Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Les bandes de cera són l'opció més barata per a depilar-se a casa

/imgs/20090701/analisis2-1.jpg Els homes prehistòrics utilitzaven navalles de ferro i coure, les dones egípcies es valien de ceres fabricades amb sucre i els grecs feien servir pedra tosca. Diferents mitjans per a una mateix finalitat: tallar el cabell o el pèl moixí. La Humanitat ha buscat des dels inicis mètodes per a fer desaparèixer la part visible del pèl. La indústria mèdica i cosmètica ha aconseguit crear sistemes d'eliminació dels cabells més duradora (fotodepilació, depilació elèctrica, làser...) i ha avançat en la creació de ceres fredes i semifredes fàcils d'aplicar, encara que no ha aconseguit posar fi al dolor que produeix arrencar el pèl des de la o papil·la capil·lar.

CONSUMER EROSKI ha analitzat tres sistemes de depilació de les marques Veet, Taky, Byly i Daen: bandes depilatòries, cera de depilació i cremes depilatòries. A més, s'ha preguntat el preu d'una sessió de depilació amb cera a tres salons de bellesa i s'han visitat 30 centres estètics i mèdics per conèixer les tarifes per fotodepilació amb llum per polsacions i per depilació làser. Per als qui optin per depilar-se a casa, l'opció més barata són les bandes, ja que depilar-se del genoll al turmell costa 1,75 euros amb aquest sistema, contra els 3,60 euros que costa fer-ho amb ceres. Les cremes tenen un preu intermedi, 3,28 euros, però la durada del depilat és inferior, ja que no arrenquen el pèl de soca-rel. En cremes i ceres la millor relació qualitat-preu va ser Byly i en bandes depilatòries va destacar Daen. La depilació duradora exigeix un desemborsament superior als 600 euros en el cas de la fotodepilació i de prop de 1.000 euros si s'opta pel làser, i és una opció interessant per als qui es depilen habitualment amb cera en un saló de bellesa, ja que la inversió s'amortitza en només 5 anys.

Bandes: l'opció més barata

Les bandes són "ceres fredes" que no necessiten ser escalfades per a ser usades. Gràcies a la consistència semisòlida es mantenen estables en l'envàs original, dues làmines flexibles que s'adhereixen a la pell i arrenquen el pèl moixí de soca-rel quan s'estiren. És el mètode de depilació casolà més econòmic, ja que, de mitjana, depilar-se mitges cames amb bandes de cera freda costa 1,75 euros i tan sols 1 euro si s'utilitzen bandes depilatòries Daen. Totes les mostres inclouen dues tovalloletes postdepilació, tres en el cas de Veet (la tercera, de regal). A més, Daen ofereix una tovalloleta retardant i Taky, dues tovalloletes predepilació.

Byly va ser la banda amb més longitud de cera (14,8 centímetres, dos més que la mitjana), mentre que Daen va resultar ser més ampla (6,6 centímetres, davant la mitjana de 5,9 centímetres). Byly tenia més superfície de cera (78,4 centímetres quadrats) i un gramatge més alt (235,9 grams/cm2); és a dir, més quantitat de cera per àrea de pell i, per tant, més eficàcia. En la prova d'ús no es van registrar diferències significatives, les notes es van moure entre el 6,4 de Veet i el 6 de Daen i Byly. La millor relació qualitat-preu va ser per a Daen, la més barata en preu per banda i sessió, la més ampla, la segona amb més superfície de cera i l'única que oferia tovalloletes retardants.

Ceres: millor amb corró

Les ceres de depilar són productes químics d'aspecte semblant a la cera d'abella, que s'apliquen calentes sobre la pell, obren els porus i faciliten l'extracció del pèl amb una estirada enèrgica. En la prova amb 30 consumidores es va concloure que es tracta del mètode de depilació domèstic més car: depilar-se des del turmell fins al genoll costa, de mitjana, 3,60 euros. No obstant això, les diferències de preu entre les marques són notables (amb Daen costa 1,63 euros i amb Taky 5,89 euros). En tot cas, depilar-se a casa és tres vegades més barat que fer-ho en un saló de bellesa, on es cobra de mitjana una mica més de 14 euros.

En tots els casos l'etiquetatge va ser correcte, encara que Bily amb xocolata i Taky fruites vermelles tenen un etiquetatge que s'assembla als productes d'alimentació i podria resultar atractiu per als infants. Daen indica en l'etiquetatge que inclou una tovalloleta que retarda l'aparició del pèl moixí, però en algunes de les unitats adquirides per fer la comparativa no hi era.

La cera Taky es retira de la pell estirant-la directament, mentre que les altres tres inclouen bandes de teixit que es poden aplicar sobre la cera escampada per a retirar-la. Daen i Byly van ser ben valorades en la prova d'ús perquè tenen un corró o sistema d'aplicador de bola que ajuda a escampar el producte sobre la pell.

Byly, Daen i Veet són ceres tèbies, ja que els seus ingredients principals, la sacarosa i la glucosa, es fonen a baixa temperatura. A més, són solubles en aigua i, per tant, s'eliminen de la pell i es poden reutilitzar amb més facilitat. Taky, en canvi, utilitza una base de resina que no s'estova fins que no arriba als 55ºC, els seus composts no són solubles en aigua (per tant, resulta més complicat netejar-los) i és la referència més viscosa. A més, com que no és un producte amb base aquosa no es va poder determinar-ne el pH. En les altres tres referències, aquest va ser més àcid que el de la pell sana (5,5). Finalment, Taky va ser la referència amb més extracte sec (percentatge més alt d'ingredients actius), encara que tots van mostrar percentatges molt elevats, superiors al 90%.

En la prova d'ús no va haver-hi diferències significatives i encara que Taky va obtenir la qualificació més bona (7,1 sobre 9), el guardó de millor relació qualitat-preu va ser per a Byly. És el més econòmic dels quatre, resulta fàcil d'aplicar i va obtenir una bona qualificació per part de les consumidores (6,3 punts sobre 9).

Cremes: depilació química

Les cremes depilatòries eliminen la part visible del pèl gràcies a l'acció de l'àcid tioglicòlic i a un pH molt superior al de la pell sana que hidrata el pèl moixí ràpidament i el trenca. El seu avantatge en relació amb el rasurat és que eviten qualsevol perill de talls o abrasió de la pell en zones com les axil·les, on és difícil guiar la màquina d'afaitar o la fulla, encara que convé aplicar-les sobre la pell seguint estrictament els temps que estableix el fabricant, ja que una exposició més llarga a un producte tan alcalí (tenen un pH proper o superior a 12) podria fer mal a la pell.

De mitjana, depilar-se les dues mitges cames amb una crema costa 3,28 euros, la segona opció més barata per a depilar-se a casa després de les bandes depilatòries. La crema més barata va ser Byly (1,86 euros per sessió), que va merèixer, a més, el guardó de millor relació qualitat-preu. Byly va ser la referència amb més tioglicolats (4,2%) i, juntament amb Veet, la de l'extracte sec més alt, és a dir, la que tenia un contingut més alt d'ingredients i menys d'aigua. A més, Byly va destacar també com la menys viscosa i la de menor pH. En la prova d'ús, però, només va obtenir 5,2 punts sobre 9.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions