Compra intel·ligent d'aliments / 300 mil·ligrams de cafeïna / Oli d'oliva verge / Sucs o fruita fresca? / Esterols / Alimentar-se bé durant una jornada a la muntanya

1 Setembre de 2006
Img alimentacion 2 listado

Compra intel·ligent d'aliments / 300 mil·ligrams de cafeïna / Oli d'oliva verge / Sucs o fruita fresca? / Esterols / Alimentar-se bé durant una jornada a la muntanya

6 claus per a una compra intel·ligent d’aliments

 • 1. Una compra intel·ligent és un dels pilars de la planificació de menús setmanals. Ben feta, estalvia temps, diners i preocupacions. I és més fàcil que incloga criteris saludables: evitarem improvisar amb el que hi haja al rebost.
 • 2. /imgs/20060901/img.despiece-alimenta.01.jpg En primer lloc, confeccionem un pla de menús setmanal amb la llista de plats, considerant les recomanacions de dieta equilibrada.
 • 3. Preparem la llista de la compra en funció de les vegades que mengem a casa i del nombre de comensals.
 • 4. Si tendim a cuinar en major quantitat de la necessària, fem del defecte virtut: aprenguem com i quins plats congelar. N”hi ha prou de descongelar la vespra (per al dinar del dia següent) o al matí (per al sopar) i així evitarem cuinar a diari.
 • 5. Repassem el rebost per a comprar només allò necessari. Però de tant en tant permetem-nos algun capritx no tannecessari: galetes, xocolata…
 • 6. No haurien de faltar aliments per a imprevistos (congelats, llaunes): ajuden a sortir de més d’un compromís i a complir amb les visites sorpresa.

La dada

/imgs/20060901/img.despiece-alimenta.02.jpg

300…

és la quantitat en mil·ligrams de cafeïna que els experts aconsellen no superar al dia. Equival a 3 tasses de cafè, siga de màquina o soluble.

El rebost

/imgs/20060901/img.despiece-alimenta.03.jpg


Oli d’oliva verge
Protagonista de la dieta mediterrània

Qui no ha sentit més d’una vegada les virtuts que els experts pregonen sobre l’oli d’oliva? El seu efecte positiu sobre el colesterol i la pressió arterial, juntament amb les seues propietats nutritives i culinàries, fan que aquest greix siga un component essencial de la nostra dieta. El seu sabor és afruitat i intens, fet que permet utilitzar-lo en poca quantitat, i això li confereix un sabor i una aroma inconfusibles. L’oli d’oliva verge és el de major qualitat; tant, que hi ha qui l’anomena “suc d’oliva”. Com a guarniment d’ensalades, ingredient de salses tipus vinagreta o allioli i en tot tipus de receptes, l’èxit en els seus plats està assegurat. És ric en greixos insaturats –monoinsaturats i poliinsaturats-, vitamina E – antioxidant– i esterols -redueixen el colesterol en sang-, per la qual cosa protegeix davant malalties cardiovasculars i determinats tipus de càncer.

Estils de vida i alimentació

/imgs/20060901/img.despiece-alimenta.04.jpg

Sucs o fruita fresca?

La fruita calma la set, aporta energia procedent de sucres i una àmplia varietat de vitamines, minerals, antioxidants i fibra, per això s’aconsella prendre tres peces diàries. Però també hi ha altres opcions per a gaudir de les seues qualitats. Els sucs, ja siguen refrigerats, congelats o de concentrats, representen una fórmula còmoda i pràctica. Amb tot, convé saber que les diferències més destacables entre sucs i fruites se centren en la quantitat de fibra -menor en els sucs-, en els sucres -un got de 200 ml conté més sucres que una peça mitjana-, i en la sensació de sacietat -menor en els sucs, ja que no requereixen masticació i tenen menys fibra. Pel que fa a les vitamines, els sucs en contenen en quantitats semblants a la fruita fresca, i s’ha demostrat que les mantenen en perfectes condicions, fins i tot dos o tres dies després de la seua obertura, sempre que es mantinguen refrigerats.

L’abc de la nutrició

/imgs/20060901/img.despiece-alimenta.05.jpg Esterols: Són substàncies que, en quantitats adequades, redueixen el colesterol. Es troben en petita quantitat en olis, fruites, hortalisses, germen de cereals i fruits secs. Els aliments enriquits – begudes làcties i margarines– són els que contenen la dosi efectiva –1,5 grams/dia– per a reduir el colesterol, sempre que formen part d’una dieta equilibrada.

Menú tipus

Alimentar-se bé durant una jornada a la muntanya

 • Desdejuni
  Tassó de llet amb musli, una torrada de pa amb mantega i melmelada i un suc de fruites.
 • Esmorzar i berenar
  Galetes senzilles o amb xocolata, fruits secs i un plàtan.
 • Dinar
  Entrepà de truita de patata i batut de llet amb cacau ensucrat.
  Sopar
  Ensalada de pasta i llenguado arrebossat amb llima. Pa i cireres.

El truc: Es pot preparar a casa un litre d’aigua amb el suc d’1 o 2 llimes, una cullerada sopera de sucre, una mica de bicarbonat i una altra de sal. El resultat és una beguda isotònica que, juntament amb l’aigua, ajuda a reposar forces, a combatre la deshidratació i els seus efectes, i a evitar el temut defalliment.