Com celebrar el Nadal i no arruïnar-se en l'intent

La celebració de festes casolanes i l'elaboració de regals artesanals al costat de la planificació i l'anticipació en les compres són algunes de les pistes que permeten un estalvi real en plenes festes
1 Desembre de 2010
Img eco domestica listado 417

Com celebrar el Nadal i no arruïnar-se en l'intent

/imgs/20101201/eco-domestica1-1.jpg
Ja repiquen de fons les campanades de Cap d’Any i, com és habitual els últims exercicis, comencen els maldecaps per a nombroses llars que volen celebrar dignament les festes, sense arruïnar-se en l’intent. La crisi, la sensació general de pessimisme i el desig d’estalviar han calat profund en moltes famílies, que veuen més necessari que mai elaborar un pressupost amb la finalitat de no enfonsar la seva economia. Aquest any, de nou, toca planificar les festes més amb el cap que no amb el cor. Com es pot aconseguir? Bàsicament, el consum en aquest període es divideix en tres apartats tradicionals: menjar, sortides i regals. En tots aquests es poden aplicar una sèrie de consells útils que permeten reduir la despesa i ajuden a donar una mica d’aire a l’economia familiar. Però, a més, és possible posar-hi un altre granet de sorra adoptant unes pràctiques d’estalvi senzilles en el consum del subministrament d’energies diverses a casa.

Menjar

/imgs/20101201/eco-domestica1-2.jpg
En realitat, des del punt de vista del consum, el Nadal és l’època de màxima despesa de l’any. La despesa és, per a moltes llars, una cosa intrínseca a aquestes dates, que vénen lligades a grans tiberis, més abundants que l’habitual i farcits d’aliments cars. Però, en vista de les dificultats associades a la crisi, cal posar fi a aquesta mala pràctica, que alguns qualifiquen de “malbaratament”. A continuació oferim una sèrie de consells pràctics:

 • Omplir el rebost amb antelació: no retardar les compres més importants per als últims dies és una pràctica que pot ajudar a estalviar fins a un 40% en alguns aliments, com ara marisc, peix i carns com el xai, que solen incrementar el preu ben entrat el mes de desembre.
 • No solament de xai viu l’home: si el pressupost familiar està ressentit, és el moment de recórrer a aliments més econòmics que, ben condimentats, poden resultar igual de suculents que la més abellidora llagosta. El besuc, el lluç o el xai bé poden ser substituïts pel pollastre, la pularda o el conill, més assequibles per a la butxaca. La clau per a triomfar pot estar a aconseguir una recepta original i una presentació més elaborada.
 • Postres casolanes: parlar de Nadal és fer-ho de massapans, torrons, polvorons… postres que s’emporten al voltant del 10% del pressupost de menjar en aquest període. Per a estalviar, una bona idea és elaborar aquestes postres a casa. A més de ser una activitat divertida en la qual es pot involucrar els més petits, pot ser una bona forma de sorprendre la resta de parents, que de segur que encara que solament sigui per curiositat, no es resistiran a tastar-les.
 • Embotits: comprar un pernil o embotits com llom o xoriço sol ser freqüent per Nadal. Però, com es pot estalviar sense prescindir d’aquests aliments? Un bon consell pot ser adquirir aquests embotits a mitja curació, fet que resulta fins a un 30% més barat, i acabar de curar-los a casa, si es disposa del lloc adequat, com pot ser un carner o una petita cova o celler.
 • Planificar els menús: és molt útil fer un càlcul al més exhaustiu possible. Com més precís sigui menys possibilitats hi haurà que sobri menjar. En el cas que així passés, es pot aprofitar per a altres dinars o sopars.

Sortides

És freqüent que el pressupost es dispari en sortides, festes i celebracions en els escassos 20 dies que dura el Nadal. Com es pot reduir la despesa i rendibilitzar-la al màxim? Atenció a aquestes pistes:

 • /imgs/20101201/eco-domestica1-3.jpg
  Festes casolanes: acollidores, sense aclaparaments i molt més barates. Així poden resultar les trobades casolanes: sens dubte, un bon consell per a estalviar en les festes. Gaudir de la nit de Cap d’Any a casa, amb amics i envoltats de jocs diversos pot ajudar a estalviar fins a un 80% respecte els preus de mercat de les festes en locals. Res a veure amb els més de 60 euros que pot costar l’entrada a una revetlla per a celebrar el Cap d’Any amb barra lliure en un local ple de gom a gom de gent.
 • Dos per un: si no es vol prescindir de sortir en aquestes festes, una bona idea és utilitzar la sortida com a regal per a algun membre de la família, o el que és el mateix, seria com “matar dos pardals d’un tret”. Per exemple, es pot obsequiar un nebot o un nét amb una visita al circ o al teatre.
 • Tot gratis: per contribuir a ajustar una mica més el pressupost familiar es poden aprofitar els dies gratuïts o de preu reduït que tenen alguns museus i espectacles i visitar-los amb algun parent proper. Regalar experiències pot ser, de vegades, un obsequi molt més agraït que no un present material.

Regals

/imgs/20101201/eco-domestica1-4.jpg
L’apartat dels regals és el pes feixuc del pressupost nadalenc. De fet, per a moltes famílies, és l’únic moment de l’any en què es té un detall amb la resta de parents i amics propers. Per això, malgrat que les circumstàncies econòmiques no siguin les millors, molts es resisteixen a perdre aquesta tradició, carregada d’un fort matís emocional. Però, què es pot fer quan s’està amb l’aigua al coll? Us regalem una sèrie de propostes:

 • Manualitats: si no es disposa de gaire efectiu, és l’hora de convertir-se en artesà. El perfum o la corbata d’altres anys poden substituir-se per un bon bescuit casolà, un quadre, un fermall… Sens dubte, el caràcter sentimental d’aquests regals casolans serà molt més gran.
 • Reciclatge i cultura verda: els modistes de més renom o els pintors més avantguardistes recorren al reciclatge per elaborar els seus dissenys més innovadors, una bona idea que també es pot aplicar per ajudar a l’economia familiar en la planificació dels regals nadalencs. Elaborar regals amb materials aparentment inservibles pot ser, a més de divertit, original i molt barat. Llaunes de refresc es poden convertir en bosses o carteres, tovalloles en jaquetes, brics en carteres i moneders… Amb una mica d’imaginació, qualsevol tipus d’envàs, metall o tèxtil pot convertir-se en un obsequi interessant. A més, cal tenir en compte que un dels regals més desitjat pels espanyols és la roba, amb la qual cosa pot ser molt profitós apostar per la cultura verda per a elaborar una bonica, ecològica i exclusiva peça.
 • Productes financers: els diners en efectiu són un altre dels regals més desitjats al nostre país per Nadal. Amb aquesta premissa en ment i amb l’ànim de ser més originals, un bon obsequi és recórrer als aparadors bancaris a la recerca del millor producte financer. Subscriure un compte corrent, un fons d’inversió o comprar un petit paquet d’accions pot convertir-se en la millor idea per a sorprendre aquest parent que necessita liquiditat. Amb això, a més, s’obre una important oportunitat de revaloració d’aquests diners. Per exemple, hi ha comptes d’estalvi específics per als més petits, un regal que cada vegada guanya més adeptes en aquestes festes nadalenques.
Consum de subministrament casolà

Amb les presses i l’eufòria nadalenca, és freqüent oblidar moltes vegades en aquest període senzilles pràctiques d’estalvi com són apagar els llums de les habitacions que no s’utilitzen o no engegar el rentaplats si no és amb la càrrega completa. Maximitzar el consum dels diferents subministraments casolans és també un consell que no s’ha de passar per alt, que ajuda a ser eficient, compromès amb el medi ambient i que permet estalviar. N’hi haurà prou de prestar una mica d’atenció per aposar en pràctica les recomanacions següents:

 • Engegar la rentadora amb la càrrega completa.
 • Utilitzar el rentaplats ple en comptes de fregar.
 • Deixar els subministraments tancats quan no s’utilitzin: comprovar que estan tancades les aixetes, el forn, els comandaments de la vitroceràmica, la nevera, els llums apagats… quan es marxi de casa.
 • Trucar pel telèfon fix en comptes del mòbil. Pot ser el moment d’apuntar-se a alguna promoció per parlar gratis els caps de setmana o a determinades hores del dia.