Veritat o mentida: TikTok, una aplicació tan divertida com perillosa

1 Desembre de 2020
Verdad mentira

Veritat o mentida: TikTok, una aplicació tan divertida com perillosa

La Xina ens espia amb aquesta aplicació // Sense demostrar

El rumor que TikTok és una eina d’espionatge massiu del govern xinès parteix de dos fets. El primer és que després de descarregar-la, aquesta aplicació recopila moltes més dades dels usuaris de les que necessitaria per a funcionar. És cert que Instagram, Facebook o Twitter també ho fan (poden accedir a tots els nostres contactes, localització, micròfon, càmera, xarxes de wifi…), però TikTok va més molt més enllà. Per exemple, fa un seguiment per GPS quan els vídeos no necessiten mostrar cap informació de localització (al contrari que Instagram o Facebook, per exemple, que sí que necessiten aquesta localització) o accedeix al portapapers i, així, és capaç de saber tot el que copia l’usuari del telèfon amb la funció “copia i enganxa”, tant si són missatges com informació personal o els detalls de la targeta de crèdit.

La companyia va eliminar aquesta última acció quan va ser descoberta, però és inevitable sospitar. El segon fet és que tota companyia registrada a la Xina ha de facilitar a cada govern, obligatòriament, totes les dades de què disposi, sense comptar en cap moment amb el dret dels usuaris. Per això, davant de les sospites de l’ús maliciós i interessat que pugui fer aquest govern amb les dades, països com l’Índia tenen prohibit fer-la servir i els EUA, després d’amenaçar amb la prohibició, ha decidit que siguin dues empreses estatunidenques, Oracle i Walmark, les que a s’encarreguin partir d’ara del negoci de TikTok al país. Totes dues empreses han comprat la part del negoci de TikTok als EUA i seran les que tindran accés a les dades dels 100 milions d’usuaris que aquesta aplicació té al país.

Tots els comptes, si no es configuren, són públics // Veritat 

És molt important configurar bé el compte de qualsevol aplicació que es baixin els nostres fills, per a evitar que qualsevol estrany vegi el que fan. I, sobretot, és fonamental fer-ho a TikTok. Si no es configura inicialment com a “privat”, aquesta aplicació deixa visibles els nostres vídeos a tots els usuaris. Perquè només els puguin veure les persones de la nostra llista d’amics, s’ha d’obrir l’aplicació i entrar al nostre perfil, tocar la icona de tres punts de dalt a la dreta per a entrar als ajustaments i des d’aquí tocar l’opció “Configuració de privacitat” i activar l’opció “Privada”. TikTok et suggerirà seguir gent, tant si és per afinitat de gustos o perquè estan en els teus contactes, però igualment es pot configurar perquè el compte del teu fill no sigui suggerit a ningú. Igualment s’ha d’entrar a l’opció “Configuració de privacitat” i desactivar l’opció “Permetre que puguin trobar-me”.

Només pot obrir un compte un major d’edat // Fals

Oficialment l’aplicació requereix que els usuaris tinguin almenys 13 anys per a poder descarregar-la. Si el nen està entre aquesta edat i els 18 ho podrà fer, però sempre amb el consentiment dels pares. Aquestes són les normes de TikTok per a accedir a una versió restringida per a menors de la plataforma, en la qual només tindran accés a vídeos adequats a la seva edat. El problema es troba en la facilitat d’evitar aquest filtre de l’edat i el consentiment, ja que l’únic que ha de fer el menor és posar una data de naixement falsa i contestar que sí que té el consentiment dels pares. Només ha de dir una mentida per a configurar el compte, i això implica accedir a un contingut inapropiat amb el risc que qualsevol groomer (adults que assetgen menors) li pugui enviar un missatge privat (una opció que només està reservada per als majors de 16).

Què és

TikTok és una plataforma creada a la Xina per a vídeos curts en dispositius mòbils que permet crear continguts i compartir-los amb una gran comunitat d’usuaris. Va néixer com una aplicació de karaoke, però ha anat evolucionant fins a esdevenir una xarxa social per a crear, editar i pujar aquests clips musicals o vídeoselfies que sincronitzen llavis i ball i que es van fer tan virals durant el confinament. Segons dades de la plataforma analítica Sensor Tower, durant el primer trimestre del 2020, 315 milions de dispositius van descarregar l’aplicació a tot el món, 5,4 milions de vegades entre el gener i el juliol a Espanya, una xifra que l’ha convertit en l’aplicació més descarregada del nostre país.

És més complicat filtrar el contingut violent que en altres aplicacions // Veritat

El fet que s’hi filtrin continguts no apropiats no és exclusiu d’aquesta aplicació. Totes les xarxes socials tenen persones contractades que s’encarreguen de filtrar les imatges violentes o de contingut sexual que puguin circular. La diferència és que tant Facebook com Youtube, Instagram o Twitter, quan detecten moviments sospitosos de pedofília o qualsevol incident amb menors, reporten l’adreça IP afectada (una mena de DNI de l’ordinador) al país de procedència, una acció a la qual totes les xarxes socials registrades als EUA estan obligades per la llei de protecció al menor del país. TikTok, domiciliada a la Xina, no ho fa. D’altra banda, el fet que sigui més difícil controlar tot aquest contingut inapropiat a TikTok també es deu a la imprevisibilitat dels seus vídeos, ja que es produeixen automàticament gràcies a uns algorismes que analitzen diferents paràmetres per a oferir a l’usuari el contingut que més s’ajusta als seus gustos i preferències, de manera que aquests vídeos apareixen immediatament sense necessitat que el nen en faci cap cerca.

Els reptes virals que es llancen poden ser perillosos // Veritat 

Els riscos de TikTok no només estan en el contingut per a adults que es pugui colar, també en els reptes virals (imitar un vídeo, des d’un ball fins a un joc o una broma) creats per adolescents que es llancen des d’aquí. Alguns d’aquests reptes poden ser perillosos, i arribar a causar la mort d’alguns joves que els han portat a terme. És veritat que aplicacions com Youtube o Facebook tampoc no se’n lliuren, però ara mateix l’aplicació xinesa és la reina d’aquests reptes: llimar-se les dents amb una llima d’ungles, el trencaclosques (fer la traveta a un tercer perquè caigui d’esquena i es colpegi el cap contra el terra), el hot water challenge (tirar-se aigua bullint per sobre) o el repte Benadryl, que consisteix a ingerir massivament antihistamínics i gravar-se amb els efectes secundaris que provoquen, que generalment són al·lucinacions.

Hi ha cerques que estan censurades // Veritat

No es poden fer cerques com “porno” o “sexe” perquè estan censurades a TikTok, però moderar tot el contingut que es penja en aquesta xarxa és molt complicat, per això fins i tot amb un compte restringit sempre es poden pujar continguts que no són apropiats, com ara vídeos musicals que inclouen insults i lletres de contingut sexual o, com va passar el mes de setembre, el suïcidi d’un home en directe. La companyia el va retirar, però fins que ho va fer el vídeo va estar circulant durant 24 hores per la xarxa. Per això, encara que TikTok marca els 13 anys com l’edat adequada per a tenir un compte, és simplement una normativa empresarial i només és un límit d’edat per a tractar les dades d’un menor. Per això, en termes d’educació, han de ser els progenitors o tutors qui controlin l’ús de les aplicacions i els dispositius que hi donen accés: ordinadors, tauletes, mòbils… Avui dia és impossible passar d’una absència total en xarxes a la plena llibertat, per això l’adaptació ha de ser gradual i ho marcarà la maduresa que vagi adquirint el nen.

És impossible controlar el que veu el menor // Fals

TikTok té un control parental que permet als pares activar les funcions al telèfon o a la tauleta del seu fill i protegir-les amb una contrasenya. També els dona l’opció de vincular el dispositiu de l’adult al del nen i, des del mateix compte, controlar el del menor, encara que per a fer-ho calgui tenir dos dispositius i dos comptes; és a dir, el pare també ha de descarregar l’aplicació i habilitar aquesta opció des del seu perfil a “configuració i privacitat”, “sincronització familiar” i, finalment, escanejar un codi QR que permetrà vincular els dos comptes. Es podrà seleccionar el mode restringit (és a dir, l’accés només a continguts adequats per a la seva edat), limitar qui pot enviar missatges al menor, treure aquesta possibilitat per complet i gestionar el temps que els nens fan servir l’aplicació: amb límits de 40, 60, 90 o 120 minuts. Després d’aquest temps, l’aplicació queda bloquejada.