Navegar a la carta: Entre paraules / Bloc: Mi cabeza / Programari lliure / Vídeo: "Descàrrega aquesta cançó!"

1 Setembre de 2006
Img internet listado 283

Navegar a la carta: Entre paraules / Bloc: Mi cabeza / Programari lliure / Vídeo: "Descàrrega aquesta cançó!"

COMPLEMENTS

Navegar a la carta: Entre paraules

/imgs/20060901/img.despiece-internet.01.jpg Diccionaris en línia: Per als qui desitgen consultar la traducció d’una paraula a un altre idioma una de les opcions més populars és >Diccionarios.com. Aquest portal permet recerques de tota classe de paraules en castellà i català, així com dels seus sinònims a partir de la paraula o des d’aproximacions si l’usuari no la recorda amb exactitud. També disposa d’un servei que ofereix totes les conjugacions d’un verb. Les primeres consultes de cada dia són gratuïtes, però un ús sense límits té un preu de 20 euros.

/imgs/20060901/img.despiece-internet.02.jpgDiccionari de la Real Academia: En l’àmbit del castellà, un dels casos més exemplars d’adaptació a Internet és el del Diccionari de la Real Academia (DRAE). Des de la seua pàgina es pot trobar el significat de més de 100.000 paraules. A més, el DRAE ha creat una extensió (“plug-in”) que s’integra en el navegador i permet consultar el diccionari només prement un botó. El DRAE online és gratuït.

/imgs/20060901/img.despiece-internet.03.jpgOpenTrad: Es tracta d’una traductor que tradueix tant textos com paraules entre el castellà, el gallec, l’èuscar i el català. A més, és capaç de traduir pàgines web senceres, sense excessiva precisió però prou bé com perquè resulten intel·ligibles. És una eina totalment gratuïta de diverses entitats i universitats i susceptible de ser millorada lliurement pels usuaris (és a dir, “open source”).

CADA MES UN BLOC:

Mi cabeza

/imgs/20060901/img.despiece-internet.04.jpg Rafael Fernández és un artista total. Políticament incorrecte, obscè, procaç, cínic i gairebé sempre genial, aquest blocaire canari de 32 anys va ser el primer guanyador del concurs de blocs en espanyol “20 Blogs”, organitzat pel diari 20 Minuts. La seua trajectòria vital és la d’un escriptor maleït i obsessionat pel sexe que ha treballat en les professions més diverses: cambrer de discoteca, dependent en uns grans magatzems, periodista… O almenys això explica ell en les nombroses històries que publica a “Mi cabeza”, el seu bloc de blocs. Sempre des d’una perspectiva vital pantagruèlica i desenfrenada, Fernández ofereix als lectors retalls biogràfics, imatges i vídeos que donen fe del seu talent i de la profunda intel·ligència que subjau sota la seua aparença d’àngel exterminador dels millors costums burgesos.

EL CONCEPTE

/imgs/20060901/img.despiece-internet.05.jpg

Programari lliure

El programari lliure és el conjunt de programes informàtics que disposen de llicències que, a diferència del programari propietari (el màxim exponent del qual és Microsoft), permeten ser modificats o redistribuïts. Els programes inclosos en la denominació del programari lliure es poden usar, compartir, canviar, enviar i copiar sense que no hi haja cap tipus de cànon i sense que aquestes accions suposen cap problema legal. Això fa que, en la pràctica, moltes vegades programari lliure signifique programari gratuït.

Aquests programes els desenvolupen i els mantenen informàtics de tot el món, el líder més carismàtic dels quals és el nord-americà Richard Stallman. Stallman va posar les bases per al desenvolupament en els anys vuitanta d’un sistema operatiu gratuït i lliure per als ordinadors que era alternatiu als sistemes operatius Windows de Microsoft i Mac OS de Macintosh, els dos de pagament. Amb tot, no va ser fins al 1991 que el jove finlandès Linus Tovalds va construir un nucli alternatiu (i utilitzable) d’aquest sistema i va donar a llum al que avui es coneix com Linux. A diferència de Windows i Mac OS, Linux, a més de vendre’s per al qui vulga comprar-lo, es distribueix gratuïtament a través d’Internet gràcies als seus usuaris. (Més a: > http://ca.wikipedia.org/wiki/Programari_lliure)

EL VÍDEO

/imgs/20060901/img.despiece-internet.06.jpg “Descàrrega aquesta cançó!”

Sobre la base musical de “The Passenger” d’Iggy Pop, el raper blanc Mc Lars fa una descarnada descripció de la pugna entre els drets de propietat intel·lectual dels artistes i el dret a compartir les xarxes P2P dels consumidors. Mc Lars és un músic de l’era digital, i per tant té molt clara la seua postura. Ja ho diu el títol de la cançó: “Download this song!” (“Descàrrega aquesta cançó!”). I és que, com resa la lletra: “Hey Mr. Record Man / El teu sistema no pot competir / És el nou model d’artista / Transferència de fitxer completada / Descàrrega aquesta cançó!”