Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

: Pel·lícules sense final

/imgs/20061201/img.analisisb.01.jpg

Els reproductors de DVD portàtils són un prodigi més de la miniaturització electrònica. Igual que els reproductors de sobretaula, es poden utilitzar al saló amb una televisió externa, però el gran avantatge eatà en la mobilitat que tenen. Gràcies a la pantalla i els altaveus incorporats, serveixen per a veure a qualsevol lloc DVD o pel·lícules descarregades d'Internet, sentir música (en CD o MP3) o contemplar fotografies digitals. N"hi ha que fins i tot inclouen videojocs. Tot això amb l'objectiu d'amenitzar els viatges de cotxe, avió, tren o autobús, o per servir com a centre multimèdia allà on vaja l'usuari.

S'han analitzat vuit reproductors portàtils de DVD, amb pantalla de set polzades incorporada, que costen des dels 129 euros d'Omisys Voyager i Red Bell DVP7XRP, fins als 249 euros de Philips PET725. La millor relació qualitat-preu és Daewoo, un dels més barats (139 euros) i dels més ben valorats en la prova d'ús (7,4 punts sobre 10), si bé no reprodueix MP3 i és dels més grans i pesants. Philips, el més car, és el millor dels analitzats, i la bateria dura molt més que la resta, per la qual cosa resulta una opció interessant per a qui busque un reproductor que puga funcionar lluny de la xarxa elèctrica.

La norma de seguretat que regeix aquests aparells és molt estricta i obliga a superar proves molt variades, que dos equips no van aprovar per motius molt diferents. Els plàstics que embolcallen l'aparell no s'han de deformar davant altes temperatures, com va succeir en Omisys. La fallada de Thomson, però, va ser menor: el seu adaptador de corrent no ve marcat amb el símbol corresponent. D'altra banda, són segurs.

El test de compatibilitat electromagnètica comprova si l'equip és immune a les descàrregues electrostàtiques (descàrregues elèctriques com les que podem provocar "amb l'ambient carregat" en tocar una superfície metàl·lica). Després de rebre aquestes descàrregues de prova els reproductors han de continuar funcionant amb normalitat. Fuss, Thomson, Omisys, Daewoo i Best Buy no van superar aquest assaig i perquè tornessen a funcionar es van haver d'apagar i encendre.

Les pantalles són totes LCD de set polzades i de format panoràmic (16:9), fet que no obsta perquè aquests reproductors s'adapten a les dimensions clàssiques de les televisions més antigues (4:3). Thomson i Omisys disposen de diverses desenes de videojocs cada un i Omisys ofereix dos comandaments per a manejar-los.

Aquests equips reprodueixen els DVD-video (el format en què es compren o lloguen les pel·lícules) i en Divx o MPEG4, l'estàndard per a compartir pel·lícules per Internet, i que permet guardar un film en un sol CD o sis llargmetratges en un DVD (12 si el DVD és de doble capa). Next Base és l'únic que no reprodueix fotografies i, igual que Daewoo, no llegeix cançons en MP3.

Qualitat de les pantalles

Quant a la qualitat d'imatge de les pantalles, es va mesurar de l'1 al 10 l'angle de visió, la uniformitat de la pantalla, la saturació, existència de píxels defectuosos, les reflexions, el soroll i la relació brillantor/contrast, tot això amb un DVD de proves i un generador de senyals de vídeo professional. Els resultats dels monitors van ser correctes (no es van trobar píxels defectuosos) i va destacar la qualitat de Philips (9 punts sobre 10), seguit de Red Bell (8,3 punts) i Thomson (8,2 punts).

/imgs/20061201/img.analisisb.02.jpg

Quant als connectors, tots es poden usar com a DVD de sobretaula connectant-los a un televisor extern mitjançant un cable de vídeo compost. Sorprèn que siga així, perquè aquest connector no és el millor per a vídeo (el superen àmpliament el de S-vídeo o RGB) mentre que per a àudio sí que solen incorporar sortides digitals d'última generació (ho fan Thomson, Philips, Daewoo, Omisys i Fuss). Daewoo és l'únic amb una connexió per components (millor qualitat). La connexió d'auriculars també és comuna, però el segon connector (molt útil perquè dues persones vegen la mateixa pel·lícula) només es troba en Thomson, Philips i Best Buy. Daewoo i Omisys llegeixen targetes multimèdia, com les d'una càmera de fotos. Així, és possible veure les fotografies directament en aquests equips. Daewoo, Omisys, Thomson i Fuss disposen d'un connector d'USB, per la qual cosa les pel·lícules no s'han de gravar forçosament en un CD o un DVD, sinó que es poden portar en una memòria externa USB.

Quant als accessoris, tots inclouen endoll per a la xarxa elèctrica i l'encenedor del cotxe, cables d'àudio i vídeo i un maletí protector. Thomson és l'únic sense comandament a distància. Daewoo, Omisys i Red Bell inclouen un jocs d'auriculars i Thomson, dos.

Prova d'ús

Sis usuaris habituals van provar conscienciosament els vuit reproductors portàtils i van valorar de l'1 al 10 diferents apartats. Set dels reproductors són de tipus abatible, és a dir, cal desplegar la pantalla per a introduir el DVD i veure la pel·lícula. Next Base, en canvi, es munta en un suport vertical prou inestable, que els usuaris han valorat pitjor, i que ha motivat la majoria de les puntuacions baixes. Els reproductors més bem valorats han sigut Philips, Fuss (els dos amb 7,5 punts sobre 10) i Daewoo (7,4 punts). Segons el que han valorat els consumidors, la disposició del botons de Philips és còmoda i senzilla. Omisys obté la puntuació més discreta (6,5 punts) per la inintel·ligibilitat de la traducció del seu manual (3,8 punts sobre 10), la qualitat del so (5,8 punts) i el nivell de soroll en el funcionament (6,5 punts).

Els consumidors han advertit que en tots els reproductors el so dels altaveus incorporats és excessivament tènue. Per això, els cascos són pràcticament imprescindibles per a poder gaudir de les pel·lícules. Quant a l'acabat, destaca el de Philips, mentre que en Omisys i Best Buy és més pobre. Els botons de Best Buy són mediocres i no funcionen tan ben com haurien de fer-ho. Quant a la portabilitat, Red Bell és el que més agrada, i Fuss el que destaca pel funcionament silenciós.

Els vuit manuals són correctes, però no així les garanties: cinc d'aquestes són incorrectes. Fuss ni tan sols inclou aquest document, Omisys, Thomson i Philips només ofereixen un dels dos anys de protecció a què obliga la llei i Best Buy limita la protecció del programari que acompanya l'equip als primers 30 dies, cosa del tot il·legal. En qualsevol cas, diga el que diga el document de garantia, si el consumidor guarda el tiquet de compra està protegit pels dos anys que marca la llei, si bé després dels primers sis mesos haurà de demostrar que la fallada venia d'origen.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions