Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Residències d'ancians : Algunes han de millorar, però la majoria estan bé

Fa menys d'una dècada, els ciutadans majors de 65 anys representaven un 16% de la població espanyola i d'aquí a 20 anys assoliran el 20%, amb la qual cosa seran ja uns 9 milions de persones.

/imgs/20000201/tema01.jpg
No sorprèn, per tant, que el nombre de residències d’ancians creixi cada any al nostre país, per molt que altres formats d’atenció a la gent gran (centres de dia, teleassistència, assistència domiciliària) també reivindiquin el seu protagonisme. Aquesta tendència s’explica per algunes conjuntures socials, entre les quals destaquen la longevitat cada vegada més gran de la població i, sobretot, la incorporació de la dona al treball assalariat, que ha deixat molta gent gran sense la protecció i les cures que els dispensaven tradicionalment les dones de la família. No s’ha de reflexionar gaire per constatar que les llars on conviuen tres generacions, tan comuns antany, són cada vegada menys freqüents. Segons un estudi de l’IMSERSO realitzat fa quatre anys, el 16% dels majors de 65 anys viuen sols.

A Espanya, estan registrades legalment (en realitat en són més) unes 3.700 residències que disposen d’un total de 190.000 places. D’aquestes residències, només una quarta part són de titularitat pública. La resta són privades i concertades. Però el desplegament resulta insuficient: al nostre país només hi ha 2,5 llits de residències per cada cent persones majors de 65 anys, mentre que a la UE la proporció és del doble. És evident que moltes persones grans necessiten atencions específiques quotidianes; no en va, el 35% dels majors de 65 anys afirmen que es troben malament o molt malament de salut.

L’última opció?

Ara bé, quan parlem de residències, no podem obviar que els seus possibles llogaters veuen aquests centres com l’última opció i, gairebé sempre, amb temor i incertesa. El que desitgen la majoria d’ells és gaudir de la seva vellesa i suportar els problemes que la tercera edat acaba portant envoltats dels seus fills i néts. En altres paraules: que siguin els seus parents qui els atenguin i cuidin, i que ho facin en un entorn conegut i normalment amable, la seva pròpia llar. Segons van confirmar a CONSUMER els geriatres i diversos especialistes consultats, l’objectiu de les residències hauria de ser reproduir, en la mesura possible, l’ambient i les condicions de vida que aquestes persones troben a casa seva. Molt en especial, pel que fa a la cura assistencial, a les atencions i a l’afecte que reben, a la dignitat personal i a la preservació de certa intimitat, a la higiene del centre i als serveis que se’ls ofereix.

L’informe realitzat per aquesta revista va estudiar un total de 100 residències d’ancians, totes amb un mínim de 15 hostes i ubicades a CAV, Navarra, Cantàbria La Rioja, Catalunya, Madrid, Comunitat Valenciana, Andalusia i Múrcia. De totes elles, 27 eren públiques, 49 privades i les altres estaven concertades amb l’Administració. Les públiques són les més freqüentades (127 persones grans de mitjana), seguides de lluny per les concertades (79) i les privades (68). Cada residència acull una mitjana de 86 persones, si bé les diferències són enormes: n’hi ha, en aquest informe, que atenen més de 500 hostes i altres que no arriben a la vintena.

CONSUMER va sol·licitar una sèrie prolixa de dades als directors de cada una de les residències. A més, tècnics d’aquesta revista (en qualitat de clients ficticis: al·legaven que volien ingressar un familiar) van visitar les residències, al llarg de tot el mes de desembre de l’any passat, amb la finalitat de comprovar in situ l’estat de les instal·lacions i el grau de conservació, la lluminositat, l’espai hàbil per a les persones grans i la higiene i netedat de cada establiment. En total, es van acarar un total de 89 característiques diferents a cada residència.

Com en altres ocasions, CONSUMER ha establert un sistema propi de puntuació i ponderació per a cada una de les característiques i prestacions de les residències. I, com a complement, es van entrevistar 200 familiars de persones grans allotjades en aquestes residències. L’estudi va oferir una grata sorpresa: es va trobar una residència modèlica (9,9 punts sobre 10 possibles a la valoració final), ja que oferia el que aquesta revista entén com a essencial perquè les persones grans se sentin gairebé com a casa seva i perquè estiguin atesos perfectament pel que fa a la seva salut i altres necessitats físiques i psicològiques.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions