Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

La gestió de les immobiliàries a examen: se'n van visitar 56 en 14 ciutats : Un servei acceptable, però ple de deficiències i irregularitats

Gairebé totes accepten diner negre, les que venen HPO ho fan a preus de mercat lliure i més de la meitat no informen bé de la comissió que cobren

Bon tracte personal i esforç suficient per vendre

/imgs/20020101/tema01.jpg
La situació dista molt a les diverses ciutats, si bé les dades d’aquest estudi no són prou representatives sobre com opera el sector immobiliari a les ciutats comparades per l’exigüitat de la mostra: quatre immobiliàries per cada ciutat. De tota manera, les que van oferir un millor servei van ser les visitades a València, seguides de les de Madrid, Vitòria i Logronyo.

En l’aspecte positiu, l’informe ha constatat que les immobiliàries adopten les mesures necessàries (i assumeixen les despeses que comporten) per donar a conèixer el pis que els usuaris volen vendre, ja que la majoria recorre a la premsa diària de més tirada i a altres sistemes complementaris, entre els quals hi ha l’exhibició de l’oferta a l’aparador del mateix establiment o el bolcatge a Internet d’aquesta oferta. Així mateix, es va comprovar el bon tracte personal dispensat (interès prestat, actitud adoptada, amabilitat i atenció i servei) pels empleats de les immobiliàries, com també el bon assessorament sobre les despeses que l’usuari ha de suportar en la compra o venda de l’habitatge, i la claredat acceptable amb què s’exposava tot el que és relatiu al preu final dels habitatges. També es pot afirmar que la gairebé totalitat de les immobiliàries informen amb diligència dels habitatges de què disposen i que poden, per les seves característiques i preu, satisfer l’usuari, ja que són molt poques les que intenten “col·locar” al client en un primer moment els pisos que més els convé vendre.

Coneixement escàs de la realitat immobiliària

Però, malgrat que la qualitat del servei que presten en general es pot considerar acceptable (seguint les ponderacions aplicades en la metodologia emprada per aquesta revista), la immensa majoria de les immobiliàries amb prou feines va explicar els possibles ajuts o subvencions als que pot optar l’interessat a l’hora de comprar habitatge, i la meitat va oferir dades d’interès insuficients (característiques urbanístiques, infraestructures i equipaments socials i culturals, ambient social, accessos i transport…) sobre la zona urbana en la qual el client està pensant per al seu nou habitatge. I, el que encara és més important, el 60% de les immobiliàries estudiades no va exposar amb detall i claredat suficients en aquest primer contacte les característiques dels pisos oferts: superfície, nombre d’habitacions i de banys, tipus de calefacció, despeses de comunitat, existència de garatge o traster, si l’habitatge és exterior o interior, antiguitat de l’habitatge… cosa que pot incidir en el fet que la primera selecció realitzada pel client no sigui encertada. Si anem a una immobiliària a la que exposem les nostres necessitats i ens ofereixen 20 habitatges diferents, difícilment podrem visitar-los tots, per la qual cosa es requereix una informació abundant i precisa sobre cada un, que ens permeti realitzar un garbell eficaç i visitar així només els que més es poden adaptar a les nostres expectatives.

La resposta aportada al client, mediocre

Continuant amb el que és millorable, les solucions aportades finalment (després d’una hora de conversa i gestions) per les immobiliàries a l’usuari que vol comprar o vendre un habitatge mereixen una nota mitjana de “regular”. I això perquè, entre altres qüestions, el més habitual és que l’empleat no mostri davant del client la iniciativa -exigible en un professional competent- de mostrar-li totes les opcions que li puguin interessar. I que (en set de cada deu casos) no li oferís una informació àmplia i detallada per escrit dels pisos que es podrien ajustar a les seves preferències i necessitats. En aquest aspecte de la informació, va destacar València, ja que les quatre immobiliàries visitades allà van aprovar molt àmpliament l’examen en oferir informació més que suficient dels habitatges proposats al client, si bé en moltes altres ciutats algunes immobiliàries també van complir en aquest comès transcendental.

En resum, i dit d’una altra manera, només en algunes ocasions els tècnics d’aquesta revista van abandonar les immobiliàries amb la sensació d’haver estat ben atesos perquè el comercial havia donat una resposta completa i suficient a les seves expectatives i interessos.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions