Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: No són necessaris els més cars

/imgs/20080101/analisisb01.jpgEls raspalls de dents elèctrics no tenen per què ser més efectius que els manuals, però sí que poden fer més suportable una tasca necessària, encara que tediosa, en la qual la clau no és el sistema usat, sinó el mètode i la constància. Això sí, no són només un còmode capritx: per la senzillesa de l'ús (no requereixen cap força ni a penes destresa), són especialment útils perquè les persones ancianes o discapacitades puguen mantenir una higiene bucal adequada.

S'han analitzat al laboratori i s'han sotmès a una prova d'ús tres raspalls de dents amb piles i quatre proveïts de bateria, dos de gamma mitjana i dos més de gamma alta. Els raspalls de piles són els més barats (dels 8,75 euros de Binaca als 18 euros de Braun Advancepower), seguits dels elèctrics econòmics (voregen els 20 euros). Els dos de gamma alta superen els 100 euros. Però tan important com el preu del producte és el del capçal, que s'ha de canviar cada tres mesos. Per exemple, el de Philips Sonic Care arriba als 17 euros, molt per sobre dels 50 cèntims del de Binaca. Per això, i com que el nombre de capçals que ve amb cada raspall difereix d'uns models a altres, s'ha calculat el preu d'utilitzar aquests equips durant dos anys (raspall més capçals necessaris): Braun Professional Care és el més car (140 euros) i Binaca és, de bon tros, el més barat (12,25 euros).

Aquest rang de preus tan diferent influeix en la qualitat? Els dos equips més cars han demostrat una qualitat superior i el més barat, la pitjor amb diferència. No obstant això, els productes de preus mitjans acompleixen sobradament la seua funció, per la qual cosa la millor relació qualitat preu per als qui busquen un equip de piles és Colgate Actibrush (36 euros al cap de dos anys), i per als qui el vulguen amb bateria és Braun Vitality (50 euros): els dos van convèncer el 80% dels consumidors i van superar àmpliament l'anàlisi. Per als qui busquen un producte de qualitat superior, una opció interessant és Braun Professional Care (140 euros). Els set són segurs, i l'únic etiquetatge incorrecte és el de Binaca Aquafresh, que està en anglès i no en castellà, com indica la norma.

La importància del capçal

Com que dos dels raspalls Braun analitzats incorporen el mateix capçal, només s'han analitzat al laboratori sis capçals: Braun Oral-B Pro-White i Precision Clean, Philips Sensiflex i Elite, Binaca Aquafresh Duo-Clean i Colgate Multiaction.

Un raspall petit permet arribar millor a totes les zones de la boca, fins i tot als queixals posteriors. Els capçals dels Braun són rodons i els més petits de l'estudi. Els de Colgate, Binaca i Philips Sensiflex són dobles (una part del capçal amplia la zona de neteja o permet arribar als racons) i Philips Elite té la forma clàssica d'un raspall de dents convencional. Els de Braun i Binaca roten, mentre que Colgate ofereix una doble rotació (cada capçal rota en un sentit diferent). Philips Elite és oscil·lant i Philips Sensiflex combina rotació amb oscil·lació.

Com més alt és el nombre de fibres, més gran és la superfície netejadora. Binaca té el nombre més gran de flocs totals (43), seguit de Philips Sensiflex amb 35. Oral-B Pro-white només té 16 flocs. Però aquesta dada pot ser enganyosa, perquè Oral-B Pro-white ofereix el nombre més gran de fibres en total (250 fibres). Aquafresh disposa del capçal menys poblat. El color diferent dels flocs no està relacionat amb l'eficàcia. El diàmetre dels flocs influeix en la duresa del raspall: els filaments més fins són els dels recanvis d'Oral-B i els més grossos són els de Binaca, Colgate i Philips Sensiflex.

Fibres de diferent longitud

El de Binaca és l'únic capçal que té totes les fibres de la mateixa longitud, la qual cosa fa que la superfície de neteja siga plana i, per tant, menys eficaç per a adaptar-se al contorn de la dent. Els capçals amb fibres de longituds diferents (i per tant millors) són els dos de Philips. En el procés de fabricació dels capçals, després de tallar les fibres, s'han d'arrodonir i polir perquè no queden voravius als extrems. Els sis van demostrar estar ben polits.

Es va provar la resistència al desgast dels capçals sotmetent-los a un ús intensiu durant tres hores, que simulava una utilització convencional durant tres mesos. El capçal es movia de forma rectilínia a 150 translacions per minut sobre una placa metàl·lica de desgast d'alumini amb ranures còniques. Philips Elite va obtenir el pitjor resultat, si bé és cert que és l'aparell que té les fibres més llargues, amb la qual cosa mitiga l'efecte del desgast. Els que menys es van desgastar van ser Oral-B Precision Clean (5%), Colgate (6%) i Oral-B Pro-White (8%).També es va comprovar la força necessària per a arrancar les serres del capçal. El mínim que han de suportar són 1,5 decaNewtons. Els sis capçals van aprovar.

Comportament elèctric

/imgs/20080101/analisisb02.jpgEn termes generals, els de piles aguanten més que els de bateria. Braun Advancepower és el millor (6 hores i 50 minuts, mes i mig de raspallades), i Braun Vitality és el que menys dura encès (46 minuts, a penes 5 dies de raspallades). També es va mesurar el nombre de rotacions per minut i es va comparar amb el temps que duraven encesos. Així, el de més oscil·lacions és Braun Advancepower, que assoleix el doble de rotacions que el segon, Binaca Aquafresh. També es va mesurar la potència en buit i amb diferents càrregues fins a bloquejar el motor. Si ni tan sols amb la màxima força es bloquejava el motor, es parava amb la mà. Braun Advance Power, Colgate i Braun Professional Care van ser els millors i només es van poder bloquejar amb la mà. Philips Sonic Care no va poder mesurar-se en les dues últimes proves perquè el seu funcionament no es basa en rotacions, sinó en oscil·lacions.

Els raspalls elèctrics estan sovint en contacte amb l'aigua, per la qual cosa han de garantir una estanquitat adequada. Els set van superar les proves normalitzades a 15 centímetres i a 1 metre de profunditat. Per comprovar l'estanquitat del compartiment de piles es va obrir i es va tancar deu vegades, sense que s'hi apreciassen defectes ni deformacions. L'obertura del de Braun va ser una mica més difícil que la dels altres.

En els raspalls de bateria és important saber el temps que tarden a carregar-se. En els quatre és semblant, i molt considerable: al voltant de 20 hores, per la qual cosa l'usuari es vorà obligat a utilitzar-los quan encara no han acabat de carregar-se. Quant a la seguretat, els quatre aproven les estrictes normes de corrent de fuga, rigidesa dielèctrica i característiques del dispositiu d'ancoratge del cable d'alimentació.

Qualitat global

S'han ponderat totes les proves per descobrir quin és el raspall de més qualitat. Entre els de bateria, Philips Sonic Care i Braun Professional Care (els dos de gamma alta) van resultar els millors, amb una valoració de 'molt bons', mentre que Philips HX 1622 i Braun Vitality es van quedar en 'bons'. El millor dels que funcionen amb piles va ser Braun Advancepower, que, juntament amb Colgate, va aconseguir arribar al 'bo'. Binaca suspèn amb un 'regular' pels pobres resultats i perquè no incorpora els etiquetatges en castellà com indica la llei.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions