Estalviar en el rebut de la llum

1 Febrer de 2000

Estalviar en el rebut de la llum

/imgs/20000201/consejos01.jpg
Reduir l’import de la factura de l’energia elèctrica a la llar és una de les manifestacions més clares que l’economia domèstica i la cura del medi ambient són complementaris, a més de beneficiosos per a tots. La mitjana d’energia que consumeixen les llars espanyoles es distribueix segons els seus usos: 30% de calefacció; 30% per a l’aigua calenta; 10% a la cuina; 10% en il·luminació i un 20% per al funcionament de la resta d’electrodomèstics. Per controlar el consum i evitar malbarataments elèctrics és necessari un canvi d’hàbits. No apagar els llums quan se surt de les habitacions, mantenir el termòstat de la calefacció per sobre de la temperatura necessària o deixar que s’acumuli gel a l’interior del frigorífic són exemples freqüents de consum energètic inútil.

 • Contracteu la potència i la tarifa que més s’ajustin a les vostres necessitats. Estudieu les característiques de la tarifa nocturna i vegeu si us pot resultar rendible (per exemple: si disposeu d’acumuladors de calor o si l’horari d’ús dels aparells elèctrics s’adequa a aquest tipus de tarifa).
 • Sempre que sigui possible, aprofiteu la il·luminació natural. Feu servir llum artificial quan realment la necessiteu. No deixeu llums encesos en habitacions on no hi hagi ningú.
 • Substituïu les bombetes convencionals (incandescents) per bombetes halogenades de baix voltatge o per làmpades fluorescents compactes. Proporcionen la mateixa il·luminació, duren 8 vegades més i estalvien fins a un 80% d’energia.
 • Instal·leu tubs fluorescents als espais on necessiteu més llum i on aquesta romangui encesa moltes hores: cuina, bany… Tot i que duren 10 vegades més que les làmpades incandescents, procureu no encendre’ls i apagar-los constantment, ja que se n’escurça la vida. Si el fluorescent ha d’estar apagat menys de 20 minuts, és millor deixar-lo encès.
 • Comproveu, abans de comprar-los, el consum dels electrodomèstics en la seva etiqueta. Els nivells A i B són els més eficients.
 • Desconnecteu l’interruptor del televisor, el vídeo i l’equip de música. Si els apagueu amb el comandament a distància, alguns components d’aquests aparells continuen connectats i consumint fins al 80% del consum normal. Un televisor apagat només amb el comandament a distància consumeix uns 15 vats de potència per hora.
 • Substituïu els radiadors elèctrics per acumuladors de calor i contracteu la tarifa nocturna. Estalviareu més d’un 50% en despeses de calefacció. I sapigueu que l’energia elèctrica surt molt cara com a font de calefacció.
 • Reduïu les fugues de calor i protegiu la casa del fred aïllant-la amb doble vidre i ribets a les portes i finestres. Amb un bon aïllament tèrmic podeu estalviar entre un 20% i un 40% en calefacció.
 • Procureu que la temperatura de la calefacció es mantingui sempre al voltant dels 20ºC, nivell tèrmic ideal per a un habitatge. Per cada grau addicional gastareu aproximadament un 5% més d’energia. I si esteu absents de la llar durant una hores, reduïu la posició del termòstat a 15ºC. En cas d’absència prolongada (més d’un dia), desconnecteu la calefacció. Al mercat hi ha termòstats programables que preseleccionen el programa de funcionament de la calefacció, d’acord amb l’ocupació de l’habitatge i les preferències dels usuaris.
 • Substituïu el bany per la dutxa. Consumireu la quarta part d’aigua i energia.
 • Reguleu el termòstat del termos de l’aigua entre 50ºC i 60ºC. Per sobre d’aquesta temperatura, a més de malgastar energia, escurçareu la vida útil del termos per l’acció corrosiva de l’aigua molt calenta.
 • Ajusteu el termòstat del frigorífic a l’hivern i a l’estiu d’acord amb la temperatura ambient. Els aliments es conserven perfectament entre els 3ºC i els 5ºC; cada grau més de fred implica un augment del 5% en la despesa elèctrica.
 • No introduïu aliments calents al frigorífic o al congelador. Si els deixeu refredar fora, estalviareu energia.
 • Aprofiteu al màxim la capacitat de la rentadora i el rentaplats. Procureu que treballin sempre amb càrrega completa. Reduireu el consum d’aigua, detergent i energia i allargareu la vida dels aparells.
 • El 90% del consum de la rentadora és per escalfar l’aigua. Utilitzeu un programa de rentat amb aigua freda o temperada, que sol ser suficient amb els detergents actuals.
 • Si compreu un rentaplats, escolliu un model amb dispositius específics per rentar a mitja càrrega. Consumeixen menys detergent i estalvien fins un 30% d’aigua i energia per cada rentat.
 • Aclariu la vaixella a la pica abans d’introduir-la al rentaplats. Així podreu utilitzar el programa curt de rentat.
 • Si la vostra cuina és elèctrica, feu servir cassoles i paelles de mida més gran que la placa o zona de cocció. Si un recipient deixa a l’aire dos o tres centímetres de la zona de cocció, esteu perdent la meitat de l’energia consumida. Sempre que pugueu, utilitzeu olles a pressió. Consumeixen menys energia i estalvien molt de temps.
 • Aprofiteu la calor residual de les cuines elèctriques, apagueu-la quan faltin uns cinc minuts per acabar de cuinar (una mica menys si és vitroceràmica).
 • No obriu innecessàriament el forn. Cada vegada que ho feu, perdeu fins a un 20% de la calor acumulada. Utilitzeu el rellotge programador o el timbre avisador del forn.
 • Els forns microones estalvien temps i consumeixen menys energia que els convencionals i, a més, són més nets.
 • Planxeu la quantitat més gran possible de roba en cada ocasió. Eviteu planxar peces soltes sovint, ja que implica multiplicar el consum d’electricitat. Comenceu per la roba que requereix menys calor i deixeu per al final la que en necessita més. Quan desconnecteu la planxa, aprofiteu la calor acumulada per planxar peces petites sense gastar energia.