Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Comerç just : Una forma de consum que beneficia tothom

Espanya es troba a la cua de la Unió Europea en la compra de productes de comerç just, tot i que aquesta pràctica solidària guanya adeptes

/imgs/20061201/img.informe.01.jpg

El comerç just al nostre país està tan ben vist com poc desenvolupat. Segons les últimes estadístiques, la despesa mitjana en aquest tipus de productes a Espanya és de 348 euros per cada 1.000 habitants, una quantitat que es troba molt per sota de la mitjana de la Unió Europea, situada en 2.318 euros per cada mil habitants. Artesania, fusta tallada, jocs de cafè, jocs de roba de taula, bitlleters, mocadors de seda, bosses de mà o productes agroalimentaris (cafè, xocolata, melmelada…) formen part d’una oferta comercial solidària creixent i una bona alternativa per donar un altre sentit al consumisme nadalenc. Disposen d’una gamma molt variada, solen ser econòmics i es poden comprar a les botigues, per catàleg, per telèfon i per Internet.

El comerç just és una manera productiva d’eradicar la pobresa dels països del sud, establint un sistema comercial que ofereix als productors accés directe als mercats del nord i unes condicions laborals i comercials justes i igualitàries. Es garanteix a més als consumidors que els productes que compren han sigut elaborats en condicions dignes. Per aconseguir aquests objectius els productes s’adquireixen directament als llauradors i artesans, s’eliminen els intermediaris i s’ofereix als productors una retribució adequada als seus esforços amb un salari just.

Una història recent

El moviment de comerç just va néixer a Europa als anys seixanta, després de la primera Conferència de les Nacions Unides sobre Comerç i Desenvolupament-UNCTAD celebrada a Ginebra l’any 1964. Els països pobres reclamaven llavors als països més rics l’obertura de les fronteres als seus productes agrícoles i alternatives a l’injust desequilibri comercial entre el nord i el sud.

Al 1969 s’inaugurava a Holanda la primera botiga de comerç just a Europa, i en dos anys el nombre de worldshops (botigues del món) ja arribava a 120. A partir d’aleshores, els establiments de comerç just s’estenen pels Països Baixos, Alemanya, Suïssa, Àustria, França, Suècia, la Gran Bretanya i Bèlgica.

Al 1986, gairebé 20 anys després de la seua instauració a Europa, el moviment del comerç just arriba a Espanya, i ho fa per mitjà del País Basc. Al 1996 neix la Coordinadora Estatal d’Organitzacions de Comerç Just amb la finalitat de potenciar la venda d’aquest tipus de productes. En aquests moments aglutina 34 organitzacions amb més de 60 punts de venda en tot el territori nacional. Entre la seua oferta destaquen aliments de consum habitual com el cafè, el té, la xocolata o el sucre, i altres especialitats com la mel, melmelades tropicals, espècies, galetes, fruits secs o licors.

Les xifres del comerç just

Dades recents de l’Organització Internacional del Segell de Comerç Just (FLO) revelen que les vendes globals de productes de comerç just van ascendir a 1.100 milions d’euros al 2005, xifra que representa un augment del 37 % respecte a les dades del 2004. Al nostre país, el comerç just ha crescut un 16,9 % anual els últims cinc anys, segons es desvela en l’anuari “El comerç just a Espanya 2006”, de la Federació Setem. Es constata que el 80 % de les vendes de comerç just d’Espanya es reparteixen entre quatre comunitats: Catalunya (35,5 %), Madrid (20,3 %), Galícia (15,5 %) i Andalusia (9,3 %). Tot i els avanços, els espanyols només ens gastem en comerç just 348 euros per cada 1.000 habitants, la xifra més baixa de la Unió Europea -on es concentra del 60 al 70 % de les vendes mundials- a excepció de Portugal (36 euros).Les diferències amb els nostres veïns europeus també són notòries en el nombre de botigues que ofereixen aquests productes i que a Espanya són 80, enfront de les més de 400 d’Holanda.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions