Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Milloren conductors i vianants, però encara estan molt lluny del que és desitjable

El comportament inadequat dins i fora de l'automòbil explica els nombrosos i greus accidents en les vies urbanes

/imgs/20061201/img.tema-portada.01.jpgEls accidents de trànsit es troben lluny de ser el trist monopoli de les carreteres interurbanes. També a les vies que recorren els nostres pobles i ciutats es produeixen sinistres i es perden vides. Segons dades de la Direcció General de Trànsit (DGT), de les 4.442 persones mortes al 2005 per aquest motiu, 680, és a dir, una de cada vuit, eren vianants. Tot i que el nombre de morts en les carreteres urbanes ha disminuït un 6% respecte al 2004, les estadístiques encara són alarmants i desdiuen la idea que a la via pública de les nostres ciutats només hi ha accidents d’escassa rellevància.

CONSUMER EROSKI ha volgut aprofundir en les causes i motius que provoquen alguns d’aquests accidents en un entorn a priori amb menys riscos de contratemps de trànsit amb víctimes. Per això, ha tractat de registrar, comptabilitzar i comparar els comportaments i les actituds enfront de la seguretat vial de vianants i conductors. Així, tècnics de CONSUMER EROSKI es van situar durant diversos dies del passat mes de setembre en diferents carrers cèntrics i amb moviment ampli de vehicles i de persones de 18 capitals de província del nostre país (Madrid, Barcelona, València, Bilbao, la Corunya, Màlaga, Alacant, Sant Sebastià, Vitòria, Pamplona, Múrcia, Logronyo, Sevilla, Valladolid, Granada, Còrdova, Oviedo i Saragossa). En concret, es van situar davant 220 semàfors, 163 passos de zebra o vianants i 57 senyals de stop i van anotar les infraccions comeses tant per conductors com per vianants. D’aquesta forma, es van observar 98.323 vianants i 143.062 vehicles.

/imgs/20061201/img.tema-portada.02.jpgLes dades recopilades revelen que tant conductors com vianants compleixen en major mesura les normes de circulació si es compara amb els resultats obtinguts en una investigació semblant elaborada al 2003. Amb tot i això, malgrat aquesta millora el comportament vial dins i fora del vehicle està encara molt lluny del que és desitjable i les actituds imprudents i denunciables es mantenen en proporcions massa significatives. El respecte de les normes de trànsit a les nostres ciutats encara és en alguns casos insuficient i els hàbits incorrectes de conductors i vianants expliquen en gran manera la freqüència i la gravetat dels accidents que tenen lloc a les vies urbanes.

/imgs/20061201/img.tema-portada.03.jpgQuant als conductors, gairebé la meitat no van fer correctament l’aturada davant el senyal de stop, un de cada deu es va saltar el semàfor en roig o ambrat i la mateixa proporció parlava pel telèfon mòbil mentre conduïa el vehicle. A més, gairebé dos de cada deu (19%) no van utilitzar els llums intermitents per senyalitzar les distintes maniobres, infracció que es comet en més mesura que fa tres anys (14%). En els vianants també es van detectar actituds que incomplien les normes vials i representaven un risc per a la seua seguretat. El 21% dels vianants van creuar quan el semàfor estava en roig (el 20% al 2003) i el 24% van travessar el pas de zebra sense mirar si venia un vehicle per la calçada (més del doble que fa tres anys).

/imgs/20061201/img.tema-portada.04.jpg Tot i això, no tot van ser dades negatives. De nou amb els conductors, la mitjana dels que no van cedir el pas als vianants en els passos de zebra ha baixat fins a l’11%, quan fa tres anys la proporció s’acostava al 40%. Respecte de l’ús del cinturó de seguretat, es va constatar que en gairebé dos de cada deu vehicles vistos (18%) un o diversos dels seus ocupants no portaven aquest dispositiu de seguretat, dada sensiblement inferior a la registrada al 2003 (44%). En aquest aspecte, en l’estudi es van evidenciar diferències notables entre els seients davanters (11% no utilitzaven el cinturó) i els posteriors, en els quals la proporció va ascendir al 40%.

CONSUMER EROSKI també va comprovar com l’ús del casc per ciclistes i ocupants de motos és cada vegada més generalitzat, encara que es van constatar diferències entre el grau de conscienciació de les capitals analitzades. Mentre que només l’1% dels qui viatjaven en aquests vehicles a Madrid i el 2% a Pamplona i Saragossa ho feia sense casc, a Granada un de cada tres ignoraven l’obligatorietat d’usar aquest element de seguretat i a Oviedo, Vitòria i Sant Sebastià la xifra va arribar fins a un 20%.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions