Verd Nadal!

Celebrar el Nadal de manera ecològica contribueix a preservar el medi ambient i permet que les famílies puguin estalviar diners
1 Desembre de 2010
Img medioambiente listado 682

Verd Nadal!

/imgs/20101201/medioambiente1.jpg
En contra del que es diu en les tertúlies més recurrents aquestes dates, les festes nadalenques no tenen per què ser sinònim de malbaratament. Assumir una sèrie de pautes de consum ecològiques no solament permetrà reduir el nostre impacte en el medi ambient, sinó que també es traduirà en un important estalvi per a la nostra butxaca.

Un primer pas en el consum ecològic i econòmic nadalenc consisteix a evitar la despesa compulsiva i a fer una llista sobre els productes necessaris que de debò s’hagin d’utilitzar. En el moment de la compra, sempre que es pugui, cal rebutjar les bosses de plàstic d’un sol ús o bé aprofitar-les al màxim i reutilitzar-les de forma continuada. D’altra banda, en els desplaçaments, utilitzar el transport públic o compartir el vehicle ajuda a mitigar la contaminació causada per l’ús del vehicle privat.

En l’apartat d‘alimentació, els abundants dinars i sopars de Nadal no solament poden passar factura a les nostres butxaques i estómacs, sinó també al medi ambient: segons Ecologistes en Acció, aquestes dates es llencen fins un 40% dels aliments produïts i es generen dos quilos d’escombraries al dia, dels quals la meitat són embolcalls i embalatges. A fi d’evitar tant com sigui possible l’impacte ambiental i estalviar diners és preferible consumir productes frescs i de temporada.

Regals ecològics per a nens i grans

/imgs/20101201/medioambiente2.jpg
Els nens són els destinataris estrella dels regals. L’Associació Espanyola de Fabricants de Joguines (AEFJ) estima que en aquesta època es compra el 75% de les joguines que es venen durant tot l’any. Per això, una bona opció és l’adquisició de joguines ecològiques, elaborades de forma respectuosa amb el medi ambient, i carregades de valors educatius per als més petits. Ara bé, si l’opció final és una joguina convencional, s’han de seleccionar aquelles que estimulin la creativitat de l’infant i que no continguin valors sexistes, bèl.lics o discriminatoris. El seu impacte mediambiental es reduirà si se segueixen els consells següents: triar productes locals, que no requereixin un embalatge excessiu, que no necessitin piles i que s’hagin elaborat amb materials no contaminants i reciclables. No hem d’oblidar que la imaginació, l’afecte i la companyia d’altres nens i dels mateixos adults són regals immillorables que els més petits sempre agraeixen.

Pel que fa als grans, aquests tenen a disposició seva una varietat, cada vegada més gran, de productes ecològics. El paladar es pot agradar gràcies a un llarga llista d’aliments ecològics, fins i tot de tipus “delicatessen” per als més sibarites. Les persones que prefereixin viatjar gaudiran de l’ecoturisme, amb una oferta cada vegada més gran des de cases rurals fins a hotels ecològics. Els amants de les dues rodes poden triar, a més de les clàssiques bicicletes, entre una àmplia gamma de motocicletes ecològiques, bicicletes plegables o elèctriques, mentre que els més casolans poden decorar casa seva amb tota mena de complements i mobles ecològics de diferents composicions, mides i preus.

La roba i els complements són una altra opció que gaudeix d’una gran popularitat, també amb una gran varietat ecològica. L’ecoroba, tant la que s’elabora amb productes naturals i sostenibles com la reciclada, es pot adquirir en diverses botigues especialitzades o de comerç just. Els productors de colònies i cosmètics ecològics també ofereixen un ampli assortiment amb tot tipus d’elements i essències naturals, no tòxics i respectuosos amb el medi ambient. Els complements també poden ser ecològics i, en alguns casos, cridaners i originals.

Els més aficionats a la tecnologia tenen en el mercat multitud de productes elaborats amb materials reciclables i, fins i tot, reciclats que es caracteritzen per consumir poca electricitat gràcies als seus sistemes d’eficiència energètica. En aquest sentit, per als més conscienciats amb l’estalvi a casa, un bon regal pot ser un comptador intel.ligent que avisa en tot moment del consum elèctric.

Són cada vegada més nombrosos els productes que porten instal.lats panells solars per a autoabastar-se d’energia, des de ràdios fins a motxilles o carregadors per a aparells electrònics. Un altre regal curiós poden ser unes piles que es recarreguen directament mitjançant connexió USB. A més dels llibres i les pel.lícules de naturalesa o de contingut mediambiental, amb temes molt variats i actuals, com el canvi climàtic i, per què no, atrevir-se amb una subscripció a una associació ecologista.

Més responsabilitat requereix el regal d’una mascota, per això se’n recomana l’adopció. La protectora d’animals El Refugio estima que més de 250.000 animals es podrien regalar durant el Nadal a Espanya.

Símbols nadalencs

Arbre de Nadal natural o artificial: aquesta és la qüestió. Tots dos tenen els seus avantatges i els seus inconvenients mediambientals. En qualsevol cas, un ús responsable ajudarà a reduir el seu impacte. Si es tria un arbre natural, convé aconseguir-lo amb arrels i prou mota (terra adherida), regar-lo i allunyar-lo de la calefacció per mantenir-lo amb vida fins a retornar-lo a un punt de recollida després del període festiu. D’altra banda, un arbre artificial de bona qualitat i elaborat amb materials respectuosos amb l’ambient pot durar molts anys.

Quant als adorns nadalencs, una opció és elaborar-los a casa a partir de materials reciclats. Els petits de la casa poden gaudir així d’aquesta distracció, que serveix, a més, d’estímul per a protegir el medi ambient.

Els llums de Nadal es poden dosificar mitjançant temporitzadors i llums de baix consum. En el moment d’enviar targetes de felicitació, els més tradicionals poden decantar-se per exemplars elaborats amb materials reciclats i de caràcter solidari, mentre que els usuaris d’Internet poden utilitzar el correu electrònic o les felicitacions virtuals.

Sopars i dinars de Nadal ecològics

/imgs/20101201/medioambiente4.jpg
Els sopars de les nits de Nadal i Cap d’Any, o el dinar de Nadal, impliquen l’ús i el consum d’una quantitat d’aliments més gran que l’habitual. L’organització ecològica d’aquests esdeveniments no només ha de tenir en compte quins productes es trien, sinó també què passarà després amb ells. Convé evitar els aliments molt peribles, de manera que puguin guardar-se per a àpats propers. Els envasos d’aliments de diferents mides són els més apropiats per a conservar aquests productes i que els menjars nadalencs s’allarguin més temps i, així, estalviar diners.

Una vegada celebrat el banquet, els productes de neteja naturals poden evitar l’ús de substàncies químiques perjudicials amb el medi ambient. El bicarbonat de sodi o el suc de llimona poden ser d’ajuda en més d’una ocasió per a les taques nadalenques.

I després de les festes, també ecològics

Els ajuntaments solen reforçar la freqüència de recollida d’escombraries durant aquestes dates, però no sempre és suficient. No és estrany caminar entre contenidors desbordats o trobar-se residus en contenidors que no els corresponen. Amb la finalitat d’evitar aquesta situació, els consumidors poden emmagatzemar a casa els embolcalls que acumulin durant aquests dies festius i introduir-los en el contenidor blau (paper i cartró) o en el groc (plàstics) més endavant.

Una vegada a casa, els nous regals creen situacions diverses: el nou producte pot substituir un altre que ja no s’ha d’utilitzar; s’afegeix a una llista de productes similars que no es fan servir, que no han agradat o que es repeteixen. Per això el millor consell és seguir la màxima “inútil per a uns, un tresor per a uns altres”. Les modalitats són diverses:

  • Deixar-lo com està i donar-lo així a un amic, familiar, etc. Aquesta acció no significa menysprear la persona que l’ha regalat, sinó preocupar-se perquè arribi fins a algú que sí que li donarà una utilitat i que no acabi emmagatzemat al traster o llançat a les escombraries.
  • Fer una festa d’intercanvi: Poden quedar diversos amics o familiars amb regals, servir aperitius i begudes, i fer el canvi.
  • Donar els regals no desitjats a ONG solidàries, ecològiques, a encants solidaris propers, a refugis de beneficència, etc.
  • Intercanviar-los en una xarxa “Freecycle” (http://www.freecycle.org/), on qualsevol pot canviar gratis tota mena d’articles a través d’Internet i reduir el volum d’escombraries.
Les tres erres, també per Nadal

/imgs/20101201/medioambiente3.jpg
El Nadal és un dels moments de l’any més intensos en la generació de residus. Per això, la política ecològica de les tres erres (reduir, reutilitzar i reciclar) ha d’estar més present que mai entre els consumidors.

En aquest sentit, es recomana comprar únicament allò imprescindible i prescindir dels embolcalls innecessaris i els envasos en safates de plàstic o poliestirè, a més dels productes d’un sol ús, com ara les estovalles de paper i els gots de plàstics. Una vegada que s’hagi adquirit un producte, s’ha de procurar allargar-ne al màxim la vida útil i reaprofitar-lo per a evitar que acabi a les escombraries. I quan arribi aquest moment cal tractar de separar els residus de forma correcta perquè el seu reciclatge sigui al més eficient possible. Alguns productes com els elèctrics i electrònics, les bombetes o les piles contenen diversos materials tòxics molt contaminants que requereixen un reciclatge especial.