Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Digestions pesades i afartades: de la molèstia al remei

Els aliments per si sols no són els únics culpables de les digestions pesades, la forma de cuinar-los i la quantitat ingerida també hi influeixen

/imgs/20101201/salud1-1.jpg
Digerir el menjar no és una tasca fàcil per a tots els estómacs. Una part de la població sofreix digestions pesades, encara que els experts no s’atreveixen a donar una raó que expliqui per què hi ha individus que, prenent el mateix menjar en idèntica quantitat, són més propensos que uns altres a patir aquest problema digestiu. Això sí: tots coincideixen que els excessos, de forma més o menys considerable, es paguen amb molèsties estomacals. En aquestes dates de celebració que s’apropen, les persones amb tendència a les digestions pesades han de saber que el seu taló d’Aquil.les no descansa per Nadal. Per això, és recomanable prendre nota d’una sèrie de remeis per a combatre els efectes de les afartades.

El Nadal no sempre porta pau i alegria. Les persones amb tendència a sofrir digestions lentes i pesades, i fins i tot, doloroses (dispèpsia), no gaudeixen d’aquestes dates en què mengem més de l’habitual. Però, quan es considera que una digestió és pesada? Els experts ho expliquen de la manera següent: es pot parlar de digestió pesada sempre que una persona noti, transcorregudes dues hores després d’haver menjat, l’estómac encara ple, la panxa inflada amb sensació de plenitud, amb gasos (rots i ventositats), somnolència i fins i tot dificultats per a acomplir les activitats quotidianes. Altres símptomes, com el reflux gastroesofàgic (o desplaçament dels àcids de l’estómac a l’esòfag que produeix cremor), no són tan característics de les males digestions, encara que n’hi ha que, després d’haver fet menjars pesats, sofreixen els dos efectes: digestions lentes i acidesa d’estómac.

Ningú no es lliura de sofrir una digestió pesada

/imgs/20101201/salud1-2.jpg
No hi ha un perfil concret de persones més vulnerables a patir digestions pesades. Per molt que s’hagi escrit sobre el tema, les característiques físiques, com la grassor o la primesa, no són determinants. No obstant això, els experts reconeixen que als individus més prims, acostumats a menjar poca quantitat, els costa més digerir un gran tiberi. També se sap que una part dels afectats pateixen d’alguna malaltia associada, com ara pedres en la vesícula biliar, que compliquen la digestió i poden alentir-la. Uns altres toleren pitjor els aliments, ja que tenen tendència, per naturalesa, a les digestions pesades. Els nens, en canvi, registren menys problemes de digestions pesades que els adults ja que, per norma general, en cas d’un excés de menjar, no el toleren i l’expulsen amb vòmits o diarrees. En la població infantil, aquest és un problema poc freqüent, ja que els nens tenen un metabolisme ràpid i digereixen els aliments més fàcilment que la població adulta.

Per contra, en les persones adultes, els processos metabòlics es fan, de manera progressiva, més lentament. Això provoca que, encara que no hagin sofert mai problemes digestius, es facin habituals amb el temps.

Enemics de la bona digestió

L’enemic potencial d’una bona digestió és la mateixa alimentació. Tot i això, convé aclarir que les digestions pesades no es deuen només al consum d’un determinat grup d’aliments, sinó que, a més, la forma de cuinar-los també hi té a veure.

Els potatges de llegums (de cigrons o de llenties) amb trossets, els plats molt condimentats amb picant o amb salses i els fregits amb un excés d’oli poden conduir a una digestió pesada si l’aparell digestiu és vulnerable. Això es deu al fet que la vesícula biliar ha de treballar més i calen més sucs gàstrics per a digerir els aliments. En canvi, és més difícil que provoquin digestions pesades els àpats lleugers, basats en aliments crus, bullits o a la planxa.

Altres factors que afavoreixen o entorpeixen una bona digestió són les circumstàncies personals de cadascú -menjar amb presses, estar estressats o treballar i no poder descansar després de menjar-, el tipus de plats que es consumeixen i l’època de l’any. A l’estiu i durant el descans estival, és més difícil que una persona pateixi digestions pesades, tot i que es faci un tip de menjar, ja que si es descansa després de l’àpat, es noten menys les molèsties pròpies d’aquest problema digestiu.

Per contra, a l’hivern es tendeix a menjar plats més calòrics i a realitzar excessos alimentaris que resulten difícils de digerir, sobretot si no es pot fer migdiada. Per tant, les persones amb tendència a patir digestions pesades ho passen pitjor a l’època hivernal. Això té especial incidència en els treballadors que dinen fora de casa, més encara si trien plats greixosos i complicats de digerir que els dificulta l’acompliment de la seva activitat laboral després del migdia. Un fet semblant ocorre als estudiants que prenen un menjar abundant fora del seu domicili. Per això, és freqüent que a les tardes els costi més concentrar-se.

Dos problemes diferents

La digestió pesada i l‘afartada no són trastorns iguals. Una persona pot sofrir una digestió pesada sense haver-se fet un tip de menjar perquè el problema rau en la incapacitat del sistema digestiu de fer la digestió de manera correcta. I a l’inrevés: un individu pot menjar fins a la sacietat, és a dir, atipar-se, menjar sense límits i no patir, després, una digestió lenta i pesada.

Per tant, es considera que una persona pateix una afartada quan s’ha registrat un excés clar alimentari. El més habitual en aquests casos és que l’afectat vomiti perquè el seu aparell digestiu es troba col.lapsat, i no tant per sofrir de digestions lentes i pesades. No obstant això, en les persones més susceptibles de sofrir molèsties estomacals és més habitual que després d’una afartada pateixin una digestió pesada.

Paginació dins d’aquest contingut

  •  No hi ha cap pàgina anterior
  • Ets a la pàgina: [Pàg.. 1 de 2]
  • Ves a la pàgina següent L'atenció mèdica »

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions