Depressió nadalenca

No sempre és Nadal a gust de tots

La millor medicina per a combatre les davallades anímiques és innovar en les celebracions i fer el que realment li vingui de gust a un
1 Desembre de 2010
Img salud2 listado

No sempre és Nadal a gust de tots

/imgs/20101201/salud2-1.jpg
Bon Nadal! és sens dubte, l’expressió que més es repeteix durant aquests dies de celebració: no falta en les nadales, les postals, els anuncis publicitaris ni tampoc en les salutacions i els comiats entre amics i familiars. Encara que felicitat i Nadal no són sempre un matrimoni ben avingut. De fet, així ho constaten els resultats d’una enquesta elaborada pel Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). La investigació revela que el 56,5% dels espanyols considera que aquestes festes tenen un caràcter familiar, mentre que un 26,2% creu que són purament comercials i un 11% en destaca el valor religiós. Així mateix, el Nadal és una època d’alegria per al 49,8% de la població, mentre que un 27% sent tristesa i malenconia i per a un 17,3% el sentiment que regna durant aquests dies és l’aclaparament. Tot això apunta al fet que una part important de la població sobreviu, suporta o, simplement, passa el Nadal sense pena ni glòria. Hi ha qui no troba en aquestes dates res d’especial que el motivi per divertir-se d’una forma especial o que l’animi a emprendre projectes diferents. La vivència d’aquestes festes, per tant, és diferent segons l’estat d’ànim de cada persona, que es tinguin nens o que es convisqui amb persones grans.

És Nadal: toca divertir-se?

Són molts els psicòlegs que després del Nadal tenen l’agenda plena. No obstant això, aquests especialistes recorden que per a moltes persones el Nadal no suposa res. Es tracta només d’una oportunitat com qualsevol altra de retrobar-se amb familiars i amics. Ara bé, encara que moltes persones viuen aquesta època amb normalitat, hi ha qui no aconsegueix alliberar-se de la pressió social que empeny a estar alegre. El Nadal s’ennuega a moltes persones a les quals els encanta menjar bé o divertir-se en una festa, precisament perquè se senten obligades a compartir un menjar amb familiars o amics amb els quals no mantenen una bona relació. D’aquí ve l’alliberament que una gran part de la població experimenta el 7 de gener, amb l’acabament de les festes.

Més enllà del component religiós, el Nadal es relaciona de forma directa amb regals i celebracions. Reunions en les quals el menjar i la beguda adquireixen un protagonisme especial. Però el perill se centra a deixar-se endur per la inèrcia i fer cada any el mateix: un dia a casa dels pares i un altre dia a casa dels sogres, explicar els mateixos acudits i mantenir les mateixes discussions. Els experts aconsellen innovar i fer el que realment vingui de gust a cadascú. Aquesta, asseguren, és la millor medicina per a combatre la depressió.

Nadal i persones grans

/imgs/20101201/salud2-3.jpg
Gairebé un milió i mig de persones més grans de 65 anys viuen soles a Espanya. I, per a elles, el Nadal també hauria de ser una època d’il.lusió, encara que no sempre és així. El principal consell és no fer-los sentir que, potser, l’any que ve ja no hi seran. És molt important relacionar-se amb ells d’acord amb el nivell d’energia i vitalitat que tinguin. “Ni com a joves de vint anys ni com a moribunds”, aconsellen els experts. No obstant això, el Nadal pot ser molt dur per a les persones grans que no gaudeixen d’una bona xarxa social o familiar, malgrat la posada en marxa d’iniciatives que intenten combatre aquesta situació. El Ministeri de Sanitat, a través de l’IMSERSO, ha iniciat de nou la campanya “Junts per Nadal”, dirigida als més grans que viuen sols perquè, durant aquestes festes, puguin gaudir de la companyia d’altres persones en un lloc càlid o en un balneari.

Un Nadal diferent

Per això, moltes persones a qui no agrada el Nadal o no els motiva de forma especial decideixen passar unes festes d’una forma alternativa. Aprofiten l’ocasió per a viatjar a alguna destinació on el Nadal es visqui d’una manera diferent o on simplement no se celebri. Les agències de viatges, conscients d’aquesta realitat, ofereixen nombroses possibilitats. Segons dades de l’Institut d’Estudis Turístics, pertanyent al Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç, el 2,6% dels viatges que es van fer durant l’any 2009, es van fer durant les festes de Nadal. Tot i que el motiu de molts d’aquests viatges era visitar familiars o amics (71,3 %), més d’un de cada quatre viatges (28,3 %) tenia com a objectiu un altre tipus d’oci. I es tracta d’una tendència a l’alça. Sembla ser que les nadales i els torrons perden pes davant la possibilitat de conèixer destinacions exòtiques o gaudir les festes d’una altra manera.

El blues de Nadal

/imgs/20101201/salud2-2.jpg
Qui va dir que el Nadal havia de ser una època de felicitat? Encara que ningú no aixeca la mà, aquesta creença està més que estesa en la nostra societat. No obstant això, la realitat és que moltes persones es deprimeixen en aquesta època de l’any. La tristesa que assalta moltes persones durant aquestes festes es coneix com a “depressió blanca”, “depressió nadalenca” o “blues de Nadal”. Segons l’Associació Europea de Psiquiatria Social, un 20 % dels espanyols pateixen aquest problema. L’ambient d’alegria i aquesta col.lectiva motiva l’enyorança i la tristesa per la falta de familiars o amics afins. És llavors quan les persones poden deprimir-se de forma més o menys important. Els psicoterapeutes asseguren que les principals causes que expliquen les davallades anímiques nadalenques són la perspectiva de reunir-se amb familiars problemàtics, el desemborsament econòmic que suposen les celebracions i l’absència dels éssers estimats, ja sigui perquè han mort o perquè un s’ha separat d’ells. En el cas de familiars o amics desapareguts, la malenconia té a veure, moltes vegades, amb el fet de pensar en la pròpia mort. I és que a moltes persones els costa assimilar que la vida és finita.

Tampoc no s’ha d’oblidar un dels grans mals del nostre temps: la solitud. Cada vegada és més gran el nombre de persones que no saben conviure-hi. Això sí, cal recordar que no és el mateix estar sol que sentir-se sol. Sentir-se aïllat és un dels principals motius de depressió durant el Nadal. L’augment de la despesa domèstica també afecta l’estat d’ànim de moltes famílies, més si viuen una situació d’atur o d’ajust econòmic. La pressió social que incita a gastar és molt forta. El més recomanable és intentar fugir dels clixés tradicionals: si no és possible fer regals, el millor és expressar-ho obertament.

Els veritables reis del Nadal

/imgs/20101201/salud2-4.jpg
Les famílies amb nens són, en general, més divertides i motivadores per a tots. La raó és que es viuen les festes a través dels seus ulls. Són moltes les persones que han recuperat la il.lusió quan celebren aquestes dates amb els seus fills petits, néts, nebots… El problema és que gran part de la il.lusió dels petits es concentra en els regals, raó per la qual els pedagogs recomanen que els nens aprenguin al més aviat possible que el sentit del Nadal el proporcionin les relacions humanes i, encara que gaudeixin dels regals, també han d’aprendre a valorar i gaudir d’altres activitats que també formen part del Nadal: visitar familiars, sortir en família, les vacances…