Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Estudiar a distància : Sense moure's de casa i aprofitant cada segon

Un títol universitari, un doctorat, el graduat escolar, un màster en medi ambient, un curs de guitarra, o de perruqueria, o d'energia eòlica, per ser zelador d'un hospital... Tot això, i molt més, es pot aprendre sense sortir de casa, i fins i tot compaginant-ho amb altres activitats. N'hi ha prou amb un telèfon, unes hores de dedicació diària i molta, molta disciplina. Sovint es requereix també un ordinador i uns coneixements mínims d'informàtica com a usuari.

/imgs/20000201/informe01.jpg
El temps és un bé escàs i els moviments, la logística necessària per accedir convencionalment als continguts acadèmics, es perceben cada dia més com un «lladre de temps». És a dir, com un greu inconvenient. No és casualitat la tendència incipient de moltes professions al teletreball, a no comparèixer diàriament a l’oficina i a realitzar les obligacions laborals des de la pròpia casa de l’empleat o directiu o des de punts informàtics habilitats ex professo i allunyats de l’empresa, però sempre propers al domicili del treballador. Es tracta d’aprofitar el temps. En el nostre cas, estem parlant de la teleformació o teleeducació. Des que va sortir a la llum a Berlín fa ja més d’un segle, el 1851, l’ensenyament a distància ha viscut una evolució permanent que, amb el pas dels anys, ha anat incorporant al material didàctic tradicional els últims avenços tecnològics -fax, videoconferència, correu electrònic, CD-ROM, Internet, etc.- per facilitar l’aprenentatge de l’alumne i encaminats sempre a compensar l’absència física i l’escassa disponibilitat del professor. Donen bona mostra de la importància i els avenços de l’educació a distància les prop de 1.500 institucions repartides per tot el món que imparteixen els seus cursos a trenta milions d’estudiants que segueixen la seva formació a través de l’educació a distància. I, no podia ser d’altra manera, s’ha convertit en un negoci en el qual diverses empreses especialitzades competeixen pel favor dels clients.

En el nostre país, l’ensenyament a distància fins i tot no ha complert cent anys (el primer centre es va crear el 1903) i, amb un grau de maduresa aparentment notable, assoleix ja tots els nivells educatius, inclosa la universitat. El nombre d’estudiants ha anat creixent imparablement i avui més de 800.000 persones estudien a distància a Espanya. La major part d’aquestes persones, prop del 82 %, ho fa en algun dels més de vuitanta centres privats adscrits a l’Associació Nacional de Centres d’Ensenyament a Distància (ANCED). L’oferta de cursos impartits per entitats de titularitat pública i privada és àmplia i variada -hi ha prop de mil programes diferents, segons diverses fonts consultades per Consumer-, i el preu dels cursos oscil·la entre la gratuïtat i el milió de pessetes, depenent de característiques molt diverses, però fonamentalment de la titularitat del centre (privat o públic) i del tipus de curs, de la durada d’aquest i dels recursos didàctics que s’ofereixen a l’alumne. Amb una edat mitjana que se situa entre els divuit i els trenta-cinc anys, els perfils dels estudiants varien molt: des del que necessita formar-se per a una feina o reciclar-se per adequar-se a les necessitats de la seva empresa o per promocionar, fins al que vol aprofundir en un hobby determinat, com la fotografia o la pintura, o el qui té simplement inquietuds culturals i busca, per exemple, cultivar-se més en temes d’arqueologia o perfeccionar els seus coneixements sobre història de l’art contemporani. Ara bé, gairebé tots aquests estudiants a distància comparteixen una circumstància: la impossibilitat de cursar estudis presencials de format convencional compareixent a les aules, i això a causa fonamentalment d’imperioses raons de feina, de residència o similars.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions