Vull un altre telèfon mòbil

La creixent complexitat d'aquests dispositius propicia una ponderació de pros i contres abans d'inclinar-se per un model concret
1 Desembre de 2010
Img internet

Vull un altre telèfon mòbil

/imgs/20101201/internet1.jpg
Abans, el telèfon mòbil era només un aparell per a parlar a distància amb altres persones; avui tendeix a ser un dispositiu tan complex com pot ser-ho un ordinador, i no depèn tan sols de qui l’hagi fabricat, sinó també del sistema operatiu que el dirigeixi. En altres paraules, un mòbil ja no és igual que un altre mòbil -almenys entre els d’última generació- i cada model té un públic objectiu diferent. En el moment de triar convé pensar en tots els usos diferents que se li vulgui donar.

Gamma baixa

 • Si es té aprensió a les complexitats tecnològiques i la intenció és tan sols parlar i vincular els números al nom dels contactes, no hi ha per què complicar-se la vida. El més recomanable és comprar un aparell de gamma baixa. Són molt barats en comparació dels models més complets. En aquest sector Nokia és el fabricant més solvent.
 • Per optar per un mòbil de gamma baixa subvencionat, cal estudiar a l’hora de signar el contracte amb l’operadora que la clàusula de permanència estigui d’acord amb el preu de l’aparell. No pot ser la mateixa que quan s’adquireix un iPhone, per exemple. Convé saber el preu de l’aparell en el mercat lliure per comparar-lo amb el que ofereix l’operadora.
 • En el cas de la gent gran, amb problemes de vista o de maneig de la tecnologia, les operadores disposen de telèfons especials que destaquen per la senzillesa i per l’accessibilitat: les funcions estan descrites amb claredat i les tecles són grans i contrastades.
 • Si es tenen problemes per llegir els números o els noms en la petita pantalla del telèfon, és recomanable escollir un mòbil amb càmera de fotos, ja que la imatge es reconeix millor que les lletres. D’aquesta manera es podrà fer una fotografia de la cara dels contactes -almenys dels més propers, que seran també els que amb més freqüència truquin- i associar-la al número de telèfon. Quan truqui el contacte, en el mòbil apareixerà la seva imatge a més del seu nom.

Gamma mitjana

 • /imgs/20101201/internet1-2.jpg
  Quan l’objecte de desig és un telèfon més complex però ajustat de preu i sense necessitat d’accedir a Internet per via mòbil, convé optar per telèfons de gamma mitjana. Són els que tenen càmera de fotos que, opcionalment, també poden gravar vídeos de curta durada, i permeten reproduir música o escoltar la ràdio.
 • Han d’incorporar una ranura per a targetes SD, ja que així es tindrà capacitat per a guardar arxius multimèdia d’imatge i so. També és important que tinguin un port del tipus mini USB per a passar arxius del mòbil a l’ordinador i a l’inrevés. Un altre aspecte que cal valorar és la connectivitat Bluetooth, ja que permetrà connectar-los a un equip de mans lliures quan es condueix.
 • Alguns mòbils de gamma mitjana proporcionen, a més de les característiques citades més amunt, accés ocasional a la Xarxa. En aquest cas, cal estudiar les tarifes d’accés que ofereix l’operador, ja que poden resultar més elevades que les que s’apliquen a un mòbil de gamma superior. La raó és que aquests mòbils no estan pensats per a un ús intensiu d’Internet i els altres sí.

Gamma alta

 • Si hi ha necessitat de connectar-se de manera continuada a Internet, cal pensar en l’adquisició de mòbils de gamma alta; és una inversió que compensarà perquè les operadores els ofereixen a través de contractes d’accés especials.
 • Si s’opta per la gamma alta amb accés a la xarxa de dades -Internet mòbil- els usuaris han de ser conscients que el preu de l’aparell s’elevarà de forma considerable. Encara que l’operadora l’ofereixi a un preu molt avantatjós juntament amb un contracte, no s’ha d’oblidar que el mòbil s’acabarà pagant d’una manera o d’una altra, ja sigui amb el temps de permanència, amb quotes mínimes de despesa o amb tarifes d’accés més o menys elevades.
 • No serà sobrer estudiar com serà la despesa mitjana mínima mensual en el cas dels mòbils de gamma alta. Aquesta s’obté de sumar, a la quota de despesa mínima fixada per contracte, la tarifa plana d’accés a la xarxa de dades oferta i el 18% d’IVA. De vegades, els resultats poden indicar la conveniència de no adquirir un telèfon determinat, almenys associat al contracte que proposa l’operadora.
 • Si així i tot l’usuari està segur que vol adquirir un mòbil de gamma alta, haurà de fixar-se en les característiques addicionals de l’aparell que no tenien tanta importància en els mòbils de gamma baixa i mitjana, com són la mida de la pantalla i la seva resolució, o el tipus de teclat.

Sistema operatiu

 • Un altre element que cal estudiar és el tipus de sistema operatiu del mòbil escollit, ja que en el rang de la gamma alta -els coneguts com smartphones- la complexitat augmenta i un mòbil no és igual que un altre. En aquests, el sistema operatiu, el fabricant o el tipus de processador determinarà les funcions per les quals resulten més apropiades.
 • Si es vol un mòbil per a l’àmbit professional, on es necessita una comunicació contínua en mobilitat tant per veu com per correu electrònic i es requereixen uns nivells de seguretat elevats, Blackberry és la marca idònia. La raó principal és el teclat, amb la mateixa distribució de lletres que un ordinador: permet escriure amb gran rapidesa i eficàcia i fer una lectura còmoda.
 • L’empresa fabricadora RIM disposa, a més, de la seva pròpia xarxa de servidors a tot el món, fet que garanteix una confidencialitat extra de les seves comunicacions. D’altra banda, tot i que la navegació per Internet no és la característica principal dels models Blackberry, aquesta ha millorat els últims anys i ja resulta acceptablement còmoda.
 • Quan es busca una experiència d’usuari més vinculada al lleure i la navegació web, iPhone és el telèfon recomanat, tant per la pantalla multitàctil com per la solidesa del seu sistema operatiu i els seus components. És, alhora, telèfon, càmera de fotos i vídeo, reproductor de música i consola de videojocs. A més, té una botiga d’aplicacions descarregables enorme que li atorguen noves funcions. Ofereix pantalles de gran resolució, recomanades tant per a veure vídeos com per a llegir notícies o blocs. En canvi, el seu teclat és molt incòmode en el moment d’escriure correus llargs i sense errors.
 • Finalment, hi ha moltes altres opcions basades en el sistema operatiu Android amb preus més assequibles quan no reuneixen en un mateix model la pantalla tàctil i el teclat físic. Ara bé, Android és un sistema en desenvolupament amb múltiples versions, encara que millora amb gran rapidesa. A més, la seva botiga d’aplicacions, Android Market, no té tantes prestacions com la d’iPhone.