Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

La gestió de les immobiliàries a examen: se'n van visitar 56 en 14 ciutats : Un servei acceptable, però ple de deficiències i irregularitats

Gairebé totes accepten diner negre, les que venen HPO ho fan a preus de mercat lliure i més de la meitat no informen bé de la comissió que cobren

Per encertar en la compra d'habitatge

Comprar un habitatge suposa el desembossament econòmic més important de la nostra vida, per la qual cosa abans de prendre qualsevol decisió convé aconseguir tota la informació necessària per comparar eficaçment les diverses possibilitats que ens ofereix el mercat. Una vegada decidit què comprarem, comença el procés de recerca d’un habitatge que respongui de manera òptima a les nostres necessitats i preferències, que prèviament hem de definir amb el màxim detall possible per estalviar-nos el temps que requereixen les gestions estèrils.

El preu… un factor essencial

Una anàlisi realista de les nostres possibilitats econòmiques ens ajudarà a establir la quantitat mensual que podem dedicar al pagament del crèdit hipotecari a què gairebé sempre obliga l’adquisició de l’habitatge. Per a això tindrem en compte almenys tres factors: estalvis disponibles, nòmina o nòmines (en cas que es tracti d’una parella amb ingressos) i ingressos futurs. A l’hora de sol·licitar un préstec hipotecari, es creu convenient que la quota mensual no sigui superior al 40% de la nòmina. Quant a l’import de la hipoteca, la majoria d’entitats financeres no concedeixen crèdits que suposin més del 80% del valor de taxació de l’habitatge, encara que algunes arriben a prestar fins al 100% del valor de l’immoble.

El tipus d’habitatge

El pas següent és l’anàlisi de la tipologia i característiques de l’habitatge que busquem, que es pot veure molt condicionat per la nostra capacitat econòmica. Una cosa és el que volem i una altra el que ens convé. Entre les característiques que cal tenir en compte destaquen: la zona urbana on s’ubica, si és habitatge nou o de segona mà, si és lliure o protegit, la superfície habitable, el nombre d’habitacions i de banys, l’altura, la calefacció central o individual, les despeses de comunitat, si té o no garatge, traster o bodega i si l’habitatge és interior o exterior. El més habitual és que les immobiliàries proporcionin, almenys en una primera visita, informació escassa sobre aquestes qüestions i que rarament l’ofereixi per escrit.

De tots els pisos que ens exposen en la nostra visita a les immobiliàries (consultem diverses, és millor), realitzarem un garbell recorrent a la nostra memòria i a la informació que ens van facilitar. Resultarà ardu visitar tots els habitatges que ens ofereixen, per la qual cosa com més informació obtinguem i més precisa sigui més possibilitats tindrem d’encertar en la primera selecció i no deixar-nos pel camí alguna opció interessant. Per això, no dubtem a sol·licitar, des del primer contacte, tota la informació necessària encara que el comercial de la immobiliària no ens la presenti per iniciativa pròpia. Tinguem en compte que el que ens cobraran per aquest servei (només si concretem l’operació) és generalment ni més ni menys que entre el 3% i el 5% del preu de l’habitatge; és a dir, per un pis de 120.000 euros (20 milions de pessetes), entre 36.000 euros (600.000 pessetes) i 60.000 euros (un milió de pessetes), més l’IVA corresponent (16%).

En l’elecció de la zona procedeix valorar la proximitat de serveis (centres de salut, col·legis, transport públic, supermercats, bancs, zones verdes i d’esbarjo…), les característiques socioculturals de l’entorn (conflictivitat social, característiques demogràfiques…) i la tipologia i característiques dels habitatges de la zona (altura, estètica…). No oblidem que a la meitat de les immobiliàries visitades per CONSUMER es va comprovar que amb prou feines coneixien aquestes característiques de les zones on s’ubicaven els habitatges oferts. I per això si no ens proporcionen informació sobre això, convé requerir al comercial que se n’informi per poder aconsellar-nos en una visita posterior. O, si no, informar-nos-en per nosaltres mateixos.

Habitatge nou ja construït o sobre plànols, o de segona mà. En l’adquisició d’un habitatge nou sobre plànols el que es compra és un projecte, per la qual cosa convé esbrinar tot el possible (antecedents i experiència anterior) sobre la promotora, immobiliària o cooperativa que construirà els habitatges. Al Registre Mercantil o en el de Cooperatives es pot comprovar l’existència de la societat i la seva situació. En els de segona mà, comprovem en el Registre de la Propietat si té alguna càrrega o si pesa sobre seu alguna hipoteca o nota marginal, i si es troba lliure d’arrendaments. En la compra a través d’immobiliària són aquestes les qui realitzen aquestes comprovacions, per la qual cosa els hem de sol·licitar informació sobre això.

Una vegada recopilada tota la informació sobre l’oferta dels habitatges que s’ajusten a les nostres necessitats i expectatives estarem en condicions òptimes per comparar i decidir si hem trobat l’habitatge que busquem. Per considerar si el preu que ens sol·liciten és el millor per a nosaltres, podem comparar-lo amb el d’altres habitatges similars de la zona. Podem sorprendre’ns en comprovar les diferències de preu -aparentment il·lògiques- en promocions immobiliàries molt pròximes.

On buscar l'habitatge que més s'ajusta a les nostres necessitats

Les fonts són diverses, i per treure el màxim rendiment de cada una convé conèixer-ne els avantatges i les limitacions.

  • De particular a particular. Suposa un bon estalvi en concepte d’honoraris d’API (agents de la propietat immobiliària) o agències immobiliàries. L’inconvenient és que el comprador ha de fer pel seu compte totes les gestions necessàries per garantir la transparència i eficàcia de la gestió.
  • Pàgines i portals immobiliaris a Internet. Generalment, l’oferta d’habitatges a cada ciutat és bastant limitada. Entre els seus avantatges, a més de l’economia, la rapidesa i comoditat i la possibilitat que ofereixen molts cercadors de rebre cada dia per correu electrònic les ofertes que s’ajusten al perfil, en preu i característiques, de l’habitatge que es busca.
  • Empreses promotores. L’inconvenient és el mateix que en la compra de particular a particular. Entre els seus avantatges es troba, en moltes ocasions, la possibilitat de fer millores al nostre gust (amb menys cost i feina que si es fan després) mentre es construeix l’habitatge.
  • Immobiliàries i API. Avantatges: comoditat i àmplia oferta. Inconvenients: el principal, la comissió que ens cobraran. Sense oblidar que la qualitat de servei d’algunes immobiliàries (vegeu l’informe de CONSUMER) deixa bastant a desitjar.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions