Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Analitzats 200 gimnasos de 18 ciutats de tot el país : L'atenció i l'assessorament al client dels gimnasos segueixen en baixa forma

S'ha registrat una millora rellevant en els serveis i els horaris oferts. Suspenen la prova el 14% i un de cada tres establiments aconsegueix una qualificació de "molt bé" o "excel·lent"

/imgs/20080101/tema01.jpg
Un de cada cinc espanyols acudeix habitualment a algun dels 7.000 gimnasos empadronats al nostre país, un negoci que factura 2.000 milions d’euros a l’any. No obstant això, la constància no és el tret característic dels seus usuaris: la meitat dels qui comencen a anar a un gimnàs, molts d’ells després dels excessos nadalencs, deixen d’assistir-hi durant els sis primers mesos. Tampoc aquestes empreses, o, almenys, una part significativa d’aquestes, semblen esforçar-se en excés per fidelitzar la seua clientela: l’atenció a l’usuari i l’assessorament tècnic, esportiu i mèdic a l’usuari són les principals deficiències que

CONSUMER EROSKI ha constatat en l’anàlisi efectuada en 200 centres de 18 capitals. També les mesures de seguretat (extintors, sortides i llums d’emergència, entre altres mesures) són millorables en molts gimnasos.

Els tècnics d’aquesta revista, fent-se passar per clients interessats a inscriure-s’hi, han visitat 15 gimnasos a Madrid i Barcelona, 12 a Bilbao, Màlaga, Sevilla, València i Saragossa, i 10 a Alacant, Còrdova, Múrcia, Valladolid, la Corunya, Granada, Oviedo, Pamplona, Sant Sebastià, Vitòria i Logronyo. A més de les tarifes i els horaris, també s’han analitzat aspectes relacionats amb els serveis que ofereixen i l’estat de les instal·lacions (seguretat, netedat, manteniment i equipament), a més de l’atenció i l’assessorament al client, fins i tot si efectuen examen mèdic o vetllen pel seu estat físic.

Els gimnasos obtenen una nota mitjana final d'”acceptable”, un aprovat justet, i el 14% no aconsegueix superar la prova. Tot i això, la proporció de suspensos s’ha reduït de forma considerable si es compara amb el 50% registrat en un estudi semblant elaborat per CONSUMER EROSKI l’any 2004. Un altre símptoma evident de millora és que un 29% dels 200 locals esportius sotmesos a estudi reben un “excel·lent” o un “molt bé”. Tot i l’evolució positiva, l’atenció de l’usuari, un element clau per a la prestació d’un bona servei, continua encara en baixa forma. De fet, suspèn. Els establiments més mal parats en aquest aspecte es troben a Màlaga, Oviedo i Saragossa, que obtenen un rotund “malament”, i a la Corunya, Alacant, Barcelona, Bilbao, Madrid i Vitòria, amb un “regular”.

Amb tot i això, els avanços, en línies generals, són significatius. Els més notables s’han detectat en els serveis que ofereixen els establiments (d’un “acceptable” s’ha passat a un “molt bé”). Cada vegada és més ampli el ventall d’activitats, des d’exercicis a l’aire lliure o trobades socials fins a gabinets d’estètica, a la qual cosa cal afegir el nombre creixent de gimnasos amb zona d’aigües o SPA. També s’han registrat millores en els horaris i els diversos aspectes relacionats amb les tarifes. Al 2003, els gimnasos suspenien aquest apartat amb un “regular”, mentre que en l’actualitat arriben a l'”acceptable” gràcies a la major oferta horària. Quant a l’estat de les instal·lacions, la situació es manté igual que en l’estudi anterior i repeteixen amb un “bé”.

A l’esforç físic que es fa en un gimnàs se suma l’econòmic. La mitjana de l’import de la matrícula (n’exigeixen tres de cada quatre centres visitats) és de 70 euros (90 euros si té SPA o zona d’aigües, 44 euros si no disposa d’aquestes instal·lacions), encara que s’han constatat grans diferències entre capitals (286 euros de mitjana a Madrid enfront dels 26 euros de Valladolid o els 25 de Còrdova i Granada). La quota mensual mitjana voreja els 56 euros (66 euros amb SPA, 48 si no disposa d’aquest servei) i, de nou, les diferències entre les capitals, encara que menys acusades, són significatives.

Si una vegada analitzada la qualitat dels gimnasos s’inclou el factor relatiu a les tarifes, els establiments amb una bona relació qualitat-preu són els de Bilbao, Còrdova, Logronyo i Madrid, igual com els de Pamplona, València i Vitòria. En la resta de capitals la valoració és d'”acceptable”, excepte a Oviedo, que suspèn amb un “regular”.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions