Roscón de Reyes

El sabor dels Reis Mags

El tortell de Reis només apareix a les nostres taules una vegada a l'any, una trobada extraordinària que també ha de ser-ho en la dieta
1 Desembre de 2010
Img alimentacion

El sabor dels Reis Mags

/imgs/20101201/alimentacion5.jpg
Hi havia una vegada un tortell de pa amb el qual els romans celebraven el solstici d’hivern. Van passar els segles i aquestes humils postres es va convertir en el símbol d’alegria, de festa i de regals. Entre la massa es va amagar una fava i, així, l’afortunat vailet que la trobava en el seu mos es convertia en el rei del castell medieval per un dia. De nou, van passar els segles i la sofisticació de la cort francesa va reinterpretar les postres amb què es commemorava l’Epifania i va substituir el llegum amagat per una moneda d’or. Versalles va inspirar els rebosters d’Europa i cadascú va millorar la idea. També ho van fer els cuiners mexicans, que van ampliar les sorpreses a tres, i els argentins, que van dotar de sentit les fruites gebrades: les vermelles eren robins i les verdes, maragdes. Avui, en plena era digital, el tortell de reis no ha perdut la seva posició: conserva un lloc especial en l’últim dinar de Nadal.

Una vegada a l’any…

/imgs/20101201/alimentacion5-2.jpg
El tortell, igual que els torrons, els massapans, els polvorons i altres dolços nadalencs, és molt calòric i de difícil digestió. Per això, el seu consum ha de ser moderat, especialment les persones diabètiques i obeses. A més de les calories, hi ha un altre perill: les toxiinfeccions. Moltes vegades aquestes postres inclouen nata i crema. La primera és molt perible i fàcil de contaminar si no s’elabora amb una higiene correcta. I la crema de pastisseria, encara que no hauria de plantejar problemes per tractar-se d’una massa cuita, també pot originar una contaminació creuada després de la seva cocció en obradors i cuines on es manipulen ous frescos.

Per això, convé tenir en compte que si s’elaboren algunes postres que continguin ou, cal rebutjar els ous trencats, amb restes de plomes o femta. No s’han de rentar excepte si es fa uns instants abans d’usar-los, ja que com que la pela és porosa, la humitat afavoreix la penetració dels bacteris a l’interior de l’ou.

Convé mantenir, a més, refrigerades les cremes i nates. Si són casolanes, s’han de consumir al més aviat possible i mai transcorregudes més de 24 hores de la seva elaboració. Després del dia 6 de gener, es recomana bandejar les postres nadalenques i substituir-les per fruites. Són una font de vitamines que contenen propietats laxants, molt útils en uns dies en què els menús són rics en proteïnes i greixos, i pobres en fibra.

Un regal saborós

Per què no convertir el tortell en un altre regal el dia de Reis? És un repte que es pot aconseguir i que enorgullirà el seu autor. No és fàcil, però tampoc impossible. Hi cal temps, dedicació i complir la recepta.

Ingredients per a elaborar un tortell de 6 racions

 • 300 grams de farina
 • 4 ous
 • 100 grams de sucre glacé
 • 250 grams de mantega
 • 25 grams de llevat
 • Sal
 • Mig decilitre de rom (optatiu)
 • Mig decilitre d’aigua de tarongina
 • Ratlladura d’1 llimona
 • Ratlladura de mitjana taronja
 • 1 ou batut per a pintar el tortell
 • Ametlles filetejades
 • Fruites gebrades per a decorar
 • Un ninotet (de porcellana o de plàstic) o una fava per a amagar en la massa, protegida amb paper de plàstic

La recepta

/imgs/20101201/alimentacion5-1.jpg
En una màquina de pastar, es barreja la farina amb el sucre i el llevat, s’hi afegeixen els ous d’un en un, el sucre, la sal, el rom (optatiu) i l’aigua de tarongina i es deixa pastar durant 10 minuts. Una vegada transcorregut aquest temps, s’hi afegeix la mantega ja tova i es barreja amb la mà. Aquesta massa ha de reposar fins que augmenti el doble de volum gràcies a la fermentació. Llavors es trenca amb la mà i es deixa reposar 20 minuts més. Tot seguit, s’estira, es dóna la forma al tortell, es guarda en l’interior el premi (la fava o una joguina petita) i es pinta tota la superfície amb ou batut.

De nou, es deixa reposar a temperatura ambienti i quan pugi una altra vegada, es pinta una segona vegada tota la superfície i s’hi col.loquen a sobre les fruites gebrades i el sucre. Després, es cou al forn a 200ºC durant 15 minuts i 15 minuts més a 180ºC. Es treu del forn perquè reposi i una vegada fred se serveix així o farcit amb crema de pastisseria, nata o trufa muntada.