Analitzades 4 bandes de cera, 4 ceres i 4 cremes depilatòries

Les bandes de cera són l'opció més barata per a depilar-se a casa

Depilar-se del genoll al turmell amb ceres de depilació costa, de mitjana, el doble que fer-ho amb bandes o cremes depilatòries. La depilació definitiva exigeix un desemborsament mínim de 600 euros, equivalent a 5 anys de depilació amb cera en un centre estètic
1 Juliol de 2009
Img analisis

Les bandes de cera són l'opció més barata per a depilar-se a casa

/imgs/20090701/analisis2-1.jpg
Els homes prehistòrics utilitzaven navalles de ferro i coure, les dones egípcies es valien de ceres fabricades amb sucre i els grecs feien servir pedra tosca. Diferents mitjans per a una mateix finalitat: tallar el cabell o el pèl moixí. La Humanitat ha buscat des dels inicis mètodes per a fer desaparèixer la part visible del pèl. La indústria mèdica i cosmètica ha aconseguit crear sistemes d’eliminació dels cabells més duradora (fotodepilació, depilació elèctrica, làser…) i ha avançat en la creació de ceres fredes i semifredes fàcils d’aplicar, encara que no ha aconseguit posar fi al dolor que produeix arrencar el pèl des de la o papil·la capil·lar.

CONSUMER EROSKI ha analitzat tres sistemes de depilació de les marques Veet, Taky, Byly i Daen: bandes depilatòries, cera de depilació i cremes depilatòries. A més, s’ha preguntat el preu d’una sessió de depilació amb cera a tres salons de bellesa i s’han visitat 30 centres estètics i mèdics per conèixer les tarifes per fotodepilació amb llum per polsacions i per depilació làser. Per als qui optin per depilar-se a casa, l’opció més barata són les bandes, ja que depilar-se del genoll al turmell costa 1,75 euros amb aquest sistema, contra els 3,60 euros que costa fer-ho amb ceres. Les cremes tenen un preu intermedi, 3,28 euros, però la durada del depilat és inferior, ja que no arrenquen el pèl de soca-rel. En cremes i ceres la millor relació qualitat-preu va ser Byly i en bandes depilatòries va destacar Daen. La depilació duradora exigeix un desemborsament superior als 600 euros en el cas de la fotodepilació i de prop de 1.000 euros si s’opta pel làser, i és una opció interessant per als qui es depilen habitualment amb cera en un saló de bellesa, ja que la inversió s’amortitza en només 5 anys.

Bandes: l’opció més barata

Les bandes són “ceres fredes” que no necessiten ser escalfades per a ser usades. Gràcies a la consistència semisòlida es mantenen estables en l’envàs original, dues làmines flexibles que s’adhereixen a la pell i arrenquen el pèl moixí de soca-rel quan s’estiren. És el mètode de depilació casolà més econòmic, ja que, de mitjana, depilar-se mitges cames amb bandes de cera freda costa 1,75 euros i tan sols 1 euro si s’utilitzen bandes depilatòries Daen. Totes les mostres inclouen dues tovalloletes postdepilació, tres en el cas de Veet (la tercera, de regal). A més, Daen ofereix una tovalloleta retardant i Taky, dues tovalloletes predepilació.

Byly va ser la banda amb més longitud de cera (14,8 centímetres, dos més que la mitjana), mentre que Daen va resultar ser més ampla (6,6 centímetres, davant la mitjana de 5,9 centímetres). Byly tenia més superfície de cera (78,4 centímetres quadrats) i un gramatge més alt (235,9 grams/cm2); és a dir, més quantitat de cera per àrea de pell i, per tant, més eficàcia. En la prova d’ús no es van registrar diferències significatives, les notes es van moure entre el 6,4 de Veet i el 6 de Daen i Byly. La millor relació qualitat-preu va ser per a Daen, la més barata en preu per banda i sessió, la més ampla, la segona amb més superfície de cera i l’única que oferia tovalloletes retardants.

Ceres: millor amb corró

Les ceres de depilar són productes químics d’aspecte semblant a la cera d’abella, que s’apliquen calentes sobre la pell, obren els porus i faciliten l’extracció del pèl amb una estirada enèrgica. En la prova amb 30 consumidores es va concloure que es tracta del mètode de depilació domèstic més car: depilar-se des del turmell fins al genoll costa, de mitjana, 3,60 euros. No obstant això, les diferències de preu entre les marques són notables (amb Daen costa 1,63 euros i amb Taky 5,89 euros). En tot cas, depilar-se a casa és tres vegades més barat que fer-ho en un saló de bellesa, on es cobra de mitjana una mica més de 14 euros.

En tots els casos l’etiquetatge va ser correcte, encara que Bily amb xocolata i Taky fruites vermelles tenen un etiquetatge que s’assembla als productes d’alimentació i podria resultar atractiu per als infants. Daen indica en l’etiquetatge que inclou una tovalloleta que retarda l’aparició del pèl moixí, però en algunes de les unitats adquirides per fer la comparativa no hi era.

La cera Taky es retira de la pell estirant-la directament, mentre que les altres tres inclouen bandes de teixit que es poden aplicar sobre la cera escampada per a retirar-la. Daen i Byly van ser ben valorades en la prova d’ús perquè tenen un corró o sistema d’aplicador de bola que ajuda a escampar el producte sobre la pell.

Byly, Daen i Veet són ceres tèbies, ja que els seus ingredients principals, la sacarosa i la glucosa, es fonen a baixa temperatura. A més, són solubles en aigua i, per tant, s’eliminen de la pell i es poden reutilitzar amb més facilitat. Taky, en canvi, utilitza una base de resina que no s’estova fins que no arriba als 55ºC, els seus composts no són solubles en aigua (per tant, resulta més complicat netejar-los) i és la referència més viscosa. A més, com que no és un producte amb base aquosa no es va poder determinar-ne el pH. En les altres tres referències, aquest va ser més àcid que el de la pell sana (5,5). Finalment, Taky va ser la referència amb més extracte sec (percentatge més alt d’ingredients actius), encara que tots van mostrar percentatges molt elevats, superiors al 90%.

En la prova d’ús no va haver-hi diferències significatives i encara que Taky va obtenir la qualificació més bona (7,1 sobre 9), el guardó de millor relació qualitat-preu va ser per a Byly. És el més econòmic dels quatre, resulta fàcil d’aplicar i va obtenir una bona qualificació per part de les consumidores (6,3 punts sobre 9).

Cremes: depilació química

Les cremes depilatòries eliminen la part visible del pèl gràcies a l’acció de l’àcid tioglicòlic i a un pH molt superior al de la pell sana que hidrata el pèl moixí ràpidament i el trenca. El seu avantatge en relació amb el rasurat és que eviten qualsevol perill de talls o abrasió de la pell en zones com les axil·les, on és difícil guiar la màquina d’afaitar o la fulla, encara que convé aplicar-les sobre la pell seguint estrictament els temps que estableix el fabricant, ja que una exposició més llarga a un producte tan alcalí (tenen un pH proper o superior a 12) podria fer mal a la pell.

De mitjana, depilar-se les dues mitges cames amb una crema costa 3,28 euros, la segona opció més barata per a depilar-se a casa després de les bandes depilatòries. La crema més barata va ser Byly (1,86 euros per sessió), que va merèixer, a més, el guardó de millor relació qualitat-preu. Byly va ser la referència amb més tioglicolats (4,2%) i, juntament amb Veet, la de l’extracte sec més alt, és a dir, la que tenia un contingut més alt d’ingredients i menys d’aigua. A més, Byly va destacar també com la menys viscosa i la de menor pH. En la prova d’ús, però, només va obtenir 5,2 punts sobre 9.

Quant es tarda a amortitzar la depilació definitiva?

Els qui anhelen una solució per a alliberar-se del pèl moixí per sempre poden recórrer a la depilació elèctrica o, si opten per una tecnologia més avançada i menys dolorosa, a la depilació amb làser o de llum per polsacions (un feix de llum policromàtic semblant al làser i amb què s’obtenen resultats idèntics). Es tracta de mètodes que requereixen d’un desemborsament econòmic notable: uns 600 euros costa la fotodepilació en un centre estètic, sempre tenint en compte que es tracta de la tarifa mínima i que poden ser necessàries més sessions. Si s’opta per un centre mèdic, el mínim que cal abonar són 757 euros i, en el cas de la depilació làser, uns 900 euros en un centre estètic i al voltant de 1.000 en un centre mèdic. Amb aquestes tarifes, es pot estimar que una persona que es depila a casa amb bandes amortitzaria la inversió, aproximadament, en 41 anys, mentre que li bastarien 20 anys si utilitzés ceres i 11 si es depilés amb cremes. Qui es depili habitualment amb cera en un centre estètic tindrà prou amb 5 anys per a amortitzar el que costa oblidar-se de la depilació per sempre.

En síntesi i taula comparativa

En síntesi

 • S’han analitzat quatre bandes, quatre ceres i quatre cremes depilatòries de les marques Taky, Veet, Byly i Daen. A més, s’han consultat els preus de depilació amb cera, fotodepilació i depilació làser a trenta centres mèdics i de bellesa.
 • El sistema depilatori més econòmic són les bandes depilatòries, làmines de cera freda que s’apliquen sobre la zona que es vol depilar. Depilar-se mitges cames amb aquest sistema costa 1,75 euros. La millor relació qualitat-preu per a les bandes depilatòries va ser Daen.
 • Las ceres depilatòries s’escalfen al microones i s’apliquen sobre la pell amb una espàtula o amb un corró. Una vegada freda, la cera s’elimina igual que en el cas de les bandes amb una estirada enèrgica, amb l’ajuda o no de bandes de teixit. Depilar-se mitges cames costa 3,60 euros, el sistema de depilació domèstic més car dels tres analitzats. La millor relació qualitat preu per a les ceres va ser Byly.
 • Les cremes depilatòries destrueixen només la part visible de l’estructura del pèl, gràcies a una substància denominada tioglicolat, però al contrari que les ceres i les bandes, no eliminen el pèl moixí de soca-rel. La millor relació qualitat preu per a les cremes va ser Byly.
 • La presentació de les ceres Taky i Byly podia resultar excessivament atractiva per als infants. En algunes unitats de la cera depilatòria Daen faltava la tovalloleta Daen Retard publicitada en l’etiquetatge.
 • Depilar-se a casa amb cera és entre 3 i 8 vegades més econòmic que fer-ho en un centre estètic; la fotodepilació costa el mateix que 5 anys depilant-se amb cera en un saló de bellesa i 25 anys fent-ho a casa.
Marca Daen Byly Taky Veet
Bandes depilatòries Bandes depilatòries Bandes depilatòries Bandes depilatòries
Rosa Mosqueta Menta i te verd Multireflexos Vitamina E
Oli d’ametlles
Inventari
 • 8 bandes dobles
 • 2 tovalloletes postdepilació
 • 1 tovalloleta retardant
 • 6 bandes dobles
 • 2 tovalloletes postdepilació
 • 8 bandes dobles
 • 2 tovalloletes postdepilació
 • 2 tovalloletes predepilación
 • 6 bandes dobles
 • +2 gratis
 • 2 tollitas postdepilació
 • 1 gratis
Preu per banda (euros/banda doble) 1 0,27 0,41 0,43 0,64
Preu per quilo (euros/quilo)
Preu per sessió (euros) 2 1,00 1,44 1,68 2,88
Etiquetatge Correcte Correcte Correcte Correcte
Anàlisi físicoquímica
Composició principal Derivats de resina Polímers químics Polímers químics Derivats de resina
Llarg i ample de la cera (cm) 11,5 x 6,6 14,8 x 5,3 10,8 x 6,1 13,5 x 5,5
Superfície de la cera (cm2) 75,9 78,4 65,9 74,2
Gramatge de la cera (g/m2) 209,8 235,9 227,58 221,8
pH
Viscositat (centipoises) 3
Extracte sec (%)
Tioglicolat (%)
Punt d’estovament (ºC)
Qualitat global Molt Bé Molt Bé
Prova d’ús (de l’1 al 9) 6,0 6,0 6,1 6,4
Marca Byly Daen Veet Taky
Cera depilatòria Cera depilatòria Cera depilatòria Cera depilatòria
Roll-on
amb xocolata
Roll-on
amb derivats
de la llet natural
Te verd Fruites vermelles
Inventari
 • 125 ml de cera
 • Aplicador roll-on
 • 12 bandes de teixit
 • 140 ml de cera
 • Aplicador roll-on
 • 10 bandes de teixit
 • 1 Tovalloleta retardant
 • 250 ml de cera
 • Espàtula
 • 12 bandes de teixit
 • 400 g de cera
 • Espàtula
 • Dos tovalloletes post-depilación
Preu per banda (euros/banda doble) 1
Preu per quilo (euros/quilo) 28,81 24,66 21,05 21,33
Preu per sessió (euros) 2 2,02 1,63 4,84 5,89
Etiquetatge Correcte Correcte Correcte Correcte
Anàlisi físicoquímica
Composició principal Sucres Sucres Sucres Derivats de resina
Llarg i ample de la cera (cm)
Superfície de la cera (cm2)
Gramatge de la cera (g/m2)
pH 3,1 2,9 3,0 No determinat
Viscositat (centipoises) 3 21092 5940 18537 158000
Extracte sec (%) 92,4 90,1 90,0 97,8
Tioglicolat (%)
Punt d’estovament (ºC) El producte ja és tou El producte ja és tou El producte ja és tou 55
Qualitat global Molt Bé Molt Bé
Prova d’ús (de l’1 al 9) 6,3 7,1 6,5 6,4
Marca Byly Daen Taky Veet
Crema depilatòria Crema depilatòria Crema depilatòria Crema depilatòria
Al Monoï de Tahití Con derivados de la leche natural Con extractos de Lis Blanco Aloe Vera y Vitamina E
Inventari
 • 100 ml de crema
 • Espàtula
 • 200 ml de crema
 • Espàtula
 • 150 ml de crema
 • Espàtula
 • 2 tovalloletes post-depilación
 • 100 ml de crema + 25 ml gratis
 • Espàtula
Preu per banda (euros/banda doble) 1
Preu per quilo (euros/quilo) 28,17 18,64 32,31 44,14
Preu per sessió (euros) 2 1,86 2,83 3,75 4,68
Etiquetatge Correcte Correcte Correcte Correcte
Anàlisi físicoquímica
Composició principal Tioglicolats Tioglicolats Tioglicolats Tioglicolats
Llarg i ample de la cera (cm)
Superfície de la cera (cm2)
Gramatge de la cera (g/m2)
pH 11,5 12,3 12,6 12,5
Viscositat (centipoises) 3 17785 19389 29058 19739
Extracte sec (%) 28,6 23,6 24,9 28,5
Tioglicolat (%) 4,2 3,8 3,1 3,1
Punt d’estovament (ºC)
Qualitat global Excelente Molt Bé Molt Bé
Prova d’ús (de l’1 al 9) 5,2 6,2 6,8 7,2

1. Preu per banda. S’indica el preu per banda doble. S’entén que la resta d’articles de la caixa (tovalloletes) són gratis. En el cas de Veet s’entén que dues de les bandes són gratis.

2. Preu per sessió. Estimació del que costa depilar dues mitges cames (de genoll a turmell) tenint en compte la quantitat de producte utilitzada pels consumidors en la prova d’ús.

3. Viscositat. En el cas de les ceres s’indica la viscositat a 70 ºC. Per a les cremes s’indica la viscositat a temperatura ambient.

Cera depilatòria
Marca Byly Daen Veet Taky
Inventari 1
 • 125 ml de cera
 • Aplicador roll-on
 • 12 bandes de teixit
 • 140 ml de cera
 • Aplicador roll-on
 • 10 bandes de teixit
 • 1 Tovalloleta retardant
 • 250 ml de cera
 • Espàtula
 • 12 bandes de teixit
 • 400 g de cera
 • Espàtula
 • Dos tovalloletes post-depilación
Precio (euros/quilo) 28,81 24,66 21,05 21,33
Preu per sessió (euros) 2 2,02 1,63 4,84 5,89
Etiquetatge Correcte Correcte Correcte Correcte
Anàlisi físicoquímica
Composició principal Sucres Sucres Sucres Derivats de resina
pH a 20ºC 3,1 2,9 3,0 No determinat
Viscositat a 70ºC (cps) 21092 5940 18537 158000
Extracte sec a 105 ºC (%) 92,4 90,1 90,0 97,8
Punt d’estovament (ºC) El producte ja és tou El producte ja és tou El producte ja és tou 55
Qualitat global Molt Bé Molt Bé
Prova d’ús (de l’1 al 9) 6,3 7,1 6,5 6,4

1. Inventari. En el cas de Daen s’han trobat envasos que no incloïen tots els elements declarats en el etiquetatge.

2. Preu per sessió. Estimació del que costa depilar dues mitges cames (de genoll a turmell) tenint en compte la quantitat de cera utilitzada pels consumidors en la prova d’ús.

Crema depilatòria
Marca Byly Daen Taky Veet
Inventari
 • 100 ml de crema
 • Espàtula
 • 200 ml de crema
 • Espàtula
 • 150 ml de crema
 • Espàtula
 • 2 tovalloletes post-depilación
 • 100 ml de crema + 25 ml gratis
 • Espàtula
Precio (euros/quilo) 28,17 18,64 32,31 44,14
Preu per sessió (euros) 1 1,86 2,83 3,75 4,68
Etiquetatge Correcte Correcte Correcte Correcte
Anàlisi físicoquímica
pH 11,5 12,3 12,6 12,5
Viscositat (cps) 17785 19389 29058 19739
Extracte sec (%) 28,6 23,6 24,9 28,5
Tioglicolat (%) 2 4,2 3,8 3,1 3,1
Qualitat global Excelente Molt Bé Molt Bé
Prova d’ús (de l’1 al 9) 5,2 6,2 6,8 7,2

1. Preu per sessió. Estimació del que costa depilar dues mitges cames (de genoll a turmell) tenint en compte la quantitat de cera utilitzada pels consumidors en la prova d’ús.

2. Tioglicolat. És el principi actiu responsable de la destrucció del pèl moixí. Expressat como a àcid tioglicòlic.

Un a un

Un a un, 12 productes de depilació

Bandes depilatòries Daen

/imgs/20090701/bandas_cera_daen.jpg

 • La millor relació qualitat-preu de les bandes.
 • Preu: 0,27 euros/banda doble. Les més barates.
 • Qualitat global: Bé. Les úniques que incloïen tovalloletes retardants del creixement del pèl moixí. Van mostrar un major ample de cera. Les segones amb més superfície de cera.
 • En alguns envasos faltaven tovalloletes postdepilació.
 • Prova d’ús: 6 de 9. El perfum pitjor valorat.
 • Las bandes que s’escalfaven i s’aplicaven amb més facilitat.

Bandes depilatòries Byly

/imgs/20090701/bandas_cera_byly.jpg

 • Preu: 0,41 euros/banda doble.
 • Qualitat global: Molt bé. La banda més llarga, la de major superfície i més gramatge de cera, però la de menor amplària de banda.
 • Prova d’ús: 6 de 9.
 • La nota més baixa de les quatre bandes, juntament amb Daen.
 • La facilitat d’ús va ser mal valorada.

Bandes depilatòries Taky

/imgs/20090701/bandas_cera_nair.jpg

 • Preu: 0,43 euros/banda doble.
 • Qualitat global: Bé. La de menor longitud i superfície de cera.
 • Prova d’ús: 6,1 de 9. La més ben valorada pel perfum.

Bandes depilatòries Veet

/imgs/20090701/bandas_cera_veet.jpg

 • Preu: 0,64 euros/banda doble. Les més cares.
 • Qualitat global: Molt bé. Ofereix dues tovalloletes postdepilació.
 • Las segones amb una longitud de cera més gran.
 • Prova d’ús: 6,4 de 9. La millor nota de les bandes depilatòries.
 • La pitjor nota en efectivitat del depilat.
 • Las tovalloletes més mal valorades de les bandes depilatòries.

Cera depilatòria Byly

/imgs/20090701/cera-byly.jpg

 • La millor relació qualitat-preu de les ceres.
 • Preu: 28,81 euros/quilo. La més cara en preu per litre però la segona més barata en preu per sessió.
 • Qualitat global: Molt bé. Elaborada a base de sucres.
 • Pel perfum i per la presentació pot resultar atractiva als infants. Amb aplicador de corró.
 • Prova d’ús: 6,3 de 9. Fàcil d’escampar i d’utilitzar. La més mal valorada pel color.

Cera depilatòria Daen

/imgs/20090701/cere-daen.jpg

 • Preu: 24,66 euros/quilo.
 • Qualitat global: Bé. Elaborada a base de sucres. Amb aplicador de corró.
 • La de menor viscositat. Juntament amb Veet, la de menor extracte sec.
 • Algunes unitats no incloïen les tovalloletes Daen Retard publicitades en l’etiquetatge.
 • Prova d’ús: 7,1 de 9. La millor de totes les ceres.
 • La més preferida en la prova d’ús.
 • La que millor deixava la pell després del depilat i la que oferia una durada més llarga del depilat.

Cera depilatòria Veet

/imgs/20090701/cera-veet.jpg

 • Preu: 21,05 euros/quilo. La més barata en euros per quilo.
 • Qualitat global: Molt bé.
 • Elaborada a base de sucres. La paraula “NO!” apareix sobre l’espàtula d’aplicació si la temperatura és excessiva.
 • La de menor extracte sec juntament amb Daen.
 • Prova d’ús: 6,5 de 9.
 • La que pitjor nota va obtenir en perfum.

Cera depilatòria Taky

/imgs/20090701/crema-nair.jpg

 • Preu: 21,33 euros/quilo. La més cara en preu per sessió.
 • Qualitat global: Bé. L’única cera a base de derivats de resina.
 • Pel perfum i la presentació pot ser confosa amb un aliment amb fruites vermelles.
 • L’única cera que no incloïa bandes de teixit. L’única que incloïa tovalloletes postdepilació.
 • La de viscositat i extracte sec més alts.
 • Prova d’ús: 6,4 de 9. La més ben valorada pel color.

Crema depilatòria Byly

/imgs/20090701/crema-byly.jpg

 • La millor relació qualitat-preu de les cremes.
 • Preu: 28,17 euros/quilo. La més barata en preu per sessió.
 • Qualitat global: Excel·lent. La de pH més baix. La de menor viscositat i, juntament amb Veet, la d’extracte sec més alt.
 • La de més tioglicolat.
 • Prova d’ús: 5,2 de 9. La més mal valorada. Significativament més mal valorada que les altres tres referències.

Crema depilatòria Daen

/imgs/20090701/crema-daen.jpg

 • Preu: 18,64 euros/quilo. La més barata en preu per quilo.
 • Qualitat global: Bé. És la de major contingut net. La d’extracte sec més baix.
 • Prova d’ús: 6,2 de 9. Va obtenir una posició intermèdia en la prova d’ús

Crema depilatòria Taky

/imgs/20090701/crema-nair.jpg

 • Preu: 32,31 euros/quilo.
 • Qualitat global: Molt Bé.
 • L’única que oferia tovalloletes postdepilació.
 • La de major viscositat i pH més elevat de les quatre.
 • La de menor contingut de tioglicolat, juntament amb Veet.
 • Prova d’ús: 6,8 de 9. Una de les preferides pels usuaris, juntament amb Veet.

Crema depilatòria Veet

/imgs/20090701/crema-veet.jpg

 • Preu: 44,14 euros/quilo. La de preu per quilo i preu per sessió més alts.
 • Qualitat global: Molt bé.
 • Juntament amb Byly, la de major extracte sec.
 • La de menor contingut de tioglicolat, juntament amb Taky.
 • Prova d’ús: 7,2 de 9. La més ben valorada.
 • Ben apreciada per l’estat de la pell després de la depilació i per l’efectivitat en el temps de la depilació.