Consells per a estalviar temps i diners a la cuina

1 Desembre de 2010
Img alimentacion

Consells per a estalviar temps i diners a la cuina

/imgs/20101201/alimentacion3.jpg
Recórrer al profitós càtering o sortir fora a dinar o sopar durant les dates més assenyalades d’aquestes festes són algunes de les tendències que, a poc a poc, es van imposant. Tot i que encara n’hi ha una que es manté imbatible: celebrar el Nadal de portes cap endins, a casa. Maldecaps per confeccionar un menú que satisfaci tots els paladars, per triar el joc de taula o el lloc on col.locar els familiars més “problemàtics”, si n’hi ha, i, per descomptat, jornades gairebé maratonianes entre focs i vitroceràmica per cuinar els plats són part de les escenes que es repeteixen durant aquestes festes.

Per alleujar la càrrega de “treball”, els cuiners d’EROSKI CONSUMER han confeccionat una sèrie de consells pràctics i útils per a treure màxim rendiment al temps invertit a la cuina i, de pas, ajudar que els menús siguin equilibrats sense que això repercuteixi en la butxaca dels consumidors.

Entrants

 • /imgs/20101201/alimentacion3-1.jpg
  En lloc de cobrir la taula d’ibèrics, peixos fumats i patés és aconsellable combinar-los amb torrades impregnades de xarops. D’aquesta manera, s’aconsegueix un contrast agradable entre el dolç i el salat.
 • Els ingredients més grassos poden formar part d’amanides. Així, una amanida de cabdells d’enciam amb salmó fumat i vinagreta de mandarina és un plat sofisticat i apropiat de fer en aquestes dates en què s’utilitza, a més, una fruita de temporada amb un altre producte més calòric com el salmó.
 • En el moment d’elaborar un còctel de marisc convé acompanyar-lo d’algunes verdures, enciams i fruites perquè resulti més digestiu.
 • L’excés de salsa maionesa i de salsa rosa en els còctels de marisc els converteix en pesats de digerir. És possible substituir-les per una barreja de vinagreta suau amb certs tocs de fruites: així s’obté un entrant més suau, digestiu i econòmic.

Peix

 • /imgs/20101201/alimentacion3-4.jpg
  Si es compren peixos sencers, com ara rap o lluç, se’n poden aprofitar els caps per a elaborar un fumet (brou de peix), i fins i tot també és poden reservar les espines dels peixos.
 • Quan l’opció per dinar o sopar sigui lluç, convé demanar al peixater que el netegi d’escates i el trossegi, ja sigui en rodanxes o en lloms. El rap es pot tallar en medallons gruixuts. Així, és possible guardar les diferents porcions i congelar-les, de manera que només s’utilitzin les peces que s’hagin de consumir.
 • Convé cuinar el peix congelat en salsa, ja que en el procés de congelació i descongelació és freqüent que perdi sucs propis del peix.
 • Les sopes de peix i les cremes de marisc guanyen intensitat de sabor quan es cuinen d’un dia per l’altre i es guarden després a la nevera, igual com els guisats mariners, els calamarsons o els calamars en tinta.
 • Si el peix es guisa en salsa un dia abans de servir, és preferible deixar que l’elaboració pequi d’insulsa, ja que en el repòs d’un dia per a l’altre dins de la nevera, el sabor es concentra i és probable que se sali en excés.

Carn

 • /imgs/20101201/alimentacion3-3.jpg
  Una opció interessant és comprar amb antelació la carn que s’hagi de cuinar en salsa amb la finalitat de congelar-la. No obstant això, no totes les carns queden igual de sucoses després de passar diverses setmanes al congelador. Ara bé, la caldereta o l’estofat de xai són carns que sí que es poden comprar amb antelació ja que aquestes carns, una vegada descongelades i cuites, resulten molt sucoses en salsa.
 • Un acompanyament a aquestes carns a base d’una salsa demi-glace (una variació de la salsa espanyola) o una salsa de bolets és un recurs que permet comprar amb antelació un producte amb un bon resultat final.
 • Pel que fa a les guarnicions per a acompanyar les carns, és recomanable elaborar petites amanides amb diversitat de fulles, enciam, escarola, escarola vermella, enciam vermell, etc. que, a més de sumar punts en decoració, ajuden a digerir aquests plats.
 • Si es tria la carn de caça, la congelació és recomanable ja que permet que es trenqui la fibra tan dura que tenen aquestes carns.
 • Per a congelar qualsevol tipus de carn és recomanable que les peces estiguin netes i embolicades en petites quantitats o en racions individuals perquè l’aprofitament sigui millor.
 • Per a descongelar-les, cal ficar-les amb antelació a la nevera, de manera que no entrin en contacte amb els sucs que deixen anar en la descongelació, per exemple en un escorredor amb una safata sota perquè els reculli.

Postres

 • /imgs/20101201/alimentacion3-5.jpg
  Són un dels plats que més sobres genera. Per no desaprofitar-les, és possible crear noves postres com gelat de torró o mousse de massapà i utilitzar els crocants triturats per a acompanyar les amanides, igual que les fruites dessecades.
 • Les postres casolanes elaborades amb fruites del temps, com una compota de Nadal, un pastís de peres d’hivern o un púding de castanyes són plats recomanables des del punt de vista nutricional i econòmic per la utilització de productes de temporada.