Què diu l'etiqueta / 20 grams de greix / Peix / Menú para després d'un dia d'excessos / Glutamat monosòdic

1 Desembre de 2006
Img alimentacion listado 417

Què diu l'etiqueta / 20 grams de greix / Peix / Menú para després d'un dia d'excessos / Glutamat monosòdic

Claus per a saber què diu l’etiqueta

  • La llista d’ingredients dels aliments s’ordena de manera decreixent al seu pes, inclosos els additius. Per exemple, en un iogurt amb trossos de maduixa hi posa: llet desnatada, maduixes (10,8%)…; això significa que la llet és l’ingredient més abundant seguit de les maduixes. I aquest iogurt en concret té 10,8 grams de maduixes per cada 100 grams de producte.
  • /imgs/20061201/img.despiece-alimenta.01.jpgQuè significa la lletra E? Entre els ingredients dels productes han d’aparèixer tots els additius usats en la seua elaboració. Poden figurar amb el nom o amb un codi format per la lletra E -significa que l’additiu està autoritzat per la Unió Europea- seguida d’un nombre. Perquè el consumidor ho entenga, l’additiu ha d’anar precedit de la funció per a la qual està autoritzat, ja siga conservant, colorant, antioxidant, emulgent, edulcorant, etc.
  • Què vol dir en l’etiqueta el missatge següent: Calci = 155 mg (19% QDR)? Significa que 100 grams del producte contenen 155 mil·ligrams de calci, i aquesta quantitat representa el 19% de la Quantitat Diària Recomanada de calci.
  • Com podem saber quantes calories prenem? Alguns productes, però no tots, inclouen la descripció nutricional: valor energètic, proteïnes, hidrats de carboni, sucres, greixos, etc. En general, fan referència al valor nutritiu per cada 100 grams, i poques vegades indiquen el valor nutricional d’una unitat -una galeta, un iogurt…- o de la ració de consum habitual -un got de llet de 240 ml, o 4 galetes-, que seria el més pràctic per al consumidor. Per saber el valor nutritiu de l’aliment que ingerirem, l’hauríem de pesar i calcular, amb una senzilla regla de tres, la proporció de calories i de nutrients que aporta.
  • Alerta amb els missatges. Hi ha productes que inclouen el missatge “apte per a diabètics” o “sense sucre afegit”, i molta gent interpreta que es tracta d’un producte sense sucre, i per tant amb menys calories. Això és així si en comptes de sucre es fan servir edulcorants sense calories -sacarina, ciclamat, aspartame- o amb molt poques -xilitol, maltitol, sorbitol-. En canvi, si el producte porta fructosa, l’aliment continua sent igual de calòric que si portés sucre (o sacarosa).

La dada:

/imgs/20061201/img.despiece-alimenta.02.jpg

20

Són els grams de greix que tenen 100 grams de formatge fos, com les llenques o porcions. Un got de llet sencera (200 ml) aporta uns set grams de greix i 65 calories; la meitat que quatre formatgets o quatre llenques i fins a vuit vegades menys de sodi.

A debat:

Peix: saludable, però no per a tots

/imgs/20061201/img.despiece-alimenta.03.jpg Les saludables qualitats nutritives del peix es plasmen en les proteïnes de qualitat, els greixos insaturats que rebaixen el colesterol i els triglicèrids, les vitamines B1, B2, B3, B12, A i D -especialment en els peixos grassos-, i els minerals com fòsfor, potassi, sodi, calci, magnesi, ferro i iode. Però també conté elements nocius en determinades situacions en què el seu consum seria desaconsellat.

  • Àcid úric: Els peixos blaus -però no els blancs-, tenen un contingut alt en purines, per la qual cosa són desaconsellats en casos d’hiperuricèmia i gota.
  • Al·lèrgia al peix: El peix és un dels aliments que més al·lèrgies provoca. L’única solució és eliminar de la dieta el peix, els seus derivats i aquells productes que puguen contenir-ne com a ingredient.
  • Hipertensió arterial: Les conserves i semiconserves de peix, els fumats, dessecats i salats -també el peix congelat en alta mar amb aigua marina-, el caviar, els derivats com el surimi i succedanis -barretes de cranc, cues de llagosta…-, contenen molta sal. Aquests productes estan desaconsellats per a persones amb hipertensió o problemes de retenció de líquids.

Menú para després d’un dia d’excessos

Desdejuni

Liquat o suc de fruites natural. Infusió*. Pa integral o de cereals amb oli.

Esmorzar

Fruita de temporada. Iogurt desnatat.

Dinar

Caldo de borratges i bajoques (reserveu-ne).
Arròs amb pèsols i carxofes.
Pa integral. Infusió*.

Berenar

Macedònia de fruita fresca i fruits secs.

Sopar

Caldo de verdures del migdia.
Plat únic: escarola, endívies, enciam, pastanaga, ceba, blat moresc, tomata, espàrrecs, poma, panses, fruits secs trossejats i formatge fresc o salsa de iogurt.
Pa integral. Infusió*.

*Dent de lleó, card marià, boldo i carxofa: contenen substàncies que afavoreixen la recuperació del fetge, que ha treballat molt si hi ha hagut excessos de greixos, proteïnes i alcohol.

El truc:

Prendre fruites, verdures i hortalisses, arròs, pasta i patata, peixos blancs, carns magres. Beure líquids en abundància -aigua, sucs, caldos, infusions- per augmentar la diüresi, l’eliminació de toxines i la depuració del cos.

L’abc de la nutrició

/imgs/20061201/img.despiece-alimenta.04.jpg

Glutamat monosòdic:

és la sal de sodi de l’àcid glutàmic, un aminoàcid natural propi dels lactis, les carns i els peixos als quals dóna sabor. Com a additiu es reconeix amb les sigles E-621 i s’utilitza com a potenciador del sabor. Conté molt de sodi, per la qual cosa eleva de forma substancial el contingut d’aquest mineral en els aliments que en porten, que són molts: espècies, conserves, precuinats -calamars, croquetes, lasanyes, canelons, pizzes…-, sopes de sobre, dauets de caldo, salsitxes, adobs, pasta farcida, olives farcides, cuquets salats i semblants, etc.