Cuinar amb nens

Els nens, també amb les mans a la pasta

1 Desembre de 2010
Img alimentacion

Els nens, també amb les mans a la pasta

/imgs/20101201/alimentacion6.jpg
Els més petits de la casa compten els dies que falten per a les vacances de Nadal. Les setmanes que s’apropen plenes de jocs, regals i, sobretot, sense classes, notes i professors ocupen la seva ment. El compte enrere també comença per als pares, però amb una preocupació diferent: com entretenir durant les vacances els més petits. Les vacances de Nadal poden convertir-se en una oportunitat per obrir la porta de la cuina a un nen, una pràctica que no s’ensenya en cap altre lloc millor que a casa. Com tota matèria que s’aprèn, aquesta també ha de desenvolupar-se de forma amena, atractiva, senzilla i interessant. Un bon començament és part de l’èxit. Per això convé començar per plats fàcils com esmorzars, aperitius, berenars i pica-piques. Fins i tot se’ls pot animar a ocupar-se de la decoració dels plats, una tasca que els crida molt l’atenció i que els permet adquirir noves responsabilitats a casa. Més endavant poden practicar amb l’elaboració d’abellidores i cridaneres receptes amb els aliments que, en general, menys agraden, com les fruites, les verdures i els peixos.

Des de les compres fins a la cuina

/imgs/20101201/alimentacion6-1.jpg
Una idea recomanable és que els fills participin en tot allò relacionat amb l’alimentació: comprar, organitzar el menjar a casa, parar i desparar la taula, cuinar, etc. La col.laboració en aquestes activitats els ajuda a entendre la importància que es dóna a l’alimentació. A més, a l’hora d’introduir els aliments més problemàtics en el menú, resulta molt útil explicar-los per a què serveixen, les seves característiques nutritives i la repercussió positiva que té menjar-ne per al seu creixement i benestar. Les primeres experiències dels nens a la cuina han de ser fàcils i estimulants. És un bon hàbit que els nens facin les operacions prèvies a la cocció (seleccionar els aliments, netejar-los, trossejar-los i pelar-los a mà…) i la decoració final dels plats. Més endavant, quan l’edat i l’habilitat de cada nen ho permeti, convé que ajudin en la preparació de les receptes dels aliments que menys agraden per fomentar que els vinguin de gust i els consumeixin. A continuació es presenten diverses propostes per convidar els nens a participar en la cuina.

Educar en valors

/imgs/20101201/alimentacion6-2.jpg
Als nens els agrada imitar els grans. Per això, cuinar els pot resultar un exercici fascinant per com és de nou, entretingut i saludable, al mateix temps que els anima a menjar preparacions casolanes i una gran varietat d’aliments. A més, quan els nens són partícips de l’elaboració d’un plat mostren un interès especial per veure i tastar el resultat final. És molt útil quan els petits rebutgen alguns aliments com el peix, la fruita o la verdura. Així mateix, amb aquesta activitat, a part d’educar-los en sabors i hàbits de vida saludables, es treballa la seva autonomia, iniciativa i responsabilitat individual, alhora que s’incentiva el treball en equip, entre altres valors.

/imgs/20101201/alimentacion6-5.jpg
La responsabilitat d’ensenyar els més petits a menjar sa i equilibrat per garantir el creixement i desenvolupament infantil correcte és, en primer lloc, de la família. I aquesta tasca demana convicció, dosis d’imaginació i molta paciència i afecte. Per això, si s’ensenya com més aviat millor la importància de menjar variat i es reforça els nens amb missatges positius cada vegada que adopten conductes adequades -creixeràs molt, et posaràs més fort, dóna gust veure’t menjar, etc.-, serà més fàcil que mengin bé.

Cuinar amb...

Fruites:

/imgs/20101201/alimentacion6-4.jpg
Començar amb les fruites és fàcil perquè no necessiten coccions complicades i la seva manipulació és senzilla. És la millor ocasió per a ensenyar-los que encara que disposem de fruites tot l’any, moltes d’aquestes són de temporada i és llavors quan resulten més saboroses i nutritives. Així, quan vegin maduixes a la fruiteria, sabran que s’apropa la primavera; que les cireres anuncien l’estiu o que les mandarines protagonitzen les postres del fred hivern.

 • Imaginació. La cuina admet de tot i, en particular, la imaginació i la cura per l’elaboració i la presentació dels plats. Una poma es pot oferir sense llavors, oberta per la meitat i decorada amb altres aliments -dues cireres per als ulls i un filet de melmelada de maduixa per a la boca- com si fos una divertida cara. En aquesta tasca l’ajuda dels nens augmenta la garantia que s’ho mengin.
 • En amanida. Animarem els petits perquè afegeixin trossos de fruita a les amanides, de manera que provin la barreja de sabors, el punt dolç que donen les fruites combinat amb l’àcid del vinagre i la sal. També poden tastar receptes de peix o de carn que incloguin fruites d’acompanyament i decoració.
 • Més idees suggeridores i atractives: La selecció de les fruites preferides per a elaborar un suc o un liquat és una altra tasca que els nens poden fer de manera individual. Després poden prémer el botó de la liquadora -sempre amb la supervisió i l’atenció d’un adult- i observar amb sorpresa el resultat de la barreja de colors i sabors. Al mateix temps, convé animar-los a dissenyar les seves pròpies receptes de fruites: en suc, batudes o trossejades amb iogurt, amb fruita seca, en macedònia, en gelatina de fruites, en gelat amb suc de fruites natural, etc.
 • Rebosteria casolana. La fruita pot ser l’aliment estrella de les postres dolces i la rebosteria casolana. Es poden alternar diverses fruites per a elaborar delicioses receptes de coques, pastissos i flams.

Verdures i hortalisses:

/imgs/20101201/alimentacion6-6.jpg
Els nens poden participar en moltes tasques prèvies a la cocció o el servei dels aliments, des de netejar les hortalisses, trencar a mà les fulles de l’enciam, donar forma a una amanida, etc.

 • Verdures per a les postres: una dolça temptació. Preparar amb els nens dolços amb hortalisses (pastís de pastanaga, bocins de carabassa…) els obre la imaginació i les mires per a entendre que són aliments que, d’una forma o d’una altra, no han de faltar en el menú diari.
 • Els flams de verdures. Són una manera divertida i original de fer més vistosos els plats i perquè els més petits tastin diferents sabors. Flam de carabassa, de gambes i espàrrecs, de porros i pastanagues són solament algunes de les possibles combinacions.
 • Divertides broquetes i pizzes vegetals. L’objectiu és que siguin els mateixos nens els qui preparin les broquetes i les pizzes per a tota la família, i escullin la combinació d’aliments. Resulten vistoses i saboroses les broquetes o pizzes que inclouen carn o peix amb xampinyons, pebrot, tomàquet, carbassó, albergínia…
 • Truites amb verdures. Plats tan comuns com les truites es converteixen en un recurs fàcil per a sumar verdures al menú familiar. Tenen una gran acceptació les truites d’espàrrecs, d’espinacs i gambes, de carbassó, de pebrots, etc.

Peix:

/imgs/20101201/alimentacion6-7.jpg
La visita a la peixateria esdevé una oportunitat perquè els nens coneguin l’enorme varietat de peixos que hi ha i com treballen els professionals, per exemple, perquè no tinguin espines. Ja a la cuina, és important variar tant la preparació dels peixos com la seva presentació amb la finalitat que els nens no es cansin d’uns aliments poc atractius per a ells.

 • Receptes originals. Una vegada que el peix estigui net i sense espines, ells mateixos poden esmicolar-lo per utilitzar-lo en diverses receptes, com ara sopes amb rostes, truites, lasanyes i canelons, hamburgueses, croquetes, mandonguilles, crestes, broquetes, flams, farciment per a pebrots, carbassons o albergínies, en la pizza, etc. Fins i tot poden triar afegir el peix als seus plats preferits d’arròs o de pasta (paella de peix i marisc, arròs amb calamarsons, macarrons amb tonyina, espaguetis amb sardines…).
 • Amanides. És probable que el nen estigui acostumat al gust de la tonyina en llauna. També pot provar la resta de conserves (anxoves, sardines, polp, musclos, escopinyes…) com a ingredients d’amanides o com a aperitiu.
 • En entrepà. Una alternativa molt nutritiva, saludable, i que els pot resultar deliciosa és que es preparin entrepans amb peix. Alguns suggeriments: de tonyina i rodanxes de tomàquet, de tonyina i formatge, de sardines amb oli, d’anxoves i formatge, vegetal amb tonyina o anxoves, de salmó fumat amb formatge amb fines herbes, de paté de tonyina, de moixama…