Raspalls de dents a piles i amb bateria

No són necessaris els més cars

No cal recórrer als més cars per a adquirir un raspall que acomplisca àmpliament la seua funció
1 Gener de 2008
Img analisis 2 listado 164

No són necessaris els més cars

/imgs/20080101/analisisb01.jpgEls raspalls de dents elèctrics no tenen per què ser més efectius que els manuals, però sí que poden fer més suportable una tasca necessària, encara que tediosa, en la qual la clau no és el sistema usat, sinó el mètode i la constància. Això sí, no són només un còmode capritx: per la senzillesa de l’ús (no requereixen cap força ni a penes destresa), són especialment útils perquè les persones ancianes o discapacitades puguen mantenir una higiene bucal adequada.

S’han analitzat al laboratori i s’han sotmès a una prova d’ús tres raspalls de dents amb piles i quatre proveïts de bateria, dos de gamma mitjana i dos més de gamma alta. Els raspalls de piles són els més barats (dels 8,75 euros de Binaca als 18 euros de Braun Advancepower), seguits dels elèctrics econòmics (voregen els 20 euros). Els dos de gamma alta superen els 100 euros. Però tan important com el preu del producte és el del capçal, que s’ha de canviar cada tres mesos. Per exemple, el de Philips Sonic Care arriba als 17 euros, molt per sobre dels 50 cèntims del de Binaca. Per això, i com que el nombre de capçals que ve amb cada raspall difereix d’uns models a altres, s’ha calculat el preu d’utilitzar aquests equips durant dos anys (raspall més capçals necessaris): Braun Professional Care és el més car (140 euros) i Binaca és, de bon tros, el més barat (12,25 euros).

Aquest rang de preus tan diferent influeix en la qualitat? Els dos equips més cars han demostrat una qualitat superior i el més barat, la pitjor amb diferència. No obstant això, els productes de preus mitjans acompleixen sobradament la seua funció, per la qual cosa la millor relació qualitat preu per als qui busquen un equip de piles és Colgate Actibrush (36 euros al cap de dos anys), i per als qui el vulguen amb bateria és Braun Vitality (50 euros): els dos van convèncer el 80% dels consumidors i van superar àmpliament l’anàlisi. Per als qui busquen un producte de qualitat superior, una opció interessant és Braun Professional Care (140 euros). Els set són segurs, i l’únic etiquetatge incorrecte és el de Binaca Aquafresh, que està en anglès i no en castellà, com indica la norma.

La importància del capçal

Com que dos dels raspalls Braun analitzats incorporen el mateix capçal, només s’han analitzat al laboratori sis capçals: Braun Oral-B Pro-White i Precision Clean, Philips Sensiflex i Elite, Binaca Aquafresh Duo-Clean i Colgate Multiaction.

Un raspall petit permet arribar millor a totes les zones de la boca, fins i tot als queixals posteriors. Els capçals dels Braun són rodons i els més petits de l’estudi. Els de Colgate, Binaca i Philips Sensiflex són dobles (una part del capçal amplia la zona de neteja o permet arribar als racons) i Philips Elite té la forma clàssica d’un raspall de dents convencional. Els de Braun i Binaca roten, mentre que Colgate ofereix una doble rotació (cada capçal rota en un sentit diferent). Philips Elite és oscil·lant i Philips Sensiflex combina rotació amb oscil·lació.

Com més alt és el nombre de fibres, més gran és la superfície netejadora. Binaca té el nombre més gran de flocs totals (43), seguit de Philips Sensiflex amb 35. Oral-B Pro-white només té 16 flocs. Però aquesta dada pot ser enganyosa, perquè Oral-B Pro-white ofereix el nombre més gran de fibres en total (250 fibres). Aquafresh disposa del capçal menys poblat. El color diferent dels flocs no està relacionat amb l’eficàcia. El diàmetre dels flocs influeix en la duresa del raspall: els filaments més fins són els dels recanvis d’Oral-B i els més grossos són els de Binaca, Colgate i Philips Sensiflex.

Fibres de diferent longitud

El de Binaca és l’únic capçal que té totes les fibres de la mateixa longitud, la qual cosa fa que la superfície de neteja siga plana i, per tant, menys eficaç per a adaptar-se al contorn de la dent. Els capçals amb fibres de longituds diferents (i per tant millors) són els dos de Philips. En el procés de fabricació dels capçals, després de tallar les fibres, s’han d’arrodonir i polir perquè no queden voravius als extrems. Els sis van demostrar estar ben polits.

Es va provar la resistència al desgast dels capçals sotmetent-los a un ús intensiu durant tres hores, que simulava una utilització convencional durant tres mesos. El capçal es movia de forma rectilínia a 150 translacions per minut sobre una placa metàl·lica de desgast d’alumini amb ranures còniques. Philips Elite va obtenir el pitjor resultat, si bé és cert que és l’aparell que té les fibres més llargues, amb la qual cosa mitiga l’efecte del desgast. Els que menys es van desgastar van ser Oral-B Precision Clean (5%), Colgate (6%) i Oral-B Pro-White (8%).També es va comprovar la força necessària per a arrancar les serres del capçal. El mínim que han de suportar són 1,5 decaNewtons. Els sis capçals van aprovar.

Comportament elèctric

/imgs/20080101/analisisb02.jpgEn termes generals, els de piles aguanten més que els de bateria. Braun Advancepower és el millor (6 hores i 50 minuts, mes i mig de raspallades), i Braun Vitality és el que menys dura encès (46 minuts, a penes 5 dies de raspallades). També es va mesurar el nombre de rotacions per minut i es va comparar amb el temps que duraven encesos. Així, el de més oscil·lacions és Braun Advancepower, que assoleix el doble de rotacions que el segon, Binaca Aquafresh. També es va mesurar la potència en buit i amb diferents càrregues fins a bloquejar el motor. Si ni tan sols amb la màxima força es bloquejava el motor, es parava amb la mà. Braun Advance Power, Colgate i Braun Professional Care van ser els millors i només es van poder bloquejar amb la mà. Philips Sonic Care no va poder mesurar-se en les dues últimes proves perquè el seu funcionament no es basa en rotacions, sinó en oscil·lacions.

Els raspalls elèctrics estan sovint en contacte amb l’aigua, per la qual cosa han de garantir una estanquitat adequada. Els set van superar les proves normalitzades a 15 centímetres i a 1 metre de profunditat. Per comprovar l’estanquitat del compartiment de piles es va obrir i es va tancar deu vegades, sense que s’hi apreciassen defectes ni deformacions. L’obertura del de Braun va ser una mica més difícil que la dels altres.

En els raspalls de bateria és important saber el temps que tarden a carregar-se. En els quatre és semblant, i molt considerable: al voltant de 20 hores, per la qual cosa l’usuari es vorà obligat a utilitzar-los quan encara no han acabat de carregar-se. Quant a la seguretat, els quatre aproven les estrictes normes de corrent de fuga, rigidesa dielèctrica i característiques del dispositiu d’ancoratge del cable d’alimentació.

Qualitat global

S’han ponderat totes les proves per descobrir quin és el raspall de més qualitat. Entre els de bateria, Philips Sonic Care i Braun Professional Care (els dos de gamma alta) van resultar els millors, amb una valoració de ‘molt bons’, mentre que Philips HX 1622 i Braun Vitality es van quedar en ‘bons’. El millor dels que funcionen amb piles va ser Braun Advancepower, que, juntament amb Colgate, va aconseguir arribar al ‘bo’. Binaca suspèn amb un ‘regular’ pels pobres resultats i perquè no incorpora els etiquetatges en castellà com indica la llei.

Opinen els usuaris
 • Es va demanar a vint usuaris que es raspallassen les dents amb aquests equips tal com ho farien a casa. Van puntuar diferents apartats de l’1 al 10 i van decidir si comprarien o no el producte (sense indicar-los el preu).
 • Entre els raspalls de bateria va agradar especialment Braun Professional Care (7,9 punts sobre 10 i el comprarien el 75% dels usuaris), per la qualitat i el nombre dels seus accessoris: ve amb dos raspalls de dents i tres capçals. Va ser el més ben valorat en tots els apartats excepte en selecció de velocitat, en què va agradar més Philips Sonic Care (els altres raspalls no disposen d’aquesta funció). En els altres apartats, Philips Sonic Care (6,1 punts) ha generat un índex alt de rebuig (el 70% no l’adquiririen) per la seua tecnologia de neteja, que, segons els consumidors, “vibra en excés i genera una sensació incòmoda a la boca”. Braun Vitality (7,1 punts; 80% d’usuaris el comprarien) va destacar per l’ergonomia, el moviment del capçal i l’efectivitat, i en Philips HX1622 va agradar les petites dimensions del carregador.
 • El més ben valorat dels de piles va ser Colgate Actibrush (7 punts) pel disseny i la forma del capçal i només l’interruptor es va considerar que havia de millorar. A poca distància va quedar Braun Advancepower (6,8 punts). Binaca Aquafresh, amb piles, ha sigut àmpliament rebutjat pels consumidors, el 95% no el compraria: per la poca efectivitat, el disseny criticat i perquè ofereix un capçal que, segons els consumidors, “no està a l’altura de la resta”.

En síntesi i taula comparativa

En síntesi

 • S’han analitzat set raspalls de dents elèctrics, quatre dels quals amb bateria recarregable i tres amb piles que costen des dels 8,75 euros de Binaca Aquafresh fins als 114 euros de Braun Professional Care, que ve amb dos raspalls per aquest preu. Diverses investigacions coincideixen que més que el sistema de neteja bucal, és important el mètode, la constància i la tècnica usada. Una raspallada precipitada i amb poca cura no és efectiva ni amb un raspall manual ni amb un d’elèctric.
 • Tots els raspalls aproven els assajos físics i mecànics. Els flocs del capçal de Philips Sensiflex són més fàcils d’arrancar i els Philips Elite es desgasten més que la resta. Binaca Aquafresh incompleix la norma d’etiquetatge per no mostrar els marcats en castellà. En tots, les fibres han sigut adequadament arrodonides.
 • Els raspalls de piles ofereixen més autonomia que els de bateria recarregable, excepte Philips Sonic Care, que és dels que més dura.
 • Braun Professional Care és el més ben valorat pels consumidors (arriba als 7,9 punts), seguit de Braun Vitality i Colgate Actibrush, que també aconsegueixen 7 punts. Binaca Aquafresh és el que menys ha agradat: suspén amb 4,7 punts.
 • Els de més qualitat són Braun Professional Care i Philips Sonic Care (“molt bé”), seguits de Braun Advance Power, Colgate Actibrush, Braun Vitality i Philips Hx1622 (“bé”). Binaca Aquafresh suspèn amb un “regular”.
 • La millor relació qualitat- preu dels de piles és Colgate Actibrush, barat i amb una bona qualitat. Per als qui preferisquen raspalls de bateria recarregable, Braun Vitality ofereix una bona qualitat amb un preu ajustat. Els qui opten pel raspall de la millor qualitat poden decantar-se per Braun Professional Care.
Marca / Model Colgate Actibrush Braun Advancepower Binaca Aquafresh Braun Vitality
Funcionament Piles Piles Piles Bateria
Capçal de recanvi Colgate Multiaction Oral-B Pro White Aquafresh Duo clean Oral-B Precision Clean
Components de l’equip
 • 1 raspall dents
 • 1 capçal
 • 1 raspall dents
 • 1 capçal
 • 1 raspall dents
 • 1 capçal
 • 1 raspall dents
 • 1 capçal
Preu (euros / unitat):
Equip 12,35 18,01 8,75 19,90
Capçal de recanvi 3,31 5,13 0,50 4,36
Preu després d’un ús de 2 anys (euros) 35,52 53,92 12,25 50,42
Etiquetatge i Marcat Correcte Correcte Incorrecte Correcte
Capçal:
Unitats 2 3 2 3
Tipus de capçal Doble Arrodonit Doble Arrodonit + cautxú
Tipus de moviment Rotació doble Rotació Rotació Rotació
Nombre de flocs 3 3 2 3
Color dels flocs Blanc/Verd/Blau Blanc/Verd/Blau Blanc/Groc Blanc/Verd/Blau
Nombre de flocs (nre. total) 15/8/8 (31) 6/6/4 (16) 33/10 (43) 8/8/10 (26)
Nombre de fibres per floc (nre. total) 42/40/64 (146) 54/94/102 (250) 30/28 (58) 60/62/58 (180)
Diàmetre fibres (micrometres) 175/176/153 137/137/155 177/179 154/152/153
Longitud fibres (mil·límetres) 8/7,9-10,3/8 7/7/8 8-8,2/8 7/7/7,1-8,4
Perfil retall del pèl Satisfactori Satisfactori Satisfactori Satisfactori
Desgast del raspall (%) 6 8 13 5
Resistència arrancament floc (daN) 2,4 3,5 2,4 3,5
Equip elèctric:
Temps de descàrrega (hh:min) 2:15 6:50 4:20 0:45
Velocitat de rotació (r/min) 4343 5441 5056 3960
Potència (W) 1 3,7 4,6 6,2 2,1
Estanquitat a l’aigua Satisfactori Satisfactori Satisfactori Satisfactori
Temps càrrega bateria No és procedent No és procedent No és procedent 19:30
Prova d’ús:
Valoració global / Intenció de compra 7 / 80% 6,8 / 75% 4,7 / 5% 7,1 / 80%
Qualitat global Bona Bona Regular Bona
Marca / Model Braun Professional Care Philips Sonic Care Philips HX1622
Funcionament Bateria Bateria Bateria
Capçal de recanvi Oral-B Pro White Elite 7000 series Sensiflex
Components de l’equip
 • 2 raspalls dents
 • 3 capçals
 • 1 raspall dents
 • 2 capçals
 • 1 raspall dents
 • 1 capçal
Preu (euros / unitat):
Equip 114,34 99,95 21,97
Capçal de recanvi 5,13 17 4,67
Preu després d’un ús de 2 anys (euros) 139,99 133,95 54,66
Etiquetatge i Marcat Correcte Correcte Correcte
Capçal:
Unitats 3 2 3
Tipus de capçal Arrodonit + cautxú Clásico Doble
Tipus de moviment Rotació Oscil·lació Rotació+Oscil·lació
Nombre de flocs 3 3 2
Color dels flocs Blanc/Verd/Blau Traslucido/Verd/Blau Verd/Blau
Nombre de flocs (nre. total) 6/6/4 (16) 14/10/8 (32) 19/16 (35)
Nombre de fibres per floc (nre. total) 54/94/102 (250) 56/44/66 (166) 38/50 (88)
Diàmetre fibres (micrometres) 137/137/155 155/179/128 177/152
Longitud fibres (mil·límetres) 7/7/8 8-10/8,1-11,2/8-10 6,4-9,5/6,4-7,5
Perfil retall del pèl Satisfactori Satisfactori Satisfactori
Desgast del raspall (%) 8 37 8
Resistència arrancament floc (daN) 3,5 3,2 1,9
Equip elèctric:
Temps de descàrrega (hh:min) 0:56 5:00 1:25
Velocitat de rotació (r/min) 8998 (2) 3848
Potència (W) 1 2,6 (3) 2,5
Estanquitat a l’aigua Satisfactori Satisfactori Satisfactori
Temps càrrega bateria 19:10 19:40 19:50
Prova d’ús:
Valoració global / Intenció de compra 7,9 / 75% 6,1 / 30% 6,4 / 50%
Qualitat global Molt bona Molt bona Bona

(1) Potència: reflecteix la potència obtinguda en condicions de bloqueig de motor

(2) No se’n va poder avaluar la velocitat de rotació per presentar un moviment oscil·lant i no rotacional com la resta dels equips

(3) No se’n va poder avaluar la potència, perquè la seua tecnologia no incorpora parts susceptibles de ser bloquejades i, s’exercisca la força que siga, consumeix sempre el mateix.

Un per un

Un per un, 7 raspalls de dents amb piles i amb bateria

Colgate Actibrush. Amb piles

 • /imgs/20080101/colgateactibrush.jpgRaspall: 12,35 euros. Preu amb la reposició de capçals durant dos anys: 35,52 euros
 • Qualitat global: Bona
 • La millor relació qualitat-preu dels de piles. Capçal doble. Autonomia de 2 hores i 15 minuts.
 • Prova d’ús: 7 punts sobre 10, el més ben valorat dels de piles. En va agradar l’estètica i la forma del capçal, però l’interruptor és millorable.

Braun Advance Power. Amb piles

 • /imgs/20080101/braunadvance.jpgRaspall: 18 euros. Preu amb la reposició de capçals durant dos anys: 53,92 euros
 • Qualitat global: Bona, la millor dels de piles
 • Capçal rodó. Amb el nombre més gran de fibres, que són, a més, les més resistents a l’arrancament. L’autonomia més llarga, quasi 7 hores funcionant i amb el nombre més gran d’oscil·lacions.
 • Prova d’ús: 6,8 punts sobre 10. És un raspall efectiu i equilibrat en tots els aspectes.

Binaca Aquafresh. Amb piles

 • /imgs/20080101/binaca.jpgRaspall: 8,75 euros, el més barat. Preu amb la reposició de capçals durant dos anys: 12,25 euros
 • Qualitat global: Regular, el pitjor.
 • Capçal doble. Incompleix la norma d’etiquetatge, per no indicar la informació i el marcat obligatori en espanyol. El menor nombre de fibres. Autonomia de 4 hores i 20 minuts.
 • Prova d’ús: 4,7 punts sobre 10, el pitjor. És un raspall poc efectiu, amb una estètica criticada i amb un capçal de qualitat inferior a la resta.

Braun Vitality. Amb bateria recarregable

 • /imgs/20080101/braun.jpgRaspall: 19,90 euros. Preu amb la reposició de capçals durant dos anys: 50,42 euros
 • Qualitat global: Bona
 • La millor relació qualitat-preu dels de bateria recarregable. Capçal rodó. Les fibres més resistents a l’arrancament. El menor nombre d’oscil·lacions i la menor autonomia (45 minuts).
 • Prova d’ús: 7,1 punts sobre 10. N’agrada l’ergonomia, el moviment del capçal i l’efectivitat.

Braun Professional Care. Amb bateria recarregable

 • /imgs/20080101/braun2.jpgRaspall: 114,34 euros, el més car de l’estudi. Preu amb la reposició de capçals durant dos anys: 139,99 euros
 • Qualitat global: Molt bona
 • Una altra opció interessant. Capçal rodó. El nombre més gran de fibres que són, a més, les més resistents a l’arrancament. Autonomia de quasi 1 hora. 2 raspalls en el lot.
 • Prova d’ús: 7,9 punts sobre 10, el millor. El de major satisfacció d’ús i percepció de l’efectivitat. Només sembla millorable el seu sistema de selecció de la velocitat.

Philips Sonic Care. Amb bateria recarregable

 • /imgs/20080101/philips.jpgRaspall: 99,95 euros. Preu amb la reposició de capçals durant dos anys: 133,95 euros
 • Qualitat global: Molt bona
 • Capçal de forma clàssica. L’únic que oscil·la en comptes de rotar. Les seues fibres es desgasten més que la resta. Autonomia de 5 hores.
 • Prova d’ús: 6,1 punts sobre 10, el pitjor dels de bateries. La seua tecnologia de vibració no ha agradat, perquè el capçal vibra en excés i genera una sensació incòmoda a la boca.

Philips Hx1622. Amb bateria recarregable

 • /imgs/20080101/philips2.jpgRaspall: 21,97 euros. Preu amb la reposició de capçals durant dos anys: 54,66 euros
 • Qualitat global: bona
 • Capçal doble. El pitjor en la prova d’arrancament de flocs. Autonomia d’1 hora i 25 minuts.
 • Prova d’ús: 6,4 punts sobre 10. En destaca la petita mida del carregador.