Habitatge

Imitacions molt convincents

Econòmics, de qualitat i cada vegada més difícils de distingir dels originals, els revestiments decoratius s'han convertit en una opció amb acceptació creixent
1 Setembre de 2006
Img vivienda listado

Imitacions molt convincents

Els materials “de mentida” són moda. Bigues vistes de poliuretà, productes sintètics que semblen fusta o pedra& Al terra, a les parets i al sostre, els revestiments decoratius han conquerit l’interior de les cases. Econòmics, amb una qualitat contrastada i cada vegada més difícils de distingir de l’original, aquests elements de construcció han multiplicat les opcions en el disseny d’interiors per a tots els gustos i per a totes les butxaques.

Terres de làmines, parquet o suro

/imgs/20060901/img.vivienda.01.jpg Els terres tradicionals de fusta han deixat pas a altres materials més barats i fàcils de col·locar:

 • Terres laminats. Es tracta de revestiments en forma de làmines compostes de diverses capes, cosa que els fa més resistents al desgast. Solen tenir una pel·lícula dura i transparent de resina especial, una altra que reprodueix la textura i el dibuix de la fusta, una capa de suport encadellat (amb ranures i llengüetes que encaixen entre si per aconseguir la fixació) i una més d’estabilització. El resultat és una imitació gairebé perfecta de la fusta. De fet, aquests terres estan fabricats amb materials sintètics i derivats de la fusta.
  Preu: Entre 5 i 50 euros per metre quadrat.
 • Parquet. Aquest tipus de tarima està fabricada exclusivament amb fusta o amb diverses capes de materials diferents. Segons la composició, el seu gruix oscil·la entre 12 i 18 mil·límetres (la fusta massissa aconsegueix un gruix superior als 20 mil·límetres), fet que li atorga una gran resistència.
  Preu: Entre 20 i 70 euros per metre quadrat.
 • Suro. Tot i que les seues possibilitats decoratives han sigut descobertes fa relativament poc, el suro ha guanyat llocs amb rapidesa. Es pot comprar en forma de lloseta, llesta per a col·locar al terra, i funciona a més com un magnífic aïllant acústic i tèrmic. Una vegada col·locat, es pot envernissar o pintar.
  Preu: Uns 5 euros per metre quadrat.

Tots aquests materials poden ser instal·lats per un mateix, amb una miqueta de traça i seguint els consells del fabricant. Els sistemes de col·locació són tres:

 • Flotant. S’utilitza per a terres laminats i parquets. En primer lloc es col·loca una capa de material aïllant i, sobre aquesta, les lames. Admet tant l’ús de cola com el sistema clic, un mètode d’acoblament a través d’unes llengüetes que sobresurten de cada lama i que s’incrusten en la del costat.
 • Clavat. Vàlid per a la fusta massissa i el parquet, cal tenir en compte que els claus poden quedar visibles i enlletgir la decoració, encara que la fixació és més resistent.
 • Enganxat. Les lames de parquet o les llosetes de suro s’enganxen al terra amb cola adhesiva. Abans d’aplicar la cola, cal assegurar-se que la superfície està neta de pols per a aconseguir una bona adherència.

L’elecció d’un material o un altre depèn de la comesa que vulguem donar a l’estança. En habitacions amb un ús intens, com ara l’habitació dels xiquets o petits establiments, el més recomanable és recórrer a terres laminats o parquets flotants, més fàcils d’instal·lar i de canviar una vegada s’espatllen. Per a habitacions d’ús més general, com ara el menjador o els dormitoris, es poden triar també terres laminats o parquets massissos, molt resistents i duradors.

Parets

Diferents estils són possibles gràcies a la varietat de revestiments per a la paret, que han substituït la típica pintura i el paper.

 • Frisos. Imiten acabats en fusta i permeten folrar la paret amb diverses terminacions, especialment en avet i pi. També és possible trobar-los en PVC, amb gran resistència al foc i a la humitat, fet que els fa perfectes per a ser instal·lats al bany o la cuina. Es col·loquen fàcilment, amb llates d’empostissar, cargolats, amb grapes o enganxats, i les lames poden fixar-se en posició horitzontal (si es vol donar un efecte de major amplària a l’estança) o vertical (per a donar més sensació d’altura).
  Preu: Entre 4 i 10 euros el metre quadrat.
 • Pedra i maó. Es poden comprar en unitats o en rajoles decoratives, que imiten amb gran realisme els materials naturals. Els maons a la vista o les pedres de maçoneria són empleats per a recrear ambients rústics de forma econòmica. En aquests casos s’utilitza pedra artificial, una mena de formigó de sorra, graveta fina o algeps, més barats que la pedra natural. Quan les rajoles són pesades es fixen amb morter-cola per evitar que es desprenguen i caiguen.
  Preu: Les rajoles voregen els 22 euros per metre quadrat.
 • Xemeneies. Els revestiments que imiten xemeneies no incorporen parets refractàries. S’utilitzen com a carcassa decorativa per als sistemes de fosa i inserts (estructures que permeten veure el foc a través d’un vidre vitroceràmic) o per a llenyers, en què s’utilitzen colors i materials naturals sense polir a fi de donar un aire auster.
  Preu: Entre 350 i 1.500 euros.
 • Altres. El suro, a més de col·locar-se al terra, està disponible en rotlles per a ser col·locat a les parets. També els panells de vidre de plàstic permeten revestir aquests espais amb colors i mides variats.

Sostres

Les últimes tendències apunten a decoracions en escaiola per recrear arcs, columnes, cornises o falsos sostres, i a les bigues, que en fusta o poliuretà completen un estil molt personal.

 • Bigues. Es fabriquen en diferents materials, colors i acabats. Es poden col·locar tant per a crear ambients rústics com moderns, en formats massissos o buits -aquests últims permeten introduir cables a l’interior-. Poden ser de fusta o d’imitació. Les més utilitzades, per ser també més barates, són les de poliuretà. Les bigues permeten tapar fissures o les unions de sostre visibles després d’haver eliminat barandats. Quant a la fixació, les de poliuretà es poden enganxar amb una silicona especial, ja que són més lleugeres, mentre que les de fusta requereixen tacs. En concret, es recomana utilitzar tres tacs de fusta per cada dos metres de longitud de la biga. A les golfes o andanes o als espais voltats, són molt útils per a acollir focus o objectes decoratius. A més, a les de fusta es pot donar l’acabat que es desitge abans de col·locar-les al sostre.
  Preu: Entre 30 i 70 euros (poliuretà). A partir de 60 euros (fusta).