Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Compensen les de bosses rebutjables

/imgs/20060901/img.analisisb.01.jpgHa passat més d'un segle des que al 1901 es va presentar la primera aspiradora. Ni tan sols era elèctrica i necessitava dues persones per a acomplir la seua comesa: una movia la manxa per crear el buit i una altra empenyia l'aparell, de la grandària d'una nevera, per l'habitació. Un segle després les aspiradores són infinitament més petites i menys pesades, fet que les fa més manejables i simplifica la tasca de mantenir netes les estores i de recollir la pols en els racons més inaccessibles.

S'han analitzat al laboratori i s'han sotmès a una prova d'ús vuit aspiradores compactes, quatre que recullen la brutícia en bosses rebutjables i quatre més amb dipòsit reutilitzable. Els preus de les que tenen bossa són molt semblants (de 90 euros a 100 euros). Entre les que tenen dipòsit la diferència de preus sí que és notable: des dels 81 euros de Polti AS510 fins als 167 euros de AEG Cyclone.

La millor relació qualitat-preu és AEG Vampyr (amb bossa), la segona més barata de l'estudi (90 euros), de les menys sorolloses, capacitat d'aspiració potent, bossa de gran capacitat i molt ben valorada pels usuaris.

Fallades en la garantia

L'etiquetatge de les vuit és correcte. Els seus manuals són clars i complets i informen adequadament sobre les pautes per a una neteja i un manteniment correctes. Amb tot i això, tres de les garanties són incorrectes: AEG Vampyr està en alemany (hauria d'estar almenys en castellà), Polti no indica la duració ni les condicions i AEG Cyclone no cobreix la mà d'obra durant el segon any de garantia (la llei no distingeix entre el primer i el segon any: si el defecte ve d'origen el fabricant ha d'assumir el cost). En qualsevol cas, diga el que diga l'etiquetatge, l'usuari està cobert pels dos anys que indica la llei sempre que guarde el tiquet de compra. Taurus Golf inclou un tercer any de garantia que cobreix únicament els components.

Després de les exhaustives proves de seguretat, l'únic defecte que es va trobar va ser lleu: en Ufesa AC5500 (amb dipòsit) els símbols que haurien de ser indelebles s'esborren en els assajos de fricció. En la resta de proves (escalfament anormal, corrent de fugues, aïllament elèctric, resistència a la calor i al foc&) totes les aspiradores van aprovar. Les proves de compatibilitat electromagnètica indiquen si aquests equips interfereixen en el funcionament d'altres aparells elèctricament més sensibles. Tots van complir amb la normativa.

Petites i poc pesants

/imgs/20060901/img.analisisb.02.jpg A una aspiradora compacta se li demana que siga, precisament, el més petita i poc pesant possible. Ufesa amb bossa és la més petita, seguida de Polti (la que menys pesa, amb 4,6 quilos) i Taurus Golf. AEG Cyclone és la més gran (un 71% més que la més petita) i la més pesant (un 72% més que la més lleugera).

Bosch, Ufesa amb dipòsit, Taurus i les dues AEG ofereixen una potència de 1800 W, Ufesa AC4516 i Polti 1600 W i Fagor VCE-306, la menys potent, només proporciona 1400 W. No sempre s'ha d'aspirar utilitzant tota la potència de l'equip (per exemple en netejar estores lleugeres o cortines), per això les vuit incorporen la possibilitat de regular el cabal.

Un cable llarg permetrà una major llibertat de moviments. El de les dues AEG és de 6 metres, mentre que en Ufesa AC4516 i Fagor, els més curts, són de 5 metres. El recollidor de cables és present en totes.

Totes les aspiradores vénen equipades amb un o dos tubs allargadors i una tovera per a tapisseries. Els tubs més llargs són els de les dues AEG, que arriben als 220 centímetres (ideals per a persones altes), mentre que els més curts són els de Polti, que només fan 162 centímetres. Altres accessoris permeten netejar racons específics i ser més precisos en l'aspiració: Taurus i Ufesa AC4516 són els que inclouen un nombre més gran de complements (5 cadascun), seguits d'AEG Vampyr (4 accessoris). Els més pobres són Ufesa AC5500, Polti i Bosch, amb dos accessoris cadascun.

Volum de la bossa o dipòsit

La capacitat de la bossa o el dipòsit que recull la brutícia aspirada és fonamental per a conèixer la comoditat d'un equip. Si el seu volum és reduït caldrà canviar-lo o buidar-lo sovint. El dipòsit més petit és el d'Ufesa AC5500, amb 700 mil·lilitres, mentre que el més gran és AEG Cyclone, també amb dipòsit, de 2.400 mil·lilitres.

Bosch, Taurus i les dues Ufesa indiquen amb un llum quan s'ha omplert el dipòsit. Aquests quatre també incorporen un dispositiu de seguretat que atura el motor si la bossa està mal col·locada. Les vuit aspiradores ofereixen un filtre antial·lèrgic que impedeix que la pols i els àcars tornen a l'aire, però només AEG Vampyr indica quan aquest filtre s'ha saturat. L'altra d'AEG (Cyclone) és l'única que no es pot posar en marxa amb el peu. Fagor i Polti no inclouen el molt còmode colze giratori que permet aspirar en qualsevol direcció sense moure tot l'equip. Per comprovar si els tubs d'aspiració eren resistents es van flexionar 5.000 vegades: no van sofrir cap deterioració.

Sorolloses, però amb diferències

El nivell de molèstia que causa el soroll generat per una aspiradora no ve determinat únicament pel volum a què arriba (mesurat en decibels, dB), sinó que també hi té un paper important la freqüència del so (mesurat en hertzs, hz). Una vegada ponderats aquests dos paràmetres, les més sorolloses a màxima potència han resultat Fagor i Polti (que no són les més potents) i Bosch i AEG Vampyr han demostrat ser les menys molestes.

Quatre homes i dues dones, usuaris habituals d'aquests productes, van provar les aspiradores i van valorar-ne diversos apartats de l'u al deu. Les diferències entre les valoracions no han sigut molt acusades: la millor, Bosch (7,7 punts sobre 10) només se situa mig punt per damunt del pitjor resultat, Taurus Golf (7,2 punts). Les dues d'AEG també han agradat perquè, segons els usuaris, han demostrat un major poder d'aspiració i uns resultats millors tant en les diverses superfícies assajades (formigó, moqueta i fusta) com en les parets i els racons. Les prestacions d'AEG Cyclone van ser molt ben valorades, però aquest equip no va aconseguir la màxima puntuació per ser tan voluminós i pesant. Els usuaris van confirmar el que havien detectat les proves de laboratori: a Fagor i Polti els costa més absorbir la brutícia.

El manual d'usuaris més clar i complet és el d'AEG Cyclone i el més complicat és el de Polti. Els usuaris consideren que Ufesa AC4516 i Polti ofereixen els comandaments més senzills de manejar i AEG Cyclone, Ufesa AC5500 i Bosch, els més complicats. El millor recollidor de cables és el d'Ufesa AC4516 i el cable més ben valorat és el d'AEG Cyclone (el més llarg). A l'hora de canviar la bossa o de buidar el dipòsit, Ufesa AC5500 (amb dipòsit) és la que més agrada. Les pitjor valorades van ser Ufesa AC4516, Taurus Golf i AEG Vampyr, les tres amb bossa, un sistema més molest que el dipòsit reutilitzable.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions