Tarifa plana de videojocs: “Si aproves, et subscric un mes”

Aquest Nadal, quan compris una PS5 o una Xbox Series X, és probable que el pack més desitjat no sigui el que ve amb un videojoc o un altre per a estrenar-la, sinó el regal d’uns quants mesos gratis a plataformes on podràs jugar-hi. Ja en diuen “la barra lliure dels videojocs”.
1 Desembre de 2020
Videojuegos diciembr

Tarifa plana de videojocs: “Si aproves, et subscric un mes”

Darrere del llançament d’una nova generació de videoconsoles de Microsoft i Sony, acabades d’estrenar el 2020, arriba una revolució encara més gran en aquest mercat. S’ha anat gestant a poc a poc, i no només marcarà el futur d’aquesta indústria, sinó la manera d’accedir a aquest tipus de lleure. És més que una tendència: hi ha consoles que, com els equips d’àudio dels cotxes, ja es comercialitzen sense lloc per a introduir el joc. Tot és digital. I com ja va passar en la música i després en el cinema i la televisió, en el món dels videojocs han arribat (per quedar-se) els serveis de subscripció amb tarifa plana mensual que donen accés a centenars de títols.

El servei de subscripció de videojocs 

Al mercat hi ha nombroses plataformes que ofereixen, per una quota mensual, un accés a la descàrrega il·limitada de desenes i fins i tot centenars de videojocs. Noms propis són Playstation Now, de Sony, o Game Pass, de Microsoft (els seus catàlegs). Però n’hi ha d’altres com EA Play, Google Stadia o Ubisoft Plus, per citar-ne només unes poques.

El funcionament és simple i similar al que trobem en altres serveis de lleure com Netflix o Spotify. Hi ha una quota mensual que dona accés al catàleg. Segons el servei, té més o menys funcions i productes disponibles. Tots són aparadors canviants, que afegeixen títols i en treuen cada mes per mantenir l’interès del subscriptor amb l’arribada de novetats, i solen ser bastant heterogenis pel que fa al tipus de joc. Així serà atractiu tant per als més petits com per als adults. Amb un avantatge més: com passa amb la televisió en streaming, cada persona de la família o de la casa pot tenir un perfil propi per a jugar amb la mateixa consola. Segons els experts, aquests serveis tenen clarors i ombres.

Fernando Muñoz Bordona, psicòleg especialista en la influència dels videojocs en els nens, opina que “els menors avui dia no entenen el temps d’espera per la immediatesa amb que ho aconsegueixen tot, gràcies als serveis de subscripció. Vull una cosa i la tinc l’endemà, i això genera una falsa sensació de poder aconseguir-ho tot ara mateix”, assegura. “Aquest tipus de serveis també pot comportar que els menors no acabin els jocs, que no s’enfrontin a reptes perquè si en un joc em bloquejo… me’n baixo un altre i prou”. No tot és negatiu, segons Muñoz Bordona: aquest tipus de servei pot afavorir que trobin el tipus de joc que més els agrada en menys temps. “I permet que se’n puguin oferir fàcilment d’altres que desenvolupin diferents àrees i millorin en aspectes com el desenvolupament de la motricitat fina”, conclou.

Quina diferència hi ha amb la compra digital

Aquest és un detall molt important. La subscripció digital, com passa amb els serveis de pel·lícules, Series o música, no ens dona la propietat de l’article descarregat. És a dir, en realitat estem llogant aquests jocs mentre estiguin disponibles i durant el període en què paguem la quota.

Però hi ha excepcions. Per exemple, a Xbox, encara que un joc es retiri del catàleg disponible a Game Pass, podrem continuar jugant mentre no l’esborrem del disc dur. Això, el seu gran rival, Sony, no ho permet amb Playstation Now.

Per contra, adquirir un joc digital és exactament igual que fer-ho físicament. Ens descarreguem el joc i, segons les condicions de cada botiga, el podrem esborrar, descarregar i instal·lar tantes vegades com vulguem, ja que està associat al nostre compte i no depèn d’estar pagant cap quota.

No totes les subscripcions serveixen per al mateix

Cal anar amb compte, perquè no tot el que és una subscripció dins d’una videoconsola ens donarà accés a una tarifa plana de videojocs per a descarregar. N’hi ha diverses opcions:

 • Subscripció per a joc en línia. Per exemple, Sony ofereix PS Now i també té PlayStation Plus. És una quota diferent i independent que ens ofereix serveis com el multijugador en línia per als videojocs –alerta, hi ha alguns títols molt populars com Fortnite als quals es pot jugar en línia sense pagar– i una sèrie de jocs de regal cada mes. Aquests sí que ens els podem quedar i descarregar les vegades que vulguem, sempre que continuem pagant la subscripció. Això és semblant al que passa amb Nintendo Switch Online o Xbox Live Gold.
 • Passi de temporada, present en molts jocs. Es tracta d’un pagament únic que ens permet disposar de tots els continguts (expansions, paquets d’objectes, millores estètiques…) que s’oferiran durant un temps determinat i només per al joc que hem comprat. Si volem tenir el mateix contingut en un altre que també l’ofereixi, s’ha de pagar una altra vegada per aquest altre passi.
 • Subscripció individual, per jocs. Hi ha títols com World Of Warcraft –sempre de moda– que demanen una subscripció individual per a poder jugar-hi. I el mes que no la paguem, deixarem de tenir accés al videojoc. No sona malament com a premi davant d’un bon expedient escolar en el quadrimestre.

Streaming, igual que les subscripcions? 

L’streaming és una tecnologia que ens permet jugar a través d’internet. L’avantatge d’aquesta funcionalitat de joc al núvol és que, en realitat, estem executant el títol en un servidor, per això realment no necessita un dispositiu en particular. Podem accedir tant des d’un telèfon mòbil com des d’un ordinador o una videoconsola. En alguns casos, s’estan integrant en els mateixos televisors intel·ligents. Només necessitem un comandament de joc amb bluetooth, per a mòbils també, i una bona connexió a internet (preferiblement fibra simètrica superior a 100 Mpbs o una cobertura 4G al màxim) per a gaudir dels jocs. Però en la virtut principal també hi ha el principal hàndicap: si no tenim connexió a internet no podrem accedir als jocs de cap de les maneres.

La possibilitat de jugar als videojocs en streaming és una funcionalitat dels serveis de subscripció en el mercat. N’hi ha alguns com Google Stadia, en què tots els videojocs s’executen amb aquesta tecnologia i no permeten la descàrrega per a jugar amb la mateixa videoconsola, ordinador i dispositiu. Microsoft, en canvi, l’inclou com a part de la subscripció més completa, Game Pass Ultimate, que dona accés a xCloud. En el cas de Sony està integrat amb la subscripció estàndard del catàleg, Playstation Now. Si anem a altres grans marques de videojocs, com Nintendo, amb el seu servei de pagament Switch Online no està disponible l’streaming.

¿Cómo puede ser tan barata si los juegos cuestan hasta 80 euros?

Potser és el dubte més raonable. Parlem de subscripcions que van des d’uns 15 euros al mes (180 euros si es contracta els 12 mesos) fins als 60 euros a l’any, l’equivalent al cost d’un o dos videojocs que, amb l’arribada de la PS5, ja arriben als 80 euros a les botigues. Com pot ser que per aquest preu puguem descarregar tants jocs i gaudir-ne?

Encara s’estan definint les estratègies de les companyies en aquest sentit, però la tendència que s’observa segons un informe de la consultora Simon-Kurcher, on es va entrevistar més de 13.000 usuaris de videojocs, ens dona pistes de com pot arribar a ser de gran el negoci de la subscripció. Els jugadors més compromesos, que arriben a dedicar 20 hores setmanals de joc, estan disposats a gastar de 19 a 40 dòlars (de 16,10 a 34,14 €) al mes en subscripcions, però és que els anomenats “casuals”, el gran gruix dels que dediquen unes 5 hores a la setmana, estan oberts a destinar entre 10 i 30 dòlars (entre 8,50 i 25,60 €) al mes a una subscripció, i això pot ser més lucratiu que la venda de jocs individuals.

El control parental és a la consola, no al servei

Majoritàriament, aquestes ofertes de barra lliure de videojocs tenen una selecció de títols equilibrada que va des dels que tenen codi PEGI (sigles de Pan European Game Information, en castellà ‘informació paneuropea sobre videojocs’) per a tots els públics fins als que estan marcats amb un +18. Per tant, és responsabilitat de pares, mares o tutors aprendre com funcionen els controls parentals de la consola que deixen en mans dels nens abans de pagar una subscripció que els pot donar accés a un material no adequat per a la seva edat. Segons el psicòleg infantil Muñoz Bordona, el control parental ha de ser més intens segons l’edat. “En les primeres etapes, en els menors d’uns 10 anys, és probable que tinguin com a principal objectiu l’acumulació de jocs, encara que amb alguns ni arribin a jugar. I aquesta podria ser una altra mesura de control: que la mateixa plataforma s’assegurés que s’ha completat una part del joc anterior”. Ara per ara, cap no ho té. “En els jocs de compra física no es dona aquest afany acaparador, perquè ja s’han de desplaçar a la botiga i, moltes vegades, acompanyats dels pares”.

Però, ja hi ha tanta gent amb una subscripció?

La firma de consultoria de màrqueting Simon-Kucher & Partners va fer una enquesta fa poc a més de 13.000 aficionats als videojocs de 17 països. Prop del 30% dels usuaris ja tenen una subscripció a algun dels serveis d’aquest tipus. I gairebé el 9% en tenen més d’una. D’altra banda, aquest tipus de subscripcions generen una addició més alta, semblant a les maratons de Series i pel·lícules a plataformes com HBO o Netflix. Prop del 70% dels jugadors consultats amb una subscripció activa van confessar que ara juguen més hores a la consola o PC.

 • Sense subscripció: 65%
 • Amb subscripció: 35%
  • Subscrit a diverses plataformes: 9%
  • Interessat a subscriure’s a diverses plataformes: 71%
  • Sense intenció de subscriure’s a diverses plataformes: 20%

Font: Enquesta a 13.000 usuaris feta per la consultora Simon-Kucher & Partners.

Virtuts i mancances de les 10 marques més populars

Xbox Game Pass

Ofereix el servei més complet. Podem compartir els jocs entre diferents plataformes (PC i Xbox) i mantenir les partides sincronitzades entre elles, fins i tot a través de streaming. És a dir, començar la partida en una i continuar en una altra.

 • Plataformes: Xbox One / Xbox Series S / Xbox Series X / PC.
 • Streaming (joc sense consola/PC): sí, xCloud.
 • Catàleg: més de 400 jocs (70-80 per a cada rang d’edat PEGI *).
 • Preus: Ultimate: 12,99 euros al mes (inclou Xbox Live Gold). Només per a PC o per a consola: 9,99 €/ mes.
 • El millor: Tots els jocs de Xbox Games Studios estan inclosos sempre i no desapareixen. S’afegeixen el dia de llançament. La versió Ultimate dona accés a Xbox Live Gold, on es regalen jocs cada mes. Te’ls pots quedar, mentre paguis la quota.
 • El pitjor: És un dels serveis més cars.

PS Now (Playstation)

Sony ofereix una col·lecció enorme de jocs de PS2, PS3 i PS4 per a jugar des de la PlayStation 4 o 5 o des d’un PC amb Windows per streaming.

 • Plataformes: PS4 / PS5 / PC (streaming).
 • Streaming (joc sense consola/PC): sí, limitat a imatges en baixa resolució (màxima de 720p).
 • Catàleg: més de 700 jocs.
 • Preus: 9,99 euros al mes. 24,99 euros al trimestre. 59,99 euros a l’any.
 • El millor: Un dels catàlegs més extensos, i la millor relació qualitat-preu.
 • El pitjor: Els jocs de PS3 i PS2 es juguen en streaming, per això no estan disponibles fora de línia, i les partides no se sincronitzen entre plataformes. No inclou la plataforma PS Plus i no hi ha un catàleg fix amb els exclusius, com sí que passa amb Xbox.

Nintendo Switch online

Té el servei més limitat de les tres grans companyies, però és el més barat. És imprescindible per a jugar en línia a la immensa majoria dels jocs de Switch, però el catàleg disponible en descàrrega és només de jocs de NES (8 bits) i SuperNintendo (16 bits), llançats els anys 80 i 90.

 • Plataforma: Nintendo Switch.
 • Streaming (joc sense consola/PC): no.
 • Catàleg: més de 70 jocs.
 • Preus: 3,99 euros al mes. 7,99 euros al trimestre. 19,99 euros a l’any. 34,99 euros a l’any (subscripció familiar fins a 8 comptes).
 • El millor: El servei més econòmic, i l’únic que permet una subscripció per a diversos membres d’una mateixa família.
 • El pitjor: La selecció de títols per a descarregar gratis és massa retro per al públic actual.

Google Stadia Pro

Servei únicament per streaming, però compatible amb telèfons mòbils i ordinadors a través del navegador Google Chrome. Compta amb un catàleg d’accés lliure, jocs de regal cada mes i la possibilitat de comprar jocs individuals.

 • Plataformes: PC / Mac / Mòbils.
 • Streaming (joc sense consola/PC): sí.
 • Catàleg: 72 jocs.
 • Preu: 9,99 euros al mes.
 • El millor: S’hi pot jugar gairebé des de qualsevol mòbil o PC sense problemes de maquinari (ja que es juga al núvol), i cada mes regalen fins a 6 jocs.
 • El pitjor: Necessita una bona connexió i la selecció de jocs gratis és molt limitada, s’ha de pagar per cada joc de la resta del catàleg si volem accedir-hi (de 40 a 60 euros de mitjana).

Amazon Luna

Acabat de presentar i encara en fase beta: només s’hi pot accedir per invitació i encara no està disponible a Espanya, però és compatible amb PC, Mac, Fire TV i apps a iPhone i iPad.

 • Plataformes: PC / Mac / Fire TV, iPhone, iPad.
 • Streaming (joc sense consola/PC): sí.
 • Catàleg: no declarat, ja que està en fase beta.
 • Preu: 5,99 euros al mes, més la subscripció per canals (encara sense preu oficial).
 • El millor: Es pot utilitzar des de dos dispositius al mateix temps i ofereix una qualitat alta (alguns jocs tenen resolució 4K).
 • El pitjor: S’ha de pagar, a més de la subscripció, per canals de cada marca editora de jocs per a tenir accés a diferents títols.

EA Play

Una de les editores de videojocs més conegudes per les seves sagues FIFA, Battlefield, Need for speed, The Sims o els videojocs de Star Wars, ofereix un servei de subscripció que, a més, dona accés a proves exclusives dels nous jocs que llançarà al mercat.

 • Plataformes: PC (Steam Origin) / Xbox One / Xbox Series X / PS4 / PS5.
 • Streaming (joc sense consola/PC): no.
 • Catàleg: 42 jocs.
 • Preus: 3,99 euros al mes. 24,99 euros a l’any.
 • El millor: S’accedeix a alguns dels jocs més coneguts i els que tinguin Xbox Game Ultimate o PC ho tenen gratis des de finals de 2020.
 • El pitjor: Un catàleg molt limitat i l’accés a la prova de nous jocs és només de 10 hores. A més, no renoven aquesta relació de títols gaire sovint.

Ubsoft Plus

Una altra de les grans editores de videojocs s’ha sumat a la moda de les subscripcions amb accés a més de 100 jocs del seu catàleg i la possibilitat de jugar als llançaments complets el primer dia en què estan a la venda.

 • Plataforma: PC.
 • Streaming (joc sense consola/PC): no.
 • Catàleg: +100 jocs.
 • Preu: 14,99 euros al mes.
 • El millor: Poder accedir gratis als jocs de llançament de la marca –que disposa de sagues com Asassins Creed– el primer dia que estan a la venda. I sense cost addicional.
 • El pitjor: És una subscripció només per a jugar des del PC. No té possibilitat d’utilitzar-se en cap videoconsola, de moment.

Prime Gaming

L’altre servei de subscripció d’Amazon que fins fa poc es deia Twitch Prime. Amb una prova gratis de 30 dies, té accés permanent als jocs gratis que ofereix i, a més, els usuaris Prime el tenen sense cost.

 • Plataforma: PC.
 • Streaming (joc sense consola/PC): no.
 • Catàleg: +50 jocs.
 • Preus: 3,99 euros al mes. Gratis amb Amazon Prime (36 euros a l’any).
 • El millor: És totalment gratis si ja tenim una subscripció a Amazon Prime. A més de jocs, també regala contingut o complements per a aquests (armes, vestits, etc.).
 • El pitjor: La immensa majoria del catàleg són títols menors, independents o free-to-play (jocs d’accés gratuït amb micropagaments).

Humble Choice

Abans Humble Monthly, ofereix per 10,24 euros una subscripció que ens regala un pack de 12 jocs cada mes valorat en uns 256 euros. A més, podem destinar una part de la subscripció a organitzacions benèfiques.

 • Plataforma: PC (Steam).
 • Streaming (joc sense consola/PC): no.
 • Catàleg: packs mensuals de 12 jocs.
 • Preu: 12 dòlars (10,10 €) al mes.
 • El millor: La inversió sempre és superada pel preu dels jocs que ofereixen cada mes: ens els quedem per sempre, fins i tot si deixem de pagar la subscripció.
 • El pitjor: No tenim gaire possibilitat d’elecció, ja que és un pack tancat cada mes, i no sabrem mai què serà el següent que ens oferiran.

Utomik

Potser és la que ofereix el catàleg més ampli, amb més de 1.100 jocs disponibles i novetats cada setmana (en lloc de cada mes, com la resta de subscripcions).

 • Plataforma: PC.
 • Streaming (joc sense consola/PC): no.
 • Catàleg: 1.145 jocs disponibles.
 • Preus: 6,99 euros al mes (1 compte). 9,99 euros al mes (fins a 4 comptes i control parental).
 • El millor: El catàleg més gran que podem obtenir per una subscripció tan barata. Té una varietat de títols generosa.
 • El pitjor: En la seva majoria, són jocs independents i els que pertanyen a grans editores (només Take2 i THQ) no són els últims llançaments.

* Només Xbox ofereix dades de títols per rangs d’edat.