Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: Impagament parcial d'una cuina per diversos problemes

Vam comprar una cuina completa i en el contracte de compra s'assenyalava una data de lliurament que finalment va ser incomplerta, amb un retard d'un mes. A més, la cuina presentava alguns desperfectes. Pels perjudicis que això ens va ocasionar, vam decidir no pagar aproximadament el 30 % del valor total i ara el venedor reclama aquesta diferència. Estem disposats a anar a judici, però no tenim cap document que justifiqui la nostra postura. Tenim algun dret? Què podem fer?

En principi, el contracte d'arrendament d'obra que uneix les parts s'hauria de considerar incomplert per part del comprador, que no ha abonat el 30 % del preu, i basant-se en aquest incompliment el venedor podria presentar un demanda reclamant la quantitat deguda. El comprador podria al·legar en defensa seva exceptio non rite adimpleti contratus, és a dir, excepció de contracte no complert adequadament en temps, manera i forma, el qual el legitimaria per a, segons els articles 1.154, 1.157 i 1.101 del Codi civil, exigir al venedor una indemnització per danys i perjudicis que, en si, es traduiria en una reducció o rebaixa del preu pactat. No obstant això, recauria sobre el comprador la càrrega de provar l'incompliment del contracte: el retard, els danys i els perjudicis ocasionats pel retard i també els desperfectes en els mobles. I si hi haguessin problemes de prova, el plet podria resultar complicat, si bé un informe pericial que estableixi l'existència de defectes d'origen a la cuina pot ser de gran ajut. En casos com aquest, el més convenient és intentar arribar a un acord escrit amb el venedor en el qual aquest es comprometi a reparar els desperfectes i, a canvi, el comprador pacti l'abonament de, almenys, una part substancial del preu que queda per pagar. No obstant això, en aquest cas, una manera més correcta de procedir hauria estat comunicar al venedor, verbalment i per escrit, els desperfectes en el moment en què es van apreciar i se n'hagués sol·licitat la reparació o, si aquesta no era possible, una rebaixa proporcional del preu. I quant al retard d'un mes, si aquest va produir algun perjudici econòmic, s'hauria d'haver exigit al venedor una indemnització equivalent al dany esmentat. I tot això, com sempre, per escrit.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions