Els menys grassos i ensucrats els agraden igual i són més saludables

Cereals infantils de desdejuni

Adequats per a variar els desdejunis i fer-los més complets i nutritius, són energètics i agraden als xiquets. Escollir els més saludables, la clau
1 Gener de 2008
Img analisisap 100

Cereals infantils de desdejuni

/imgs/20080101/analisisa01.jpg

ls cereals en flocs o expandits constitueixen una bona opció per al primer àpat del dia, perquè tenen menys greix que les pastes dolces i aporten una quantitat adequada d’hidrats de carboni, fibra, vitamines i minerals. Hi ha moltes classes de cereals del desdejuni i, en contra del que podria pensar-se, encertar en el tipus de cereals que es consumeix habitualment no és una qüestió menor. Els xiquets han d’alimentar-se, des dels primers anys de vida, de manera saludable: l’augment de la incidència de l’obesitat infantil es considera ja, per la irrefrenable tendència a l’alça, un problema de salut pública en les societats més desenvolupades. Els nutricionistes aconsellen que els desdejunis s’han de concebre en les famílies com un àpat més, i que quan s’opte per aquests cereals transformats es trien els que contenen menys sucres, greixos saturats i sal. La bona notícia és que els pares no han de témer que els xiquets els rebutgen. Perquè, tal com demostra el tast elaborat per CONSUMER EROSKI per a l’anàlisi comparativa d’11 mostres de tres de les varietats de cereals del desdejuni més consumides al nostre país (ensucrats, amb xocolata i amb mel), els xiquets no aprecien la diferència entre els cereals del desdejuni més saludables i els altres: els agraden tant els uns com els altres.

Què són

Els cereals analitzats s’obtenen a partir de diversos grans de cereal, principalment de blat, moresc, arròs i, de vegades, de la barreja de farines (moresc, arròs, avena i blat). La gran varietat de productes està determinada tant pel procés d’elaboració com pels ingredients incorporats. A més dels mateixos cereals, sucre, mel i xocolata o cacau, com a ingredients comuns inclouen additius com ara edulcorants (fructosa, xarop de glucosa-fructosa), oli vegetal, sal, extracte de malt d’ordi i colorant (caramel, betacarotè…). A més, s’hi afegeixen vitamines del complex B (tiamina, riboflavina, niacina, àcid fòlic, piridoxina i vitamina B12), vitamina D i diversos minerals, generalment, calci i ferro. També poden contenir altres ingredients, com ara llet en pols, ou i fruits secs.

Són molt energètics (100 grams d’aquests cereals aporten entre 350 i 400 calories, segons les mostres), a causa tant del seu alt contingut en hidrats de carboni (entre el 74% i el 82% del producte, segons la mostra de què es tracte) com de la pobra quantitat d’aigua que tenen. L’aportació de proteïnes (entre el 5% i el 9%) i de greixos (entre l’1% i el 8%) varia molt entre les mostres analitzades i sempre depèn més dels ingredients afegits que del tipus de cereal. També és important la quantitat de fibra (entre el 5% i el 8% del producte).

Les conclusions

L’estudi va comprovar que totes les mostres s’ajustaven als requisits fixats per la norma de qualitat (grau d’humitat), que les etiquetes oferien tota la informació obligatòria, que l’estat higienicosanitari era correcte i que no contenien ingredients modificats genèticament. El mesurament de la quantitat de vitamines fet al laboratori va revelar que, en aquest sentit i en general, aquests cereals del desdejuni s’ajusten al que declaren els etiquetatges. L’excepció va tenir com a protagonista la vitamina B2: els cereals Kellogg’s Chocos contenien un 36% menys de B2 del que declaraven i Nestlé Estrellitas un 39% menys, dèficits suficients per a incomplir la norma d’etiquetatge. Per compensar el marge d’error de la metodologia analítica i assegurar la fiabilitat del resultat, es van considerar incorrectes els resultats per sobre del 30% de dèficit en vitamines respecte de la quantitat declarada.

Pel que fa a la nutrició, l’anàlisi de greixos va revelar que en dos d’aquests onze cereals el perfil lipídic era poc saludable: no tan sols la meitat del seu greix era saturat (això va ocórrer també en altres dues mostres) sinó que a més eren dels que tenien més greix total (7% i 8% del producte). D’altra banda, el contingut de greixos trans (menys saludables encara que els saturats, provenen de la hidrogenació parcial d’olis vegetals) es va comprovar que era irrellevant: quatre mostres no tenien greix trans, en tres representava només un 0,10% del total de greix i únicament en una (que a més tenia molt poc de greix: l’1%) el trans era el 0,60% del greix.

Els cereals més ensucrats van ser Nestlé Cheerios, Kellogg’s Chocos (els dos, un 46% de sucre), Kellogg’s Smacks (44%), Nestlé Chocapic Duo i Kellogg’s Frosties (els dos, un 42% de sucre). I els més salats, Nestlé Cheerios (640 mg de sodi/100 g) i Kellogg’s Choco Krispies (500 mg /100 g). La millor relació qualitat-preu és Nestlé Nesquik, amb xocolata, els cereals més barats (surten a 4,88 euros el quilo) i amb una bona composició nutricional.

Fortificats en vitamines i minerals

Els fabricants de les onze mostres estudiades fortifiquen els cereals del desdejuni amb vitamines i minerals. Però no incorporen aquests micronutrients d’un en un, sinó en forma de preparats que adquireixen a empreses especialitzades i en les concentracions exactes que el fabricant ha establert en cada producte. Per això, encara que alguns dels cereals analitzats arriben a estar enriquits fins amb 10 vitamines i diversos minerals, el laboratori ha analitzat només tres vitamines (niacina, B1 i B2), presents en totes les mostres). Si hi ha dèficit en les tres vitamines, molt probablement hi haurà un baix contingut en bona part d’aquestes. Els resultats de l’anàlisi específica de laboratori indiquen que, en general, els fabricants enriqueixen els seus productes tal com indiquen en els etiquetatges i que ho fan en quantitats semblants a les declarades, fins i tot en alguns casos les concentracions trobades van ser superiors a les anunciades. Però en dues mostres la quantitat de vitamina B2 va ser inferior a la declarada en l’etiqueta; en concret un 36% inferior en Nestlé Estrellitas i un 39% menor en Kellogg’s Chocos. Com que en aquestes mostres la quantitat de les altres dues vitamines analitzades s’ajustava al que s’havia declarat, no es pot concloure que la quantitat de les vitamines afegides no analitzades fos inferior a la declarada.

Els cereals del desdejuni infantil fortificats amb vitamines i minerals es consideren aliments funcionals perquè ajuden a cobrir una part de les necessitats nutritives de vitamines i minerals en etapes de creixement i desenvolupament. Alguns d’aquests nutrients intervenen com a cofactors de reaccions implicades en el metabolisme i l’obtenció d’energia dels nutrients i, per tant, són de gran importància per als xiquets en ple creixement. Així i tot, si la dieta infantil és variada en aliments i ben proporcionada en quantitats, els xiquets poden cobrir amb aliments naturals les seues necessitats d’aquests nutrients.

En síntesi i taula comparativa

En síntesi

 • S’han analitzat onze cereals del desdejuni en formats des dels 325 grams fins als 500 i de tres varietats diferents: dues de cereals ensucrats, tres amb mel i els sis restants amb xocolata o coberts de xocolata, tots dirigits al consum infantil. Els formats van des dels 325 grams fins als 500, i surten a un preu per quilo d’entre 4,88 euros (Nestlé Nesquik) fins a 8,12 euros Nestlé Chocapic Duo (també coberts de xocolata). Els de mel surten al voltant de 5,80 euros el quilo i els ensucrats entre 5,60 i 5,87 euros el quilo.
 • Són molt energètics (entre 350 i 400 calories per cada 100 grams), tant pel gran contingut en hidrats de carboni (entre el 74% i el 82% del producte) com per l’escàs contingut en aigua. El contingut en proteïnes (entre el 5% i el 9%) i en greixos (entre l’1% i el 8%) varia molt i depèn més dels ingredients afegits que del tipus de cereal utilitzat.
 • Per a un consum habitual, els cereals del desdejuni més saludables són els menys ensucrats, els menys grassos i els menys salats.
 • El perfil lipídic de Nestlé Chocapic Duo i Nestlé Crunch és poc saludable, ja que més de la meitat del greix és saturat i són els que tenen més greix total: 8% i 7%, respectivament. Per contra, Kellogg’s Miel Pops (de mel) o Kellogg’s Frosties (ensucrats) no només no arriben al 20% del greix saturat, sinó que quasi no tenen greix (1% i 3%, respectivament).
 • El contingut de vitamina B2 va ser inferior al declarat en Kellogg’s Chocos (un 39% menys) i Nestlé Estrellitas (un 36% menys). Per tant, els dos cereals del desdejuni incompleixen la norma d’etiquetatge. Les altres mostres contenen vitamines en quantitats semblants o superiors a les que indiquen en les etiquetes.
 • Els consumidors del panell de tast (xiquets i joves d’entre 12 i 18 anys) no van trobar diferències organolèptiques ressenyables entre les mostres de cada un dels tres grups (cereals ensucrats, amb xocolata i amb mel). Per tant, els pares poden triar per al consum habitual els més saludables: és d’esperar que els xiquets no es queixen pel canvi.
 • La millor relació qualitat-preu és Nestlé Nesquik amb xocolata, els més barats (4,88 euros el quilo) i amb una bona composició nutricional. Una altra opció seria Kellogg’s Miel Pops (6,77 euros el quilo), la millor des d’una perspectiva nutricional: només un 1% de greix, molta fibra (8%), poca sal i no excessivament calòrics.
Nestlé Nesquik Nestlé Chocapic Kellog’s Chocokrispies Kellog’s Chocos Nestlé Crunch cereales
Producte Amb xocolata Amb xocolata Amb xocolata Amb xocolata Amb xocolata
Format (g) 500 500 500 500 375
Preu (euros / quilo) 4,88 6,05 5,26 5,68 5,26
Etiquetatge Correcte Correcte Correcte Incorrecte Correcte
Humitat (%) 3,2 3,6 3,9 3,9 3,3
Hidrats de carboni (%) 77,3 75,9 79,4 75,9 74,4
Sucres (%) 17,9 33,3 25,3 46,1 34,5
Proteïna (%) 7,7 7,7 6,4 7,6 7,3
Greix total (%) 3,4 4,3 2,2 1,9 7,3
Trans (%) 1 0,10 0,30 0,10
Saturat (%) 47 44,7 56,7 58,6 50
Monoinsaturat (%) 37,1 36,4 34,7 32,4 37,4
Poliinsaturat (%) 16 18,9 8,6 8,8 12,7
Valor calòric (Kcal/100 g) 371 373 363 351 392
Fibra total (%) 6 6,4 5,3 8,2 6,3
Fibra soluble (%) 1,8 2 1,4 2 1,4
Fibra insoluble (%) 4,2 4,4 3,9 6,2 4,9
Sodi (g/100 g) 2 0,22 0,17 0,5 0,43 0,03
Vitamines3
Niacina (mg/100 g) 21,8 21,9 20,8 21,5 22,4
Vitamina B1 (mg/100 g) 1,2 0,9 1 1,1 1,1
Vitamina B2 (mg/100 g) 1,8 1,6 1 0,8 1,2
OGM 4 Negativo Negativo Negativo Negativo Negativo
Estat microbiològic Correcte Correcte Correcte Correcte Correcte
Tast (d’1 a 9) 7,2 7,5 7,1 7,3 7,1
Nestlé Chocapic DUO Nestlé Cheerios Nestlé Estrellitas Kellog’s Miel Pops Kellog’s Smacks Kellog’s Frosties
Producte Amb xocolata Amb mel Amb mel Amb mel Ensucrats Ensucrats
Format (g) 325 375 375 375 375 375
Preu (euros / quilo) 8,12 5,36 5,28 6,77 5,68 5,53
Etiquetatge Correcte Correcte Incorrecte Correcte Correcte Correcte
Humitat (%) 2,3 3,1 3,1 4,2 3,1 4,5
Hidrats de carboni (%) 73,5 75,8 81,2 79,7 81,3 81,9
Sucres (%) 42,4 46,1 17 27,2 44 41,9
Proteïna (%) 7,9 9,1 6,4 5 7,2 4,6
Greix total (%) 8,1 3,5 3,1 1,2 1,1 2,8
Trans (%) 1 0,10 0,10 0,20 0,60
Saturat (%) 57,2 25,1 59,5 12,8 22 19,2
Monoinsaturat (%) 34 45,1 39,8 28 27,3 39,8
Poliinsaturat (%) 8,7 30 1 59,1 50,7 41
Valor calòric (Kcal/100 g) 399 371 378 350 364 371
Fibra total (%) 6,1 5,5 4,8 8,1 5,8 4,5
Fibra soluble (%) 1,8 2,1 1,8 1,2 2,4 1,5
Fibra insoluble (%) 4,3 3,4 3 6,9 3,4 3
Sodi (g/100 g) 2 0,13 0,64 0,14 0,27 0,008 0,43
Vitamines3
Niacina (mg/100 g) 17,3 16 11,6 18,5 18,8 18,6
Vitamina B1 (mg/100 g) 0,9 1,2 1,8 1,9 2,2 1,8
Vitamina B2 (mg/100 g) 1,2 1 0,9 1 1 1,6
OGM 4 Negativo Negativo Negativo Negativo Negativo Negativo
Estat microbiològic Correcte Correcte Correcte Correcte Correcte Correcte
Tast (d’1 a 9) 7,9 7,1 7,1 7,4 6,9 7,2

(1) Greixos Trans: greixos parcialment hidrogenats capaços tant d’augmentar el colesterol dolent de la sang com de disminuir el bo.

(2) Sal: El consum màxim recomanat de sal en els xiquets d’entre 1 i 3 anys és de 2 grams al dia; en els que tenen entre 4 i 6 anys, de 3 grams al dia i en els d’entre 7 i 10 anys, de 5 grams al dia.

(3) Vitamines: a causa dels marges d’error de l’analítica, es consideren continguts incorrectes de vitamines els que es troben un 30% o més per sota del que indica l’etiquetatge de cada producte.

(4) OGM: Organismes modificats genèticament

Un per un

Un per un, 11 CEREALS INFANTILS DEL DESDEJUNI

Nestlé Nesquik

 • /imgs/20080101/nesquik.jpg “Cereals de blat, moresc i arròs torrats amb xocolata”
 • Caixa de 500 grams. Surten a 4,88 euros/ quilo, els més barats.
 • La millor relació qualitat-preu.
 • Dels menys ensucrats (18%).
 • En el tast reben 7,2 punts: n’agrada el “color” i el “sabor”, però també opinen els joves tastadors que estan “durs” i que “fan poc gust de xocolata”.

Nestlé Chocapic

 • “Cereals de blat torrats amb xocolata”
 • Caixa de 500 grams. Surten a 6,05 euros/quilo.
 • En el tast reben 7,5 punts: van agradar pel “sabor” i per la “forma”; però van ser criticats per ser “grans” i pel “sabor poc intens”.

Kellogg's Chocokrispies

 • /imgs/20080101/choco.jpg“Arròs torrat amb xocolata”
 • Caixa de 500 grams. Surten a 5,26 euros/quilo.
 • Dels menys ensucrats, però entre els més salats (500 mg de sodi per cada 100 grams).
 • En el tast reben 7,1 punts: n’agrada el “sabor”; però també consideren alguns tastadors que “s’estoven molt quan es barregen amb la llet”.

Kellogg's Chocos

 • /imgs/20080101/chocos.jpg“Blat torrat amb sabor de xocolata”
 • Caixa de 500 grams. Surten a 5,68 euros/quilo.
 • Els més ensucrats (46%), però dels menys calòrics. Un dels dos amb més fibra (8,2%). Contingut en vitamina B2 inferior al declarat (un 39%), incompleix la norma d’etiquetatge.
 • En el tast reben 7,3 punts: agraden pel “sabor” i la “forma”; però no tant per “la sensació en mastegar” i el “sabor poc intens”.

Nestlé Crunch

 • /imgs/20080101/crunch.jpg“Arròs, blat i moresc torrats amb xocolata amb llet”
 • Caixa de 375 grams. Surten a 5,26 euros/quilo.
 • Perfil lípídic poc saludable: molt de greix (el 7,3%) i la meitat d’aquest, saturat. Dels més calòrics (392 calories per cada 100 grams). Molt poc salats.
 • En el tast reben 7,1 punts: n’agrada el “color”, però alhora són criticats per tenir “molt de gust de xocolata” i per ser “durs”.

Nestlé Chocapic DUO

 • “Flocs de blat i arròs torrats amb xocolata (el 25% recoberts de xocolata blanca)”
 • Caixa de 325 grams. Surten a 8,12 euros el quilo, els més cars.
 • El pitjor perfil lipídic: són els més grassos (8,1%) i, a més, el 57% del seu greix és saturat, poc saludable. Molt ensucrats (42% de sucre). Molt de greix i molt de sucre equival a molta energia: 399 calories per cada 100 grams.
 • En el tast aconsegueixen 7,9 punts: agraden pels “dos colors” i per la “barreja de sabors”; van ser criticats pels “trossos blancs massa dolços”, per ser “grans” i per la “sensació en mastegar”.

Nestlé Cheerios


 • “Anells de cereals amb avena integral torrats i mel”
 • Caixa de 375 grams. Surten a 5,36 euros/ quilo.
 • Els més proteics (9%), però també els més ensucrats (46%) i els més salats (640 mil·ligrams de sodi per cada 100 grams).
 • En el tast aconsegueixen 7,1 punts: van agradar pel “sabor” i van ser criticats pel “color fosc” i per resultar “molt tous amb la llet”.

Nestlé Estrellitas

 • /imgs/20080101/estrellitas.jpg “Cereals de moresc, blat i avena torrats amb mel”
 • Caixa de 375 grams. Surten a 5,28 euros/ quilo.
 • No tenen molt de greix (3%), però el 60% d’aquest és saturat. Poc de sucre (17%). Contenen prou fibra (gairebé el 5%), però moltes mostres n’aporten més quantitat. Contingut en vitamina B2 inferior al declarat (un 36%), incompleix la norma d’etiquetatge.
 • En el tast aconsegueixen 7,1 punts sense destacar en cap paràmetre.

Kellogg's Miel Pops

 • /imgs/20080101/pops.jpg
  “Moresc inflat amb mel i sucre”
 • Caixa de 375 grams. Surten a 6,77 euros/quilo, dels més cars
 • Una opció interessant, per tenir la millor composició nutricional: un perfil lipídic molt saludable (només l’1% de greix, i a més, d’aquest, molt poc és saturat), poc de sucre (27%) i molta fibra (8%).
 • En el tast aconsegueixen 7,4 punts: van agradar pel “prou gust de mel” i per ser “cruixents”; a bona part dels joves tastadors els van semblar “molt dolços”.

Kellogg's Smacks

 • “Blat inflat i ensucrat”
 • Caixa de 375 grams. Surten a 5,68 euros/quilo
 • Molt poc de greix (1%). Sense greix trans. Entre els més ensucrats (44%), però els menys salats.
 • En el tast, reben 6,9 punts: van ser criticats pel “color” i per ser “tous”.

Kellogg's Frosties

 • /imgs/20080101/frosties.jpg“Flocs de moresc torrats i ensucrats”
 • Caixa de 375 grams. Surten a 5,53 euros/quilo
 • Els menys proteics (4,6%). Bon perfil lipídic: no tenen greixos trans, tenen poc de greix (3%) i la proporció de saturats és modesta (19%). Molt de sucre (42%). Tenen prou fibra (4,5%), però moltes altres mostres n’aporten més quantitat.
 • En el tast, reben 7,2 punts: en va agradar el “sabor”, però van ser criticats per ser “grans” i “molt dolços”.