Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Transport escolar : Continua havent-hi deficiències, però millora la seguretat dels autobusos escolars

La flota és més moderna, està més ben equipada en dispositius de seguretat i la figura de l'acompanyant adult s'ha generalitzat

/imgs/20060901/img.tema-portada.01.jpgLa imatge dels escolars dirigint-se a peu amb les seues motxilles al col·legi va desapareixent dels nostres carrers i se substitueix per una altra en què la majoria pren l’autobús. A l’abril del 2005, l’Institut Nacional d’Estadística (INE) ja xifrava el nombre de viatgers d’autobús escolar en via urbana en més de 5 milions i mig d’usuaris. Segons el RACE, al voltant de 7 milions de menors han utilitzat el transport escolar al passat curs 2005/2006 per anar als seus centres d’ensenyament. Cada vegada ho fan a una edat més jove, perquè ha crescut el nombre de xiquets d’educació infantil (de 3 a 6 anys) que utilitza aquest mitjà de transport. Encara que els accidents en autocars escolars són poc freqüents (al 2004 van haver-hi 78 sinistres amb 4 víctimes mortals, un 0,10% del total d’accidents), les associacions de pares d’alumnes i l’Administració són conscients que el sector acusa deficiències que poden afectar la seguretat d’aquests trajectes: antiguitat dels vehicles, viatges sense acompanyant i absència d’elements tecnològics de seguretat.

CONSUMER EROSKI s’ha acostat al grau de seguretat amb què els escolars del nostre país es traslladen als seus centres acadèmics. Els resultats, encara que notablement millors que els de l’informe semblant que va publicar aquesta revista al 2000, reflecteixen encara diverses deficiències en el transport escolar. Per començar, el 2% dels 323 autobusos escolars estudiats incompleix la llei per estar matriculats fa més de 16 anys. I el 4% no han de circular aquest curs 2006-2007 perquè superarien aquesta barrera. De la consulta feta per CONSUMER EROSKI a les 110 empreses els autobusos de les quals es van incloure en aquest informe, la mitjana d’edat dels autobusos s’establia en 5 anys. Amb tot, la prova pràctica d’aquesta revista va oferir una mitjana superior: 6,5 anys.

El cinturó de seguretat, que es convertirà en obligatori en els vehicles que es matriculen des del 2007 cap endavant, continua sent un element de seguretat poc habitual: només el 8% dels autobusos estudiats tenien cinturó de seguretat en totes les places. I respecte a la prevenció, només el 22% de les empreses fan els sempre recomanables simulacres d’accident. Quant al responsable del pati o de l’operació de sortida i entrada a l’autobús dels estudiants, en la meitat dels centres escolars ningú no acompleix aquesta funció. I encara que la figura de l’acompanyant s’ha generalitzat als autocars, el 53% de les empreses desconeixen l’experiència o la titulació (per exemple, de monitor de temps lliure) dels acompanyants adults. No és obligatori, però seria desitjable.

L’equipament dels autobusos, d’altra banda, també és millorable. Només el 24% d’aquests estaven tan sols mínimament adaptats (rampes d’accés) per a usuaris en cadira de rodes. I, encara que molts escolars afronten trajectes d’una hora o més de duració, el lavabo es va veure només en l’11% dels autobusos, quatre punts percentuals menys que fa sis anys. Finalment, la tarifa mitjana de l’autobús escolar, 73 euros al mes, s’ha encarit un 30% des del 2000. Criden l’atenció les enormes diferències de preu pel servei d’autobús escolar, i ho fan tant entre les diverses ciutats (des de 51 euros al mes fins a 100 euros al mes, parlant de mitjanes de cada ciutat) com en la mateixa ciutat: a Barcelona, es va registrar una diferència de fins a 130 euros al mes entre una empresa i una altra, a Madrid de 104 euros i a València de 75 euros. La qualitat del servei, per cert, no sempre és millor quan els preus són superiors.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions