Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Les edats de la nutrició: alimentació en l’adolescència

Arriba una etapa de canvis. L’organisme s’accelera per completar el desenvolupament corporal i neurològic, mentre evoluciona la relació amb l’entorn. Les amistats i altres models de conducta o estètics fan perillar els hàbits saludables. En aquesta segona dècada de vida cal tenir molt de compte amb els trastorns alimentaris.

L’adolescència és un període entre la infantesa i l’edat adulta, que va, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), des dels 10 als 19 anys. En aquesta etapa es produeixen canvis importants en el desenvolupament corporal i neurocognitiu dels joves, però també prenen forma els rols socials i d’identitat, que interactuen de manera complexa i poden tenir conseqüències importants sobre el benestar i la salut. Des del punt de vista nutricional, tots aquests canvis no només comporten més necessitats d’energia (calories) i de nutrients (de vegades molt per sobre dels requeriments que es tindran en l’edat adulta); també forgen els hàbits que persistiran tota la vida i que determinen la manera d’afrontar certes conductes de risc (algunes relacionades amb la nutrició, com els trastorns del comportament alimentari).

Unes necessitats que augmenten

Som en una etapa que es caracteritza per un desenvolupament accelerat. Durant aquests anys, el cos s’adapta per intentar ser més eficient en l’absorció i l’ús de macronutrients (és a dir, els compostos que aporten l’energia, com les proteïnes, els greixos i els hidrats de carboni) i de micronutrients (vitamines i minerals), però també en necessita més quantitat. Si un adult mitjà ha d’ingerir entre 1.900 i 2.300 kcal al dia, els requeriments mitjans d’un adolescent poden arribar a ser bastant més alts, unes 3.000 kcal, especialment si practiquen activitat física. Totes aquestes necessitats extra es poden ajustar al patró de consum actual, summament cultural, format pels cinc àpats diaris tradicionals: esmorzar, àpat de mig matí, dinar, berenar i sopar.

Quins aliments hem de triar

“Amb l’arribada d’aquests requeriments energètics, també augmentarà el risc del consum d’una gran varietat d’aliments ultraprocessats insans, per l’alta densitat energètica, com la brioixeria, el menjar ràpid, les begudes ensucrades i energètiques… Aquests aliments, sens dubte, cal evitar-los”, adverteix Eduard Baladia, dietista-nutricionista i membre de l’Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica. En conseqüència, s’ha de fomentar el consum diari d’aliments saludables, com els llegums, els cereals de gra sencer (arròs integral, civada, blat integral, mill, ordi sencer, espelta o quinoa, per exemple) i la fruita. També es recomanen productes amb una alta densitat energètica però també nutricional, com la fruita seca i la fruita deshidratada, que poden ser uns grans aliats com a snack, un tipus producte que segurament està molt present en el patró de consum de l’adolescent.

Tots aquests aliments ajudaran els joves a complir els requeriments de nutrients:

 • Proteïnes. Les necessitats d’aquest macronutrient no són gaire diferents a les d’un adult. Amb l’augment del consum energètic per mitjà d’aliments saludables, aquests requeriments estan coberts. De fet, segons una anàlisi de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), el consum mitjà de proteïna en els adolescents europeus se situa entre 1,2 g i 2,0 g per kg de pes, molt per sobre del que necessiten (0,8 g a 0, 9 g per kg).
 • Calci. Les necessitats d’aquest nutrient són més altes (1.150 mg/dia enfront dels 1.000 mg/dia per als adults), però gràcies que l’organisme l’absorbeix i l’utilitza amb més eficiència en aquesta etapa, pràcticament no caldrà que els adolescents consumeixin més quantitat de calci.
 • Ferro. Les necessitats d’aquest compost en l’adolescència són pràcticament idèntiques a les recomanades en l’edat adulta en els nois (11 mg/dia), però augmenten lleugerament en el cas de les noies (13 mg/dia), per les pèrdues de ferro en la menstruació.

Així es calculen les racions

1 RACIÓ DE FRUITA EQUIVAL A

 • 1-2 llesques de meló, síndria, pinya
 • 1 bol de cireres, maduixes, raïm, fruites vermelles
 • 1 taronja, poma, pera, préssec, plàtan
 • 2-3 albercocs, prunes, mandarines, figues, nespres

1 RACIÓ D’HORTALISSES EQUIVAL A

 • 1 pebrot, 1 carabassó, 1 albergínia
 • 1 plat de verdura bullida (mongeta tendra, puré, minestra)
 • 1-2 tomàquets, pastanagues, cogombres
 • 1 plat d’amanida variada

Font: Petits canvis per a menjar millor, de la Generalitat de Catalunya.

Paginació dins d’aquest contingut

 •  No hi ha cap pàgina anterior
 • Ets a la pàgina: [Pàg.. 1 de 3]
 • Ves a la pàgina següent Hàbits saludables »

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions