Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si deseas que resolvamos tu caso en la revista EROSKI CONSUMER ponte en contacto con nosotros. Sólo serán respondidas y publicadas las consultas que desde la revista EROSKI CONSUMER consideremos más interesantes.

: Dubtes sobre la responsabilitat del cost d'un arreglament en un pis llogat

"S'ha fet una reparació de 300 euros en una caldera d'un pis llogat. En el contracte d'arrendament s'assenyala que correspon a l'arrendatari sufragar, entre d'altres, "les despeses de conservació i reparació de les instal?lacions d'aigua, gas, electricitat, calefacció". Els agrairia que m'expliquessen si és l'arrendatari o l'arrendador qui ha de fer-se càrrec d'aquesta reparació.

/imgs/20060901/img.consultorio.02.jpgLa reparació de la caldera és a càrrec de l'arrendatari, en part perquè així es desprèn de la clàusula del contracte que s'indica, en la qual l'arrendatari assumeix aquesta obligació i, d'altra banda, perquè es tracta d'una petita reparació ocasionada pel desgast de l'ús ordinari de l'habitatge que, per llei, correspon a l'arrendatari.

Quant a les reparacions, l'article 21 de Llei d'Arrendaments Urbans estableix l'obligació de l'arrendador de fer, sense dret a elevar per això la renda, totes les reparacions que siguen necessàries per a conservar l'habitatge en les condicions d'habitabilitat per a servir a l'ús convingut, excepte quan el deteriorament siga imputable a l'arrendatari. En concret, l'apartat quart de l'article diu que "les petites reparacions que exigisca el desgast per l'ús ordinari de l'habitatge seran de càrrec de l'arrendatari".

Entenent que l'habitatge es va entregar en bones condicions d'ús i habitabilitat, i així deu constar en el contracte i que, per tant, també la caldera es trobava en bon estat de funcionament, es presumeix que l'avaria és deguda a un desgast per l'ús ordinari, llevat que l'arrendatari prove el contrari -per exemple, que la caldera era un producte defectuós d'origen o que funcionava deficientment des de l'inici del contracte-. Així, en sentències de l'Audiència Provincial de Saragossa, del 28 de juliol de 2005 i de l'Audiència Provincial de València del 15 de febrer de 2003, es condemna l'arrendatari a abonar les despeses de reparació de l'escalfador, i en aquesta segona sentència s'assenyala que com que la caldera va ser posada a disposició de l'arrendatària en bon estat de funcionament i que l'habitatge el van arrendar diverses persones, s'ha de concloure que la reparació obeeix al desgast propi de l'ús, de manera que l'import de la seua reparació incumbeix a l'arrendatària, per tractar-se d'una reparació compresa en l'àmbit del citat apartat 4 de l'article 21 de la Llei d'Arrendaments Urbans.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions