Set gelats, quatre de xocolata i tres de stracciatella

Podrien ser més saludables: aporten moltes calories i greix saturat

Són nutritius, saborosos i refrescants però, pel seu contingut en greix i sucres, resulten més calòrics que altres postres làcties. I el greix abundant que tenen és majoritàriament saturat
1 Juliol de 2009
Img analisis listado 204

Podrien ser més saludables: aporten moltes calories i greix saturat

/imgs/20090701/analisis1.jpg
Els gelats de xocolata i de stracciatella (de nata amb trossets de xocolata) estan ben elaborats, es venen en un estat higienicosanitari correcte, no tenen ingredients transgènics, compleixen les normes de qualitat i estan ben etiquetats.

Els seus ingredients fonamentals són llet, sucre, greixos vegetals, mantega i pasta de cacau, emulgents, espessidors, estabilitzadors i aromes. En el gelat, el plaer que proporciona el seu consum té un protagonisme superior al d’altres aliments. Aquí rau la importància de les seves característiques organolèptiques (sabor, textura, olor, color) que en aquest cas s’han comprovat molt diferents i gens o poc relacionades amb el preu del gelat. Però els gelats no són una llepolia refrescant, sinó un aliment de gran valor nutritiu: aporten greix, proteïnes i hidrats de carboni en quantitat significativa.

Moderació en el consum

Han de ser consumits amb moderació, per dues raons. Una és l’aportació energètica: en els de xocolata i stracciatella el més comú és que sigui d’unes 210 calories per cada 100 grams, però n’hi ha de 150 (els que són sense sucre) i de més de 260 calories per cada 100 grams (els de més greix). L’aportació calòrica dels gelats és molt superior a la d’altres postres làcties dolces, com els iogurts, els flams, l’arròs amb llet o el batut de cacau, tots aquests amb prop de 100 calories per cada 100 grams. L’altra raó per a no excedir-se en el consum d’aquests gelats és que la majoria del greix -que és abundant- és saturat, el menys saludable. A més, l’alt contingut en sucres els converteix en inadequats per a persones amb diabetis, obesitat o hipertrigliceridèmia. Així mateix, l’addició de llet i derivats fa que els gelats siguin contraindicats per als qui pateixen d’intolerància a la lactosa o al·lèrgia a la caseïna (proteïna de la llet). El gelat també pot contenir ou o fruits secs (els qui mostren intolerància a aquests ingredients han d’evitar prendre’n) i additius espessidors que poden ser midons de blat, per la qual cosa els celíacs han d’estar alerta.

Aquestes són les conclusions generals de l’anàlisi comparativa i el tast (diferenciat per a cada tipus de gelat) a què han estat sotmeses 4 mostres de gelat de xocolata i 3 de stracciatella, les set amb trossets de xocolata.

Dues mostres, de xocolata les dues, són diferents de les altres: Ben&Jerry’s es va adquirir a granel en una gelateria (el seu envàs no té denominació de venda ni llistat d’ingredients) i Häagen Dazs és un “gelat de crema” (té com a mínim un 8 % de matèria grassa, que ha de ser làctia, i un mínim del 2,5% de proteïnes, també d’origen lacti), mentre que els altres cinc són simplement “gelat”, per la qual cosa, atenent la legislació, tindran almenys un 5% de greix, que pot no ser lacti; i les seves proteïnes -sense obligació d’una quantitat mínima- seran d’origen lacti. En el “gelat de crema” l’ingredient principal és la nata, mentre que els altres sis, els “gelats”, usen fonamentalment greixos vegetals, encara que alguns incorporen altres greixos: mantega de cacau i mantega.

La normativa estableix, per als gelats, aquestes altres denominacions:

 • Gelat de llet: com a mínim, un 2,5% de matèria grassa làctia i un 6% d’extracte sec magre lacti.
 • Gelat de llet desnatada: com a màxim, un 0,30% de matèria grassa làctia; i almenys un 6% d’extracte sec magre lacti.
 • Gelat d’aigua: com a mínim, un 12% d’extracte sec total.
 • Sorbet: almenys, un 15% de fruites i un 20% d’extracte sec total.

El gelat amb menys additius, i en aquest sentit el més natural, és el de Häagen Dazs. Presenta també el perfil lipídic més saludable (la seva proporció de greix saturat és la menor, el 67%), tot i que la gran quantitat de greix que té (la més alta, el 20% del producte és greix) relativitza aquesta virtut, ja que la quantitat total de greix saturat (13g/100g) és la més alta de les set mostres. Continuant amb Häagen Dazs, la qualitat i el preu superiors (surt a 12,28 euros el litre, més del triple que La Lechera i el doble que Carte D’Or) no es corresponen amb unes qualificacions superiors en el tast: ha estat precisament aquest el gelat de xocolata pitjor qualificat en l’anàlisi sensorial. Mentre que el més barat (surt a 3,35 euros el litre), La Lechera de xocolata, va resultar un dels millors en el tast; això, unit al fet que és el menys gras i el menys calòric, el fa mereixedor del guardó de millor relació qualitat-preu entre els de xocolata.

En els de stracciatella, l’elegit és Carte D’Or, el millor en el tast i el més barat (4,55 euros/litre), si bé les diferències de preu van ser poc importants.

Proteïnes, greixos, sucres…

L’aigua és el component majoritari dels gelats, ja que representa de mitjana un 54% del producte. El de més humitat és Royne (66%) i el de menys, Häagen Dazs (45%). També hi abunda el greix: de mitjana representa l’11%, però arriba al 20% en Häagen Dazs i es queda en menys del 8% en el de xocolata de La Lechera i en els de stracciatella de Royne i Carte D’Or. Aquest greix prové fonamentalment del greix vegetal, la mantega de cacau i la llet desnatada, però també de la mantega i l’ou, encara que hi ha gelats que no contenen aquests dos últims ingredients. Häagen Dazs és l’únic gelat de crema, de manera que la major part del seu greix prové de la nata. Més generosa encara és la presència d’hidrats de carboni, en la majoria sucres afegits per proporcionar als gelats el seu gust dolç característic. Aquests sucres representen, de mitjana, el 23%, si bé el marge va des del 7% de Royne (usa edulcorants en comptes de sucre) fins al 28% de La Lechera i el 35% de Carte D’Or, tots dos de stracciatella; els altres tenen entre el 20% i el 25% de sucres. El fred disminueix la percepció dels sabors i produeix un endormiscament efímer de les papil·les gustatives; aquest és el motiu pel qual s’empra tant de sucre en l’elaboració dels gelats. Altres productes lactis igualment dolços però no congelats, com ara l’arròs amb llet (16% de sucre), la crema catalana, (14%), el flam de vainilla (15%), el batut de cacau (11%) o les natilles (10%) contenen menys sucre que els gelats.

També és important el contingut en proteïnes (entre el 3% i el 5,5%; els que més, Häagen Dazs i Ben&Jerry’s), d’alt valor biològic i l’origen de les quals ha de ser obligatòriament lacti. Totes les mostres compleixen el que la norma estableix pel que fa a les quantitats i els orígens del greix i la proteïna d’aquests gelats. Finalment, entre els minerals i les vitamines d’aquests gelats destaquen el calci i el fòsfor i les vitamines B1, B2, B3, A i D.

En termes d’aportació energètica, no és el mateix consumir un gelat o un altre: entre aquests set hi ha un que només aporta 148 calories per cada 100 grams (substitueix el sucre per edulcorants), mentre que un altre (Häagen Dazs de xocolata) supera les 300 calories i un tercer (Ben&Jerry’s de xocolata) arriba a les 265 calories. Els quatre restants proporcionen al voltant de 210 calories per cada 100 grams.

Molt de greix saturat i taula comparativa

Molt de greix saturat

/imgs/20090701/analisis2.jpg
Els gelats contenen molt de greix, i això és rellevant quant a l’aportació energètica, però des de la perspectiva de la salut i els hàbits alimentaris cal preguntar-se pel seu perfil lipídic, el tipus de greix que contenen. La resposta és contundent: la major part (el 80%, de mitjana) del seu greix és saturat, el menys saludable perquè el seu consum freqüent està relacionat amb una incidència més alta de malalties cardiovasculars. El gelat amb una proporció més gran de greix saturat -malgrat ser el menys gras- és Royne (94%), a causa, probablement, de l’ús d’oli de coco, el greix vegetal amb un grau més alt de saturació. I el de millor perfil lipídic -encara que sigui el més gras- és Häagen Dazs, amb el 67% de saturats i l’únic elaborat exclusivament amb greix lacti (usa greix vegetal només en els confits de xocolata). Els altres van evidenciar valors intermedis de greix saturat, entre el 72% de Ben&Jerry’s i el 84% del Carte D’Or de stracciatella. Paradoxalment, el greix amb perfil més saludable es troba en el gelat més gras dels comparats, Häagen Dazs de xocolata, el que utilitza més greix lacti i l’únic que no recorre al greix vegetal.

Si es calcula la quantitat de greix saturat de cada gelat, la llista queda encapçalada per Häagen Dazs (13g/100g), seguit de Carte D’Or de xocolata (10g/100g) i Ben&Jerry’s de xocolata (gairebé 9g/100g). En els millors llocs figuren La Lechera de xocolata, i Royne i Carte D’Or de stracciatella, al voltant de 6g/100g.

Marca La Lechera Häagen Dazs Ben & Jerry’s Carte D’or
Denominació de venda Gelat de xocolata amb trossos de xocolata amb llet (3%) i delícies de xocolata amarga. Gelat de crema de xocolata belga negra amb confits de xocolata Gelat de xocolata amb trossos d’autèntics brownies de xocolata Gelat amb gust de xocolata amb salsa amb gust de xocolata(16%) i brownies (4%).
Format (ml) 900 500 450 480
Al·legacions nutricionals “menos grasa”
Preu (euros/litre) 3,35 12,28 11,8 6,55
Humitat (%) 55,7 44,8 47,5 55,6
Proteïna (%) 4,4 5,4 5,3 4,1
Greix (%) 7,3 20,1 12,1 11,8
Àcids grassos saturats (%) 82 67 72 83
Àcids grassos insaturats (%) 18 33 28 18
Carbohidrats (%) 31,2 28,6 33,8 27,3
Sucres totals (%) 21,3 22,4 25,5 20,5
Polialcohols (%)1
Valor calòric (Cal/100g) 208 317 265 232
Tast (d’1 a 9) 7,1 5,8 6,8 6,8
Marca Royne La Lechera Carte D’or
Denominació de venda Gelat amb gust de stracciatella, amb salsa de cacau, trossos de xocolata i edulcorants Gelat amb gust de stracciatella amb delícies de xocolata (6%) y salsa de xocolata (5%) Gelat amb gust de nata amb salsa de xocolata (23%) i trossets de xocolata i xocolata amb llet (6%)
Format (ml) 4×140 900 900
Al·legacions nutricionals “sense sucres afegits” “menys greix”
Preu (euros/litre) 4,81 4,77 4,55
Humitat (%) 66,4 55,9 51,3
Proteïna (%) 3,9 2,8 3,2
Greix (%) 6,7 9,3 7,8
Àcids grassos saturats (%) 94 82 84
Àcids grassos insaturats (%) 6,2 18,2 16,4
Carbohidrats (%) 22 31,2 36,7
Sucres totals (%) 6,9 28,4 34,6
Polialcohols (%)1 13,1
Valor calórico (Cal/100g) 148 209 217
Tast (d’1 a 9) 5,2 6,8 7,6

%: els percentatges corresponen a grams per cada 100 grams de producte. (g /100g).

1. Polialcohols : es tracta d’edulcorants, com ara sorbitol i maltitol.

Un a un

Un a un, 4 gelats de xocolata i 3 de stracciatella

La Lechera

/imgs/20090701/nestle-lechera_choco.jpg

 • “Gelat de xocolata amb trossos de xocolata amb llet (3%) i delícies de xocolata amarga”
 • Envàs de 900 grams, surt a 3,35 euros/ litre, el més barat, i amb molta diferència.
 • La millor relació qualitat-preu de tota la comparativa.
 • Ingredients: Llet desnatada, xarop de glucosa, sucre, sèrum de llet en pols, cacau magre (5%), greix vegetal, nata fresca, pasta de cacau, mantega de cacau, inulina, llet en pols, emulgents (monoglicèrids i diglicèrids d’àcids grassos, esters de propà -1,2- diol d’àcids grassos), aroma, estabilitzadors (goma garrofí, goma guar), fructosa, mantega.
 • Al·legacions nutricionals: “Menys greix”.
 • Etiquetatge: la declaració “Menys greix” és acceptable, perquè la reducció de greix (per l’específic procés d’elaboració d’aquest fabricant) en relació amb els altres gelats de xocolata és superior al 30%: només té un 7,3% de greix, contra el 12% de dos dels altres tres gelats i el 20% de la resta.
 • És el menys energètic (208 calories per cada 100 grams, contra les 230, 265 i 317 calories/100 g dels altres tres de xocolata).
 • En el tast aconsegueix 7,1 punts i va ser un dels preferits entre els de xocolata. Agrada pel “color”, pel “sabor” i pels “trossos” i no és criticat en cap dels paràmetres.

Carte D'Or

/imgs/20090701/carte-dor_choco.jpg

 • “Gelat de gust de xocolata amb salsa de gust de xocolata (16%) i brownies (4%)”
 • Envàs de 480 grams, surt a 6,55 euros/litre.
 • Ingredients: Llet desnatada en pols rehidratada, sucre, xarop de glucosa-fructosa, greix vegetal, cacau en pols desgreixat, lactosa i proteïnes de llet, xocolata, cacau en pols, llet desnatada en pols, farina de blat, mantega, ou, sucre morè, emulgent (E471), estabilitzadors (E401, E410), farina de blat de moro, fibra de blat, aroma, conservador (E202), maltodextrina, sal agent gasificant (E 500).
 • Es un dels més grassos (11,8% de greix). Entre els de xocolata, és el de major proporció de greix saturat (83%), fet que, juntament amb l’alt contingut en greix total, fa que la quantitat final de greix saturat (gairebé 10g/100g de gelat) sigui superior a la de la resta (excepte Häagen Dazs: 13g/100g).
 • Entre els que afegeixen sucres, és el menys ensucrat (20,5%), encara que per no gaire (el que més, té el 25,5% de sucre). L’únic d’aquesta comparativa que utilitza additius conservants. Conté ou: els al·lèrgics a aquesta substància s’han d’abstenir de consumir-ne.
 • En el tast aconsegueix 6,8 punts i va ser un dels preferits: agrada pel “color” i pel “sabor” i no va rebre crítiques en cap dels paràmetres.

Ben&Jerry's

/imgs/20090701/ben-jerry-s.jpg

 • “Gelat de xocolata amb trossos d’autèntic brownies de xocolata”
 • Envàs de 450 grams i l’únic comprat a granel en una gelateria. Surt a 11,80 euros/litre, el segon més car.
 • Ingredients: L’envàs no indica ingredients; és admissible, per haver estat comprat a granel.
 • Un dels més grassos (12% de greix) i energètics (265 calories per cada 100 grams), però alhora un dels de menor proporció de greix saturat (gairebé el 72%), si bé la quantitat final de greix saturat (gairebé 9g/100g) és superior a la majoria, a causa del seu abundant greix total. Entre els de xocolata, és el de més sucres (25,5%).
 • En el tast obté 6,8 punts i figura entre els preferits de xocolata: agrada pel “color”, pel “sabor” i pels “trossos” i no és criticat en cap dels paràmetres.

Häagen Dazs

/imgs/20090701/haagen-dazs_choco.jpg

 • “Gelat de crema de xocolata belga negra amb confits de xocolata”
 • Envàs de 500 grams, surt a 12,28 euros/litre, el més car; només Ben&Jerry’s, comprat a granel en gelateria, se li acosta en preu.
 • Ingredients: Nata, llet desnatada, sucre líquid (sucre, aigua), xocolata belga negra (13%) (pasta de cacau, sucre, emulgent: lecitina de soja, aroma natural de vainilla), confits de xocolata (10%) (xocolata (sucre, pasta de cacau, mantega de cacau, emulgent: lecitina de soja, aroma natural de vainilla) oli de cotó, mantega de coco), rovell d’ou, cacau en pols, sucre, extracte natural de vainilla.
 • Es l’únic gelat de crema, per haver estat elaborat amb greix lacti, mentre que els altres sis utilitzen majoritàriament greixos vegetals.
 • Es l’únic en què l’etiqueta no informa sobre la composició nutricional.
 • El més gras (20% de greix) i energètic (317 calories per cada 100 grams). També el que té una proporció de greix saturat més baixa (67%), si bé la quantitat final de greix saturat, 13g/100g, és molt superior a la de la resta.
 • Com a aspecte positiu, és el que menys additius utilitza i el de menys aigua. Té rovell d’ou: els al·lèrgics a aquesta substància s’han d’abstenir de consumir-ne.
 • En el tast es va quedar en 5,8 punts i va ser el menys preferit dels de xocolata. No va rebre elogis en cap paràmetre i se’n va criticar el “color”.

Carte D'Or de stracciatella

/imgs/20090701/carte-dor_stracciatella.jpg

 • “Gelat de gust de nata amb salsa de xocolata (23%) i trossets de xocolata i xocolata amb llet (6%)”
 • Millor relació qualitat-preu dels de stracciatella.
 • Envàs de 900 grams, surt a 4,55 euros/litre, el més barat dels de stracciatella, si bé no hi ha grans diferències.
 • Ingredients: Llet desnatada en pols rehidratada, xarop de glucosa -fructosa, sucre, greix vegetal, lactosa, proteïnes de llet, cacau en pols desgreixat (2%), pasta de cacau, mantega de cacau, llet desnatada en pols, llet en pols, emulgents (monoglicèrids i diglicèrids dels àcids grassos, fosfàtids d’amoni, poliricinoleat de poliglicerol) estabilitzadors (farina de garrofí, goma guar, carragenan) i aroma.
 • Un dels menys grassos (7,8%), però el de més sucres (gairebé el 35%) i el més energètic (217 calories per cada 100 grams) dels de stracciatella.
 • En el tast aconsegueix 7,6 punts, i va ser el més preferit dels de stracciatella.
 • No va rebre lloances ni crítiques en cap paràmetre.

La Lechera de stracciatella

/imgs/20090701/nestle-lechera_stracciatella.jpg

 • “Gelat de gust de stracciatella amb delícies de xocolata (6%) i salsa de xocolata (5%)”
 • Envàs de 900 grams, surt a 4,77 euros/litre.
 • Ingredients: Llet desnatada concentrada, xarop de glucosa, sucre, sèrum de llet en pols, greix vegetal, pasta de cacau, inulina, mantega de cacau, cacau magre, emulgent (monoglicèrids i diglicèrids d’àcids grassos, esters de propà, -1,2-diol d’àcids grassos, lecitina de soja) aroma, estabilitzadors, (goma garrofí, goma guar), pasta d’avellana, fructosa.
 • Al·legacions nutricionals: “Menys greix”.
 • Etiquetatge incorrecte. La declaració “Menys greix” no és acceptable, perquè la reducció de greix en relació amb els altres gelats de stracciatella no només no arriba al 30%, sinó que fins i tot el seu 9,3% de greix és superior als 7,8% i 6,7% de greix dels altres dos gelats estudiats.
 • Es un dels més ensucrats (28%). Conté pasta d’avellana: els al·lèrgics als fruits secs s’han d’abstenir de consumir-ne.
 • En el tast obté 6,8 punts i ocupa una posició intermèdia: agrada per l'”aparença”, el “color” i el “sabor” i per la quantitat de “trossos de xocolata”; no és criticat en cap paràmetre.

Royne de stracciatella

/imgs/20090701/royne_stracciatella.jpg

 • “Gelat de gust de stracciatella, amb salsa de cacau, trossos de xocolata i edulcorants”
 • Paquet de 4 terrines de 140 grams, surt a 4,81 euros/litre i és el més car dels de stracciatella, per bé que el més barat surt a 4,55 euros/litre.
 • Ingredients: Llet desnatada en pols reconstituïda, edulcorants (sorbitol, xarop de maltitol, E-951), salsa de cacau (8%: polidextrosa, aigua, edulcorants: xarop de sorbitol, aspartam, E950, cacau en pols, midó modificat: E1442, acidulant: E270, aromes), oli de coco hidrogenat, trossos de xocolata, emulgent: E471, estabilitzadors: E410, E412, E407.
 • Al·legacions nutricionals: “Sense sucres afegits”. És l’únic de la comparativa que no afegeix sucres: incorpora edulcorants.
 • El de més aigua (66%), el menys gras (6,7%) i el menys energètic (148 calories per cada 100 grams). El de major proporció de greix saturat (gairebé el 94% del greix), si bé la quantitat final de greix saturat (6g/100g) és inferior a la dels altres gelats.
 • En el tast es queda en 5,2 punts i va ser el menys preferit dels de stracciatella. No va merèixer elogis en cap paràmetre i va rebre crítiques per l'”aparença” i pels “pocs trossos de xocolata”.