Somnolència, apatia, confusió, alteracions visuals, agitació.
 • Relaxants musculars. Somnolència, vertigen, mareig.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions